Home   >  Lever & Ontgifting  >  Autisme: een verontrustend verband...
24-09-2018

Autisme: een verontrustend verband met een stof die rondwaart in onze aderen

Autisme - DDT Uit een onderzoek onder meer dan een miljoen zwangere vrouwen in Finland is gebleken dat er een relatie is tussen de aanwezigheid van een pesticide (DDE, een stofwisselingsproduct van DDT) in het bloed van zwangere vrouwen en de kans op autisme bij pasgeboren baby's. De kans op autisme of een afwijking van het intellectuele vermogen bij pasgeborenen is twee maal zo hoog bij vrouwen die een hoog gehalte aan DDE in hun bloed hebben (in de bovenste kwart van de geregistreerde percentages).

Het is de eerste studie waarin de aanwezigheid van een pesticide gelinkt wordt aan autisme op basis van de aanwezigheid van biomarkers in het bloed. Het roept echter wel vragen op: het gebruik van DDT is namelijk in de meeste westerse landen al bijna 30 jaar verboden!Hoe kan het dan dat dit molecuul toch in de bloedbaan van de mens terecht komt?Het antwoord is nogal beangstigend: DDT is al die tijd in het milieu aanwezig gebleven. Omdat het zeer langzaam wordt afgebroken, komt het nog steeds in onze voedselketen terecht. Een zwangere vrouw die fruit, groente en zelfs zoetwatervis eet, krijgt zo DDE-moleculen binnen, die vervolgens in aanzienlijke hoeveelheden de placenta binnendringen.

"We denken dat dit geldt voor veel van de stoffen die we in het verleden al geregulariseerd hebben", aldus Alan S. Brown, professor in de epidemiologie aan de universiteit van Columbia. Deze universiteit heeft het betreffende onderzoek geïnitieerd. "Helaas blijven deze stoffen vaak nog lang aanwezig in het milieu, in ons bloed en in onze weefsels. Bij een zwangere vrouw worden deze stoffen doorgegeven aan de foetus en het lijkt erop dat deze stoffen, samen met andere genetische factoren en omgevingsfactoren, aan kunnen zetten tot het ontstaan van autisme." We denken dat DDE de androgenen verhindert om zich te verbinden met hun receptoren. Deze verbinding is een belangrijk neurologisch proces.

Autisme, een aandoening die blijft toenemen

Deze studie komt op een moment dat het percentage van mensen met autisme hoger is dan ooit. Maar de exacte oorzaak voor het ontstaan van autisme is nog steeds niet bekend. Onderzoekers dachten de afgelopen jaren dat vaccinaties wellicht een rol speelden, of dat de blootstelling aan toxische stoffen voor de geboorte van invloed was. Ook werd gedacht aan bepaalde infecties, maar het lukte nooit om de exacte oorzaak te achterhalen.

Er wordt nog steeds onderzoek verricht naar de factoren die kunnen leiden tot autisme of omgekeerd, naar factoren of stoffen die zouden kunnen helpen om autisme te voorkomen.
Uit een studie die begin 2018 verscheen (1), is gebleken dat een verandering in de darmflora van de moeder aanleiding kan geven tot het ontstaan van neurologische problemen bij de foetus. Het gaat dan met name om problemen die ingrijpen op de ontwikkeling, zoals autisme. Onderzoekers melden dat de inname van probiotica of het gebruik van voedingsvezels een betrouwbare methode is voor het herstellen van de balans tussen de verschillende micro-organismen die in onze darm leven.
Een in 2017 verschenen onderzoek (2) legde een link tussen de inname van vitamine D en de verlaging van de kans op autisme bij dieren. De onderzoekers baseerden zich op eerder werk waarin een link was aangetoond tussen een laag vitamine D-gehalte bij de vrouw en de mogelijk verhoogde kans op een kind met autisme. Overigens werd in een van die werken aangehaald dat de vorm 'cholecalciferol' een vorm van vitamine D was die ook voor zwangere vrouwen veilig was. Daar staat tegenover dat de aanbevelingen voor de consumptie van vis door zwangere vrouwen nog altijd ter discussie staan, omdat het kwikgehalte een potentiële probleemfactor is.

Pesticiden: een tikkende tijdbom?

DDT wordt vandaag de dag niet meer gebruikt. Toch blijven veel pesticiden nog aanwezig in onze aarde en in ons voedsel. Het komt er op neer dat we enorme hoeveelheden toxische moleculen uitgestort hebben over onze aarde. Voor de meeste stoffen geldt dat we helemaal niet weten welk effect ze op het menselijk lichaam hebben op de langere termijn. We weten alleen dat ze zich ophopen in de grondwaterbekkens en dat ze de levenscycli verstoren. Ze dragen bij aan de zogenaamde 'zesde grote vernietigingsgolf' waardoor onze planeet op dit moment wordt getroffen.

De impact van deze stoffen op onze gezondheid is moeilijk te bewijzen. Nog veel moeilijker is het om aan te tonen of er sprake is van een synergie tussen de verschillende stoffen. Dit komt omdat er een aanzienlijke tijd zit tussen de chronische blootstelling aan toxische stoffen en het daadwerkelijke ontstaan van ziekten. Steeds meer onderzoekswerk laat ondubbelzinnig zien dat deze stoffen ons lichaam aanzetten tot reactieve verbindingen in ons lichaam, dat ze het antioxidatieve systeem verstoren, bijdragen aan misvormingen van de foetus en van invloed zijn op de ontwikkeling van kanker (3-9). Op basis van het werk van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek is een groot aantal herbiciden en insecticiden ingedeeld in de categorie waarschijnlijk kankerverwekkend. Dit geldt voor veel van de herbiciden en insecticiden die in Europa en de Verenigde Staten worden gebruikt, zoals het bekende middel 'glyfosaat' van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Deze herbicide staat in de schijnwerpers sinds de jury van een rechtbank in San Francisco de chemiereus veroordeelde tot een boete van bijna 300 miljoen euro omdat het bedrijf had nagelaten een Amerikaanse tuinier die kanker had gekregen in te lichten over het gevaar van het middel.

En juist de stof glyfosaat zou een link kunnen hebben met de verrassende rentree van de stof DDT in onze omgeving, of liever gezegd, van het stofwisselingsproduct dat vrij komt bij de afbraak ervan, namelijk DDE. Het massale gebruik van glyfosaat en van andere, inmiddels verboden herbiciden leidt tot een dramatisch erosie van de aarde, waarbij gewassen die de grond beschermen worden vernietigd en deze 'vergeten' moleculen weer opnieuw in onze omgeving terecht komen.


Wilt u meer weten over dit hachelijke onderwerp, lees dan de volgende artikelen over pesticiden:
De 10 groente- en fruitsoorten met de meeste pesticiden
Pesticiden: het sluimerende venijn. Wat kunt u doen?


De belangrijkste studie in dit artikel:
Alan S. Brown et al. Association of Maternal Insecticide Levels With Autism in Offspring From a National Birth Cohort. American Journal of Psychiatry, 2018 DOI: 10.1176/appi.ajp.2018.17101129


Belangrijk om te onthouden :

  • DDT, een gevaarlijke insecticide die reeds 30 jaar verboden is, komt nog steeds voor in onze voeding.
  • Het draagt bij aan de ontwikkeling van autisme bij pasgeboren baby's.
  • Herbiciden zoals glyfosaat dragen bij aan de erosie van de aarde en zorgen ervoor dat toxische stoffen die in het verleden zijn gebruikt weer in onze leefomgeving terecht komen.

Referenties

Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Vitamin D3 1000 UI

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 met een dosering die geschikt is voor iedereen

www.supersmart.com
Probio Forte

Krachtige probiotische mix; 8 miljard micro-organismen per capsule
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Ontdek ook
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
19-12-2018
Een aantal schadelijke effecten van alcohol voorkomen
Het eind van het jaar is weer in zicht, en tijdens de feestdagen zijn er tal van gelegenheden waarop alcohol geschonken wordt. En hoewel champagne...
Lees verder
18-06-2018
De 10 groente- en fruitsoorten met de...
We schreven er al eerder over in ons dossier over pesticiden. De vergiftiging van onze planeet gaat in een gestaag tempo door. Om de inname...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan