Home   >  Anti-aging  >  De grens aan de...
23-07-2018

De grens aan de levensduur van de mens is (nog) niet bereikt

long life In 1900 zou een vrouw in landen als Frankrijk, Canada of Duitsland ongeveer 50 jaar worden. Nu, bijna 120 jaar later, heeft dezelfde vrouw een levensverwachting die 40 jaar hoger ligt. Dat is een enorme toename die we te danken hebben aan de fantastische progressie van de geneeskunst en de verbetering van onze levensomstandigheden. Sinds een paar jaar constateren we echter dat de levensverwachting in de westerse landen niet meer toeneemt. Het lijkt er zelfs op dat er sprake is van een zorgwekkende afname van de levensverwachting. De continue stijgende lijn van de levensverwachting lijkt te stagneren.

Betekent deze stagnatie dat we de grens van onze levensverwachting bereikt hebben?Zal er ooit nog iemand komen die ouder wordt dan Jean-Louise Calment, de oudste persoon ooit die maar liefst 122 jaar werd?


Onderzoekers die een studie uitvoerden naar de grenzen van de levensduur bij de mens, zijn ervan overtuigd dat het tegendeel waar is (1). Ze zijn van mening dat de grens van levensverwachting van de mens nog lang niet bereikt is en dat deze zelfs 'oneindig' zou kunnen zijn!

Om tot deze conclusie te komen, hebben deze onderzoekers met publicaties in het prestigieuze blad Science 3.836 'superhonderdjarigen' bestudeerd, oftewel mensen die ouder zijn dan 105 jaar. Vooraf controleerden de wetenschappers van alle deelnemers het geboortecertificaat om te voorkomen dat schattingen over de leeftijd op basis van het geheugen zouden worden meegerekend. Ze deden een frappante ontdekking: hoewel studies aantonen dat de kans op overlijden stijgt met het ouder worden, lijkt deze kans met het bereiken van de leeftijd van 105 jaar een soort plateau te bereiken.

Esperance de vie

Zo ontdekten de onderzoekers dat een vrouw van 106 jaar dezelfde kans had om tijdens dat jaar te overlijden als een vrouw van 115 jaar (ongeveer 50%). Deze constatering staat haaks op de theorie dat het risico op overlijden cumulatief is en exponentieel toeneemt naarmate we ouder worden. Deze constatering wordt onderbouwd door demografische gegevens van personen vanaf hun 30e levensjaar. De waarschijnlijkheid dat iemand zal overlijden tijdens het jaar ligt bij een vrouw van 60 jaar op 0,65%. Op 70-jarige leeftijd is die waarschijnlijkheid 1,62%.


Wanneer iemand de leeftijd van 105 heeft bereikt, dan bereikt dit risico een plateau en blijft het stabiel. Wie deze hoge leeftijd bereikt, lijkt niet meer blootgesteld te zijn aan de extra risico's van ziekte of veroudering. Ook in eerdere werken werd dit 'plateau' al eens aangetoond (2-4). Dit heeft ertoe geleid dat onderzoekers denken dat de grenzen aan de levensduur van de mens nog lang niet zijn bereikt. We moeten dan wel de 'nieuwe' risicofactoren bestrijden, factoren die we nog niet zo goed kennen en die zonder enige twijfel ten grondslag liggen aan de vertraging of zelfs de daling van de levensverwachting in de ontwikkelde landen: de chronisch blootstelling aan pesticiden, chronische stress, vervuiling, factoren die het endocriene stelsel aantasten, gebrek aan lichaamsbeweging, een zittend leven, stressvolle menselijke relaties, de alsmaar groeiende industrialisering van ons voedsel...


De meeste van deze factoren zijn uitgebreid wetenschappelijk vastgelegd en de preventieve maatregelen zijn eveneens bekend (het eten van voeding die rijk is aan antioxidanten, geleidelijke blootstelling aan de zon, gevarieerde fysieke activiteit, calorierestrictie, supplementinname om de 'gaten' in de moderne voeding op te vullen, met name voor wat betreft vitamine D, vitamine C en antioxidanten. Daarnaast is het eten van plaatselijk voedsel afkomstig van biologische landbouw belangrijk, evenals de stimulatie van ons brein en van de persoonlijke of beroepsmatige ontwikkeling). Deze maatregelen zijn helaas niet voor iedereen even toegankelijk. Bovendien wordt het belang ervan vaak onderschat door het grote publiek.


Het lijdt geen twijfel dat de voortgang op medisch gebied en op het gebied van de volksgezondheid eveneens een bijdrage zullen leveren aan de preventie. Dat geldt eens te meer indien ze een bijdrage leveren aan de mechanismen die direct gerelateerd zijn aan veroudering, zoals de verkorting van de telomeren (waarvoor reeds veelbelovende supplementen bestaan, zoals Cycloastragenol en l’Astragaloside IV), de opslag van Glycation End Products (AGE) of de verstoring van de neurogenese...


Een ding is zeker: de vooruitgang vindt op vele fronten plaats en het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze progressie bijdraagt aan het verlengen van onze levensverwachting. Iedereen die de wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet volgt kan er nu al van profiteren.

Referenties

  1. Barbi E, Lagona F, Marsili M et al. The plateau of human mortality: Demography of longevity pioneers, Science 29 Jun 2018: Vol. 360, Issue 6396, pp. 1459-1461, DOI: 10.1126/science.aat3119
  2. X. Dong, B. Milholland, J. Vijg, Evidence for a limit to human lifespan. Nature. 2016 Oct 13;538(7624):257-259. doi: 10.1038/nature19793. Epub 2016 Oct 5.
  3. A. Lenart, J. W. Vaupel, Questionable evidence for a limit to human lifespan. Nature. 2017 Jun 28;546(7660):E13-E14. doi: 10.1038/nature22790.
  4. H. Rootzén, D. Zholud, Human life is unlimited – but short, Extremes 20, 713–728 (2017).
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Vitamin D3 5000 IU

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 voor een optimale absorptie

www.supersmart.com
Astragaloside IV 98%

Absoluut het nieuwste op het gebied van anti-aging!

www.supersmart.com
Cycloastragenol

Overwin het verouderingsproces, en verleng de duur van uw leven

www.supersmart.com
Ontdek ook
21-08-2019
Resveratrol: nieuw onderzoek bevestigt het enorme potentieel...
Onderzoekers van de universiteit van Exeter zijn er in geslaagd om afstervende cellen in een laboratoriumopstelling te verjongen 1 dankzij een molecuul dat reeds bekend...
Lees verder
25-07-2016
Met deze ontdekking krijgt u er wellicht...
In het onderzoek naar de levensverwachting van de mens is een historische stap gezet. De westerse media hebben er nog geen aandacht aan besteed, maar...
Lees verder
21-08-2019
Aanmaak van een stof die veroudering tegengaat...
De strijd tegen veroudering zet zich voort. Enkele onderzoekers die werken voor een start-up hebben ontdekt dat urolithin A 1 een stof die wordt aangemaakt...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan