Home   >  Lever  >  5 erkende natuurlijke producten...
13-06-2018

5 erkende natuurlijke producten om de lever te reinigen

reinigen Welk orgaan heeft het meest te lijden onder onze moderne levensstijl? En waar in ons lichaam worden alle vervuilende stoffen, pesticiden, additieven en suikers verwerkt die we elke dag binnenkrijgen?


U raadt het al: in de lever! Omdat de lever als eerste verantwoordelijk is voor de afbraak van gifstoffen in ons lichaam, wordt dit orgaan ook het zwaarst getroffen. .


Vandaag de dag is het vrijwel onmogelijk geworden voor de lever om zichzelf te herstellen en gezond te blijven. Meer dan 30% van de westerse bevolking heeft een leveraandoening en het lijkt erop dat deze epidemie nog maar net begonnen is (1). Het probleem is echter dat een lichaam niet goed kan werken zonder een gezonde lever.


Waarschijnlijk heeft u dit al eens gemerkt, want velen van u gaan regelmatig over tot het reinigen van dit orgaan. Veel gewiekste verkopers spelen hier handig op in: er zijn ongelofelijk veel natuurlijke producten te koop om een 'detox', oftewel een ontgifting te doen. Meestal vindt men voor de werking van deze producten geen enkele wetenschappelijke uitleg. Dat kan komen omdat er simpelweg geen wetenschappelijke uitleg bestaat, of omdat men verwacht dat u de uitleg niet zult begrijpen.


De wetenschappelijke mechanismen die een rol spelen bij het reinigen van de lever zijn echter heel goed te begrijpen. We leggen ze aan u uit.

Voeding waarvan uw lever niet houdt

Als u aan uw lever denkt, dan ziet u misschien een orgaan voor u dat de hele dag bezig is strijd te leveren tegen allerlei verschillende gifstoffen. Op zich klopt dat beeld wel, maar het verhult de vernietigende rol van een bepaald molecuul, en wel een molecuul dat bij het grote publiek lange tijd een goede naam had: fructose.


Fructose is een koolhydraat dat rijkelijk voorkomt in fruit. Het onderscheidt zich van glucose, dat voorkomt in alle plantensoorten. Tot voor kort namen we relatief weinig fructose in. Echter, sinds de ontdekking van de 'moderne suiker' (een combinatie van glucose en fructose) en de industriële omzetting van glucose in fructose (een gangbaar procedé in de voedingsindustrie), wordt ons lichaam overspoeld met deze zoete stof.


fructose Nu heeft men ontdekt dat fructose alleen door de lever wordt gebruikt. De absorptie van fructose vindt ongecontroleerd plaats (2). Dit in tegenstelling tot glucose, dat door alle cellen in ons lichaam wordt gebruikt en waarvan het overschot gecontroleerd wordt door insuline.


De ongecontroleerd absorptie van fructose heeft verregaande consequenties voor de lever. . Het orgaan raakt overvoerd met deze niet-noodzakelijke koolhydraatsoort en ziet zich genoodzaakt het overschot op te slaan in de vorm van vetcellen (lipogenese). Tijdens dit proces scheidt de lever eveneens VLDL af. Dit zijn grote moleculen die vet transporteren en die zich in het bloed omzetten in het zogenaamde 'slechte cholesterol'(3).
Na verloop van tijd raakt de lever helemaal verstopt met vetten, waardoor er een chronische ontsteking ontstaat en de functie van de lever verstoord raakt.

De negatieve spiraal die ontstaat door de leverontsteking

De ontstekingsreactie in de lever is in feite een soort alarmsignaal. Het geeft het lichaam aan dat er iets beschadigd is geraakt en dat er snel ingegrepen dient te worden. De aangetaste delen dienen zo snel mogelijk vervangen te worden door nieuw weefsel. Dit verschijnsel staat bekend als het herstellende vermogen van de lever.


Indien de verstorende elementen blijven bestaan, bijvoorbeeld in het geval van alcoholisme of een langdurige inname van een teveel aan fructose, dan zal de ontsteking chronisch worden. Het lukt het lichaam niet meer om nieuwe componenten aan te maken ter vervanging van de beschadigde gebieden. Dat is een groot probleem, want de aanmaak gaat sneller dan de afbraak: aangemaakte celcomponenten hopen zich op tussen de levercellen, waardoor de uitwisseling tussen de cellen verslechtert. Langzaam maar zeker raken de levercellen geïsoleerd van elkaar. Dit fenomeen noemen we leverfibrose. . Het is een onomkeerbaar proces met desastreuze gevolgen.De lever is niet meer in staat zich te ontdoen van gifstoffen en de levercellen worden blootgesteld aan oxiderende stoffen, die het probleem nog eens verergeren.


Om dit verschijnsel te stoppen en de lever te helpen zich weer te herstellen, is het mogelijk in te spelen op de verschillende hierboven beschreven moment in het proces:


  • de lipogenese (vorming van nieuwe vetcellen in de lever);
  • de ontsteking van de lever;
  • de leverfibrose;
  • de oxidatieve beschadigingen van de levercellen;
  • het herstel van de schade (herstellend vermogen van de lever).

We hebben 5 producten voor u geselecteerd die met name inwerken op de hierboven omschreven mechanismen.

1) Silymarine

silymarine Dit is waarschijnlijk het beste natuurlijke product voor het reinigen van de lever. Het extract van mariadistel, oftewel silymarine (Silybum marianum) geniet een uitstekende reputatie en het gebruik voor de langere termijn is volstrekt veilig (4).

Er worden 3 werkingsmechanismen toegeschreven aan silymarine (5) :


  • Het beschermt de levercellen doordat het de celmembranen stabiliseert en bijdraagt aan de doorlaatbaarheid van de membranen.
  • Het voorkomt dat de lever nieuwe vetcellen aanmaakt (6) doordat het de expressie van verschillende genen vermindert (SREBP-1c, LXRβ en FAS). Deze genenexpressie wordt sterk gestimuleerd door fructoserijke voeding en is onmiskenbaar betrokken bij de opslag van vetten in de kern van de lever (7).
  • Het draagt bij aan het antioxidatieve systeem van het lichaam.

Al deze verschijnselen zijn het gevolg van een soort complexe, negatieve spiraal van intracellulaire signalen. Wilt u profiteren van deze gunstige effecten, let er dan op dat het supplement met sylimarine dat u koopt ten minste 30% silybine bevat, zoals dat het geval is bij Silyplus : Dit is namelijk de belangrijkste werkstof.

2) Curcumine

Hoewel het niet speciaal is ontwikkeld voor het behandelen van leverproblemen, zijn de feiten duidelijk (8-9). De belangrijkste werking berust op het remmen van de ontsteking van de lever en het ondersteunen van het antioxidatieve systeem (10-11).

Het vermindert de hoeveelheid moleculen die de ontsteking in stand houden (oftewel ontstekingsopwekkende cytokines), zoals TNF-α-factor en Inteleukine-1, maar ook chemokinen of proteïnes die in de acute ontstekingsfase worden aangemaakt door de lever, zoals CRP (C-reactief proteïne).

Het vermindert tegelijkertijd de totale oxidatiestatus, oftewel het 'aanvalsniveau' en het aantal gifstoffen. Bovendien zorgt het voor een toename van de activiteit van glutathion peroxidase, een antioxidant die van nature wordt aangemaakt door het lichaam.


Wilt u hiervan profiteren, dan verdient het de voorkeur te kiezen voor supplementen van kurkuma die een hoog gehalte aan curcuminoïden bevatten.

3) De polyfenolen uit meidoorn of appel

Net als curcumine hebben ook polyfenolen uit appel en meidoorn (met name chloreenzuur, epitcatechines, rutines en hyperosides) een modulerende invloed op de leverontsteking en op de oxidatieve stress doordat ze bepaalde ontstekingsopwekkende cytokines remmen (TNF-α, IL-1 en IL). Daarnaast versterken ze de werking van lichaamseigen antioxidanten. Ze lijken zelfs een extra rol te spelen bij het herstel van schade aan de mitochondriën van de levercellen.

4) De wortel van Salacia oblonga

De relatief onbekende wortel van de Salacia oblonga wordt al eeuwenlang gebruikt als medicinaal kruid ter preventie en behandeling van diabetesklachten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onze voorvaderen dit heel goed hadden gezien: de extracten van deze plant hebben geleid tot een verbetering bij verschillende leveraandoeningen, vooral bij leverfibrose (12-13), een ziekte waarover we het al eerder hadden.


Hoe werkt het? Uit recent onderzoek is gebleken dat de plant de rijping verhindert van een gen (SREBP1c) dat een essentiële rol speel bij het proces van lipogenese in de lever (de vorming van triglyceriden en vetcelen) (14). Dit zorgt ervoor dat de lever minder vet wordt en beter blijft werken.

5) Resveratrol

Planten maken resveratrol aan om zich te kunnen beschermen tegen oxidatieschade. Wanneer dieren resveratrol innemen, blijkt de stof nog veel meer gunstige effecten te hebben.


Zo is in verschillende onderzoeken reeds het gunstige effect aangetoond van resveratrol ten aanzien van de lipidenstofwisseling, de markers voor leverontsteking en de algehele gezondheid van levercellen.Net als De wortel van Salacia oblonga, beïnvloedt het de activiteit van het gen SREBP1c dat betrokken is bij de aanmaak van triglyceriden. We kunnen dan ook gerust spreken van een bijzonder brede werking.

Het is ook bekend vanwege zijn invloed op de sirtuïnes, oftewel de eiwitten die betrokken zijn bij het verlengen van de levensduur van tal van organismen...Weet u niet welk van de natuurlijk producten u moet kiezen? Ga dan voor een product als Liver Support Formula , dat silymarine bevat maar ook andere producten die we hier nog niet genoemd hebben, zoals een extract van artisjokbladeren, Ginkgo Biloba en chlorella...


De belangrijkste studie in dit artikel

Fei Xiong and Yong-Song Guan, Cautiously using natural medicine to treat liver problems, World J Gastroenterol. 2017 May 21; 23(19): 3388–3395.3388–3395.


Referenties

1. Federico A., Dallio M., Masarone M., Persico M., Loguercio C. (2016). The epidemiology of non-alcoholic fatty liver disease and its connection with cardiovascular disease: role of endothelial dysfunction. Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. 20, 4731–4741.

2. Pariente A. Increased fructose consumption is association with fibrosis severity in patients with nonalcoholic fatty liver disease HEPATO-GASTRO et Oncologie digestive 243 vol. 17 no 3, mai-juin 2010

3. Mayes, P.A. Intermediary metabolism of fructose. Am. J. Clin. Nutr. 1993, 58, 754S–765S.

4. Csupor D, Csorba A, Hohmann J. Recent advances in the analysis of flavonolignans of Silybum marianum. J Pharm Biomed Anal. 2016;130:301–317.

5. Prakash, P.; Singh, V.; Jain, M.; Rana, M.; Khanna, V.; Barthwal, M.K.; Dikshit, M. Silymarin ameliorates fructose induced insulin resistance syndrome by reducing de novo hepatic lipogenesis in the rat. Eur. J. Pharmacol. 2014, 727, 15–28.

6. Bahmani M, Shirzad H, Rafieian S, Rafieian-Kopaei M. Silybum marianum: Beyond Hepatoprotection. J Evid Based Complementary Altern Med. 2015;20:292–301.

7. Prakash, P.; Singh, V.; Jain, M.; Rana, M.; Khanna, V.; Barthwal, M.K.; Dikshit, M. Silymarin ameliorates fructose induced insulin resistance syndrome by reducing de novo hepatic lipogenesis in the rat. Eur. J. Pharmacol. 2014, 727, 15–28.

8. Maithilikarpagaselvi, N.; Sridhar, M.G.; Swaminathan, R.P.; Sripradha, R.; Badhe, B. Curcumin inhibits hyperlipidemia and hepatic fat accumulation in high-fructose-fed male Wistar rats. Pharm. Biol. 2016, 54, 2857–2863.

9. Maithilikarpagaselvi, N.; Sridhar, M.G.; Swaminathan, R.P.; Zachariah, B. Curcumin prevents inflammatory response, oxidative stress and insulin resistance in high fructose fed male wistar rats: Potential role of serine kinases. Chem. Biol. Interact. 2016, 244, 187–194.

10. Maithilikarpagaselvi, N.; Sridhar, M.G.; Swaminathan, R.P.; Sripradha, R.; Badhe, B. Curcumin inhibits hyperlipidemia and hepatic fat accumulation in high-fructose-fed male Wistar rats. Pharm. Biol. 2016, 54, 2857–2863.

11. Maithilikarpagaselvi, N.; Sridhar, M.G.; Swaminathan, R.P.; Zachariah, B. Curcumin prevents inflammatory response, oxidative stress and insulin resistance in high fructose fed male wistar rats: Potential role of serine kinases. Chem. Biol. Interact. 2016, 244, 187–194.

12. Wang, J., Rong, X., Li, W., Yamahara, J., Li, Y., 2012. Salacia oblonga ameliorates hypertriglyceridemia and excessive ectopic fat accumulation in laying hens. J. Ethnopharmacol. 142, 221–227.

13. He, L., Qi, Y., Jiang, J., Yang, Q., Yamahara, J., Murray, M., Li, Y., 2011. The Ayurvedic medicine Salacia oblonga attenuates diabetic renal fibrosis in rats: suppression of angiotensin II/AT1 signaling. Evidence Based Complement. Altern. 2011, 807451.

14. Postic, C., Girard, J., 2008. Contribution of de novo fatty acid synthesis to hepatic steatosis and insulin resistance: lessons from genetically engineered mice. J. Clin. Invest. 118, 829–838.

Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Natural Curcuma 500 mg

Gestandaardiseerd extract met 95% bevat 500 mg tinctuur van de Curcuma longa.

www.supersmart.com
Liver Support Formula

Nieuwe, verbeterde samenstelling, nu nog krachtiger
Ondersteunt op natuurlijke wijze de leverfunctie

www.supersmart.com
Silyplus 120 mg

Een vorm van silymarine die 8 tot 10 maal beter wordt opgenomen

www.supersmart.com
Apple Polyphenols

De polyfenolen uit appel kunnen bijdragen aan een langer leven!

www.supersmart.com
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
23-04-2019
Lever: de gunstige effecten van berberine bij...
Weet u wat een niet-alcoholische steatosis hepatitis is? Deze aandoening wordt beschouwd als een van de meest voorkomende leveraandoeningen in het westen. Volgens experts is...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan