Home   >  Multivitamines  >  Supplementen met vertraagde afgifte:...
24-01-2018

Supplementen met vertraagde afgifte: hoe werkt dat?

timed release U moet ze nog met een vergrootglas zoeken, maar ze zijn er wel, de supplementen met een vertraagde afgifte. Een voorbeeld hiervan is het populaire Daily 2© Men spreekt hier van een supplement met een verlengde, uitgestelde of vertraagde afgifte. Deze supplementen werken hetzelfde als de klassieke supplementen, maar zijn zo ontwikkeld dat ze de werkzame stoffen geleidelijk afgeven. En daarin zit het grote verschil met de klassieke producten.
Bij klassieke supplementen worden alle werkstoffen tegelijkertijd afgegeven op het moment dat de capsule of de tablet na inname op de gewenste plek komt (bijvoorbeeld het maag-darmstelsel). Zo zal een klassiek vitamine C-supplement zijn werkstoffen afgeven zodra de capsule opgelost wordt door de spijsverteringssappen. Pas nadat de vitamine C is vrijgekomen, kan het zich verplaatsen en bepaalde biologische barrières passeren voordat het wordt opgenomen in het lichaam1.
Supplementen met een vertraagde afgifte geven echter niet alle werkstoffen tegelijkertijd vrij. Er komt niet ineens een grote hoeveelheid stoffen vrij die het lichaam dient op te nemen. In plaats daarvan is er een constante afgifte van een bescheiden hoeveelheid aan werkstoffen. Deze afgifte benadert veel meer de natuurlijke procesgang waaraan het lichaam gewend is. Als we bijvoorbeeld nog eens kijken naar het voorbeeld van Daily 2©, dan zien we dat de 32 werkstoffen binnen een tijdsbestek van enkele uren vertraagd worden afgegeven aan ons lichaam. Er is dus geen sprake van een plotselinge piek van actieve moleculen, maar een relatief stabiele en geleidelijke afgifte van een bescheiden hoeveelheid werkstoffen.

Hoe werkt die geleidelijke afgifte van supplementen?

Hoe ziet dat innovatieve proces er nu uit? Er zijn verschillende methodes ontwikkeld voor de vertraagde afgifte. Een van meest gebruikte manieren is het ontwikkelen van een matrix waarin de werkstoffen als het ware gevangen gehouden worden.
De werkstoffen worden in moleculaire vorm opgelost, of ze worden in de vorm van kleine deeltjes toegevoegd aan een zogenaamde 'drager'. Deze drager wordt meestal gevormd door een poreus netwerk dat bestand is tegen ontbinding: maagzuur of verteringsenzymen kunnen de capsule niet (of nauwelijks) afbreken 2-3. De werkstoffen in de capsule kunnen maar op een manier de capsule verlaten: ze wachten tot er geleidelijk water binnenkomt in de capsule, waarin ze vervolgens oplossen. De werkstoffen verlaten daarna de capsule samen met het water.
Sommige dragers zijn gemaakt van levenloze materie (d.w.z. minerale of plastic stoffen), maar andere niet, zoals Daily 2©, dat is gemaakt van gelatineachtig materiaal. De werkstoffen zijn op een geavanceerde en grondig onderzochte wijze gemengd met een geleermiddel (een hydrofiel polymeer), dat uitzet wanneer het in contact komt met verteringssappen. Hierdoor wordt er een barrière gevormd waardoor de werkstoffen niet direct vrij kunnen komen.

Wat is het belang van vertraagde afgifte?

Misschien heeft u zich weleens gerealiseerd dat in een natuurlijke situatie nooit sprake is van een massale stroom van micronutriënten in ons lichaam.
Zo wordt vitamine D bijvoorbeeld aangemaakt in ons lichaam met behulp van UV-B-stralen van de zon. Middels een gestaag en continu proces worden er hoeveelheden van maximaal 15.000 tot 20.000 IE per dag aangemaakt. Via de voeding komt er nooit meer dan 1.000 IE ineens ons lichaam binnen4. Ondanks dit gegeven zijn er tal van behandelaars die het advies geven om mega-doseringen van vitamine D in te nemen (we hebben het hier over 100.000 IE ineens, elke drie maanden). Als reden hiervoor geven ze aan dat vitamine D opgeslagen kan worden in het lichaam. Bovendien zouden mensen vaak vergeten dagelijks de benodigde hoeveelheid in te nemen, of hier gewoon van afzien. In tal van studies is echter aangetoond dat een continue aanvoer van vitamine D veel doeltreffender 5 en minder gevaarlijk is, vooral voor kinderen en ouderen6 (hogere doses bleken vaker tot valincidenten te leiden7, en tot een grotere cognitieve achteruitgang8). Een massale toevoer van vitamine D zou de concentratie verhogen van verschillende moleculen, waaronder FGF23 en sclerostine, stoffen die betrokken zijn bij osteoporose9-10.
Dit principe geldt des te meer voor de vitamines B en C, want het lichaam zal zich zo snel mogelijk ontdoen van het overschot dat het niet kan opnemen. Dat geldt eveneens voor calcium, dat voor een optimale absorptie verdeeld over de dag ingenomen moet worden.
Supplementen met vertraagde afgifte zorgen er dan ook voor dat u langer kunt profiteren van de synergie tussen de micronutriënten en mineralen. Voor het gebruik van multivitaminesupplementen heeft de vertraagde afgifte 3 grote voordelen:
  • Hoge plasmaconcentraties worden voorkomen, waardoor bepaalde ongewenste effecten zich niet voordoen.
  • De werkstoffen werken langer: een kortdurende hoge concentratie van antioxidanten heeft niet hetzelfde effect als een stabiele, langdurende afgifte van een kleinere hoeveelheid antioxidanten.
  • Het aantal innames per dag kan worden teruggebracht: mensen met kennis van supplementen weten dat bepaalde micronutriënten beter worden opgenomen wanneer ze meerdere malen per dag in kleinere hoeveelheden worden ingenomen. Veel mensen vinden het op den duur vervelend om meerdere keren per dag iets te moeten innemen. Een product dat de werkzame stoffen geleidelijk gedurende de dag afgeeft, is in dat geval een goede oplossing. De eenmalige dagelijkse inname wordt al snel een gewoonte. Door de continuïteit van de inname te waarborgen, kan ook beter worden bekeken wat het effect is van de behandeling.


References
1. Siepmann, J., F. Siepmann, and T. Florence Alexander, Factors Influencing Oral Drug Absorption and Drug Availability, in Modern pharmaceutics. p. 117-154.
2. Brossard, C., les formes galéniques orales matricielles in Actualités Pharmaceutiques. 2000. p. 46-48.
3. J. L. Salomon and E. Doelker, Formulation des comprimes à libération prolongée I. Matrices inertes., in Pharm. Acta Helv. 1980. p. 174-182.
4. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Washington, DC: National Academy Press, 1999. Available at: http://books.nap.edu/books/0309063507/html/index.html.
5. Pekkarinen T., Valimaki V.-V., Valimaki M.J. The same annual dose of 292000 IU of vitamin D3 (cholecalciferol) on either daily or four monthly basis for elderly women: 1-year comparative study of the effects on serum 25(OH)D3 concentrations and renal function. Clin. Endocrinol. 2010;72:455–461. doi: 10.1111/j.1365-2265.2009.03637.x.
6. Dalle Carbonare L, Valenti MT et al. Vitamin D: Daily vs. Monthly Use in Children and Elderly-What Is Going On ? Nutrients. 2017 Jun 24;9(7). pii: E652. doi: 10.3390/nu9070652.
7. Sanders KM, Stuart AL, Williamson EJ, Simpson JA, Kotowicz MA, Young D, Nicholson GC. Annual high-dose oral vitamin D and falls and fractures in older women: a randomized controlled trial. JAMA. 2010 May 12; 303(18):1815-22.
8. Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Orav EJ, Staehelin HB, Meyer OW, Theiler R, Dick W, Willett WC, Egli A. Monthly High-Dose Vitamin D Treatment for the Prevention of Functional Decline: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2016 Feb; 176(2):175-83.
9. Sankaralingam A., Roplekar R., Turner C., Dalton R.N., Hampson G. Changes in dickkopf-1 (DKK1) and sclerostin following a loading dose of vitamin D2 (300,000 IU) J. Osteoporos. 2014;2014:682763. doi: 10.1155/2014/682763.
10. Turner C., Dalton N., Inaoui R., Fogelman I., Fraser W.D., Hampson G. Effect of a 300,000 IU loading dose of ergocalciferol (vitamin D2) on circulating 1,25(OH)2-vitamin D and fibroblast growth factor-23 (FGF-23) in vitamin D insufficiency. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2013;98:550–556. doi: 10.1210/jc.2012-2790.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Daily 2® Timed Release

Multivitamine met vertraagde afgifte

www.supersmart.com
Ontdek ook
06-12-2017
Multivitamines: de pluspunten voor onze darmflora
De darmflora is de afgelopen jaren onderwerp geweest van tal van onderzoeken en de gunstige effecten voor ons lichaam zijn ondertussen alom bekend. Steeds meer...
Lees verder
28-03-2018
Hoe heb je dat kunnen eten?
Soep uit zakjes, gereconstitueerde ham, smakeloze kant-en-klaar-maaltijden vol toevoegingen, mierzoete desserts van poedermelk... Als onze kleinkinderen over een paar decennia ontdekken wat we aan het...
Lees verder
08-11-2017
Vegetariër of veganist worden: welke gevolgen heeft...
Vegetariër of veganist worden: welke gevolgen heeft dat voor de voedingsbehoeften?Geen beter moment dan de maand november om te starten met een nieuw voedingspatroon dat...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan