Home   >  Multivitamines  >  Multivitamines: de pluspunten voor...
06-12-2017

Multivitamines: de pluspunten voor onze darmflora

Multi Flore De darmflora is de afgelopen jaren onderwerp geweest van tal van onderzoeken en de gunstige effecten voor ons lichaam zijn ondertussen alom bekend. Steeds meer onderzoeken wijzen nu op de risico's van dysbiose, oftewel de onbalans in de samenstelling van de darmflora. Is deze balans eenmaal verstoord, dan kan de darmflora haar functie niet meer naar behoren uitoefenen en kunnen er verschillende complicaties ontstaan. Gelukkig is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp, en men heeft een aantal natuurlijke oplossingen ontdekt die het evenwicht in de darmflora helpen herstellen. Zo zijn er al verschillende studies die de doeltreffendheid van een supplementinname van probiotica hebben aangetoond. Kort geleden is in een studie aangetoond dat een kuur van multivitamines mogelijk eveneens interessant is als natuurlijk middel om dysbiose te voorkomen. Laten we deze studie eens nader bekijken!

Niet te onderschatten: tekorten in de voeding

In het blad Science Translational Medicine is een studie verschenen die is uitgevoerd naar het effect van tekorten in de voeding op de darmflora1. Hoewel de darmflora de afgelopen jaren veelvuldig is bestudeerd, hebben nog maar weinig onderzoekers zich gericht op de impact van voedingstekorten op de darmflora. De getallen hierover zijn echter indrukwekkend! Volgens de laatste schattingen zijn er zo'n 2 miljard mensen met een tekort in hun voedingspatroon, dat wil zeggen: ze beschikken over onvoldoende voedingsstoffen om de behoeften van hun lichaam te dekken. De tekorten kunnen veel gevolgen hebben voor het functioneren van ons lichaam. Bovendien kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ervoor zorgen dat onze darmflora uit balans raakt.

De gevolgen van tekorten voor onze darmflora

Om de effecten te analyseren van bepaalde tekorten in de voeding op de darmflora, hebben de onderzoekers zich vooral gericht op verschillende micronutriënten, waaronder vitamine A, vitamine B9, ijzer en zink. De wetenschappers controleerden de effecten van een tekort aan deze voedingsstoffen bij groepen muizen die een darmflora hadden die overeen kwam met die van de mens. De analyse van hun resultaten toonde aan dat de tekorten significante gevolgen hadden voor de darmflora. De onderzoekers constateerden dat een tekort aan vitamine A de onbalans in de darmflora bevorderde omdat het zorgde voor een overmatige groei van bepaalde bacteriestammen in de darm.

Belang van preventieve supplementinname van vitamines

Om de link tussen de voedingstekorten en de groei van bepaalde bacteriestammen beter te begrijpen, hebben onderzoekers aanvullende onderzoeken gedaan. Dankzij genetische analyses en onderzoeken vanuit verschillende kennisgebieden in de biologie en de farmacologie hebben onderzoekers met name bewijs gevonden voor de rol van vitamine A voor de darmflora. Ze constateerden dat retinol, een vorm van vitamine A van invloed was op de ontwikkeling van bepaalde darmbacteriën, namelijk van de stam Bacteroides vulgatus. Hun resultaten laten zien dat een supplementinname van vitamine A de groei van bepaalde bacteriën kan terugdringen en de kans op dysbiose kan verminderen.

Deze eerste resultaten openen de weg naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van de preventie van dysbiose. Dit onderzoek bevestigt eveneens het mogelijke belang van een supplementinname om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen. Er zijn voor dit doel verschillende multivitamines ontwikkeld die de voedingsstoffen kunnen leveren die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Kijk bijvoorbeeld naar de vitaminesupplementen van SuperSmart, zoals Daily 3®, het productDaily 6® en het nieuwe voedingssupplement Daily 2® Timed Release.



> Bron:
1. Matthew C. Hibberd, et al., The effects of micronutrient deficiencies on bacterial species from the human gut microbiota, Science Translational Medicine, 17 Mai 2017, Vol. 9, Issue 390, eaal4069.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Daily 3®

De meest complete, hooggedoseerde formule van multivitamines op de markt

www.supersmart.com
Daily 2® Timed Release

Multivitamine met vertraagde afgifte

www.supersmart.com
Daily 6®

Een verrijkte versie van de beroemde multivitamine Daily 3

www.supersmart.com
Ontdek ook
20-08-2018
De krachtige bescherming van het enzym alkalische...
Ons spijsverteringssysteem is een complex geheel dat ons nog steeds weet te verrassen. De afgelopen twintig jaar zijn er steeds meer onderzoeken gedaan in een...
Lees verder
30-11-2015
Zink-carnosinecomplex zorgt voor een gezonde maag
Deze gepatenteerde moleculaire combinatie van L-carnosine en zink die ontstaat door chelatie en is in Japan uitvoerig onderzocht vanwege het vermogen de uitscheiding van slijm...
Lees verder
02-02-2016
Saccharomyces boulardii: werkt beschermend, preventief en genezend...
Saccharomyces boulardii is een probiotische, niet-pathogene schimmel die in Europa al tientallen jaren wordt gebruikt als behandeling voor verschillende soorten diarree. Zo wordt het gebruikt...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan