Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Een hartinfarct voorkomen door...
26-08-2019

Een hartinfarct voorkomen door intensief te hoesten: onjuiste en gevaarlijke informatie

crise cardiaque Al jaren circuleert deze bewering op de sociale media. Mensen die alleen zijn en getroffen worden door een " hartinfarct zouden dit kunnen overleven " door afwisselend twee seconden diep adem te halen krachtig te hoesten totdat de hulpdiensten arriveren, of totdat het hart weer in een normaal ritme gaat slaan. De auteurs van deze tip, waarvan overigens verschillende versies bestaan, stellen dat deze beweging het effect heeft van een cardiopulmonaire resuscitatie (CPR): het zou meer zuurstof in de longen brengen en het hart zou op deze wijze worden gemasseerd.

Wat is hiervan waar?

U raadt het al: deze bewering heeft geen enkele wetenschappelijke waarde. Kransslagaderen voorzien ons hart van bloed. Wanneer een bloedpropje het bloed tegenhoudt dat normaliter door de kransslagaderen stroomt, ontstaat er een hartinfarct. Het hart krijgt te weinig bloed, waardoor een deel van de hartspier afsterft. Het myocard (de hartspier) kan zich minder goed samentrekken (waardoor de eerste tekenen van een hartaanval ontstaan) en indien er niets wordt gedaan kan het hart volledig stoppen met kloppen.

Intensief hoesten kan helemaal niets veranderen aan deze fatale situatie. Integendeel, het zou de kans om aan een hartaanval te bezwijken zelfs kunnen vergroten omdat er onnodig veel inspanning plaats vindt waarvoor extra zuurstof nodig is. Wat moet er wel gebeuren? De betreffende slagader zo snel mogelijk vrij gemaakt moet worden en daarvoor ligt ons lot helaas volledig in handen van de medische hulpdiensten.

Het is niet duidelijk hoe het komt dat deze bewering hardnekkig de ronde blijft doen. Mogelijk verwarren de oorspronkelijke verkondigers van deze boodschap een hartaanval met een supraventriculaire hartritmestoornis. Voor deze specifieke hartritmestoornis kan flink hoesten het hartritme soms weer herstellen.
Herkent u de hieronder beschreven kenmerken van een hartaanval, dan kunt u het beste de hulpdiensten bellen. Ga liggen, beweeg niet en probeer zo kalm mogelijk te blijven. De eerste symptomen van een hartaanval zijn:
  • Moeilijkheden met ademhalen;
  • Benauwdheid;
  • Rood en enigszins vochtig gezicht;
  • Plotseling transpireren;
  • Pijn of drukgevoel op de borst;
  • Plotseling onaangenaam gevoel in de maag;
  • Misselijkheid en braken;
  • Gevoel van zwakte en duizeligheid;
  • Shock.
Deze klachten zijn eenvoudig te herkennen, maar er zijn helaas ook mensen die last hebben van een zogenaamde 'stil infarct', waarbij de patiënten niets voelen. Vooral mensen met diabetes lijden aan deze stille infarcten. Ongeacht de vorm kunnen we stellen dat er in Nederland jaarlijks zo'n 33.000 mensen in het ziekenhuis terecht komen met een hartinfarct. Elke dag overlijden er zo'n 15 mensen aan een hartinfarct. Het is dan ook uiterst belangrijk om aandacht te besteden aan preventie, met name voor mensen die grossieren in risicofactoren, zoals roken, zwaarlijvigheid, alcoholconsumptie, inactiviteit, onevenwichtige voeding en een gevorderde leeftijd. Van al deze factoren zijn voeding en een regelmatige fysieke inspanning de meest effectieve manieren van preventie. Denk bij voeding vooral aan de inname van omega-3 vetzuren1,2 (overvloedig aanwezig in vette vissoorten of in natuurlijke supplementen als Super DHA) en antioxidanten (overvloedig aanwezig in verse groente en vers fruit of in de uitgekiende en bestudeerde samenstelling van formules als Cardio-Clear™ of Cardio Booster. Wilt u ook een artikel delen over deze dodelijke plaag? Deel dan liever dit artikel!Bronnen:
1- Bucher HC, Hengstler P, et al. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Med. 2002 Mar;112(4):298-304.
2- Hooper L, Thompson RL, et al. Risks and benefits of omega 3 fats for mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review. BMJ. 2006 Apr 1;332(7544):752-60. Review.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Cardio-Clear

Nieuwe verbeterde samenstelling. Geavanceerde orale chelatie met EDTA, appelzuur, knoflookextract en bromelaïne

www.supersmart.com
Cardio Booster

Veelzijdige bescherming en ondersteuning voor de cardiovasculaire gezondheid

www.supersmart.com
Super DHA

310 mg DHA en 43 mg EPA per softgel

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan