Home   >  Vitamines  >  Vergroot een tekort aan...
30-10-2017

Vergroot een tekort aan vitamine D de kans op ontstekingsziekten?

Vitamine D Wis u dat? Volgens de Franse Academie voor de Geneeskunst zou zo'n 80% van de westerse bevolking een vitamine D-tekort hebben1. Iedereen weet inmiddels dat deze voedingsstof een rol speelt bij tal van lichaamsfuncties. Vitamine D speelt niet alleen een sleutelrol voor gezonde botten, maar is eveneens belangrijk voor het immuunsysteem. Onlangs is in dit kader een onderzoek verschenen waaruit is gebleken dat een tekort aan vitamine D de kans op het ontstaan van een ontstekingsziekte kan vergroten. Laten we deze nieuwe resultaten over het belang van vitamine D en de bescherming van ons lichaam eens nader bekijken.

Onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden voor de behandeling van chronische ontstekingsziekten in de darm

De afgelopen jaren komen chronische ontstekingsziekten van de darm steeds vaker voor. Denk hierbij aan de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, twee aandoeningen die op dit moment onderwerp van vele studies zijn. Er zijn inmiddels verschillende studies die aangetoond hebben dat er sprake is van een genetische aanleg. Ook zijn er andere potentiële risicofactoren blootgelegd, zoals een tekort aan vitamine D. Om de link tussen een tekort aan vitamine D en de ontwikkeling van chronische ontstekingsziekten van de darm verder te verduidelijken, voerde een onderzoeksteam een omvangrijke analyse uit van de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp. Ze bestudeerden met name de onderzoeken die zich hadden gericht op de ziekte van Crohn en vitamine D en alle studies over vitamine D en colitis ulcerosa.

Chronische ontstekingsziekten van de darm voorkomen en behandelen dankzij de bestrijding van het vitamine D-tekort

De analyse, die verscheen in het blad Alimentary Pharmacology & Therapeutics2 toonde in eerste instantie aan dat een tekort aan vitamine D vaak voorkomt en zelfs zeer algemeen is bij patiënten met een chronische ontstekingsziekte van de darm. Deze eerste constatering leidde tot de gedachte dat een supplementinname van vitamine D een mogelijke toekomstige behandeloptie zou kunnen zijn voor deze ontstekingsziekten. Om deze hypothese te bevestigen, bestudeerden de wetenschappers vervolgens wetenschappelijke publicaties over de supplementinname van vitamine D. Ze constateerden dat in verschillende onderzoeken die uitgevoerd waren bij dierenmodellen al geconcludeerd was dat de kans op het ontstaan van een ontstekingsziekte afnam indien het vitamine D-gehalte voldoende was. Deze conclusie werd bevestigd door een gerandomiseerde gecontroleerde studie bij patiënten met de ziekte van Crohn. De auteurs van deze studie toonden aan dat een supplementinname van vitamine D bij zou kunnen dragen aan een verkleining van de kans op het ontstaan en het terugkeren van de ziekte van Crohn.

Dit onderzoek biedt nieuwe perspectieven als het gaat om de preventie en de behandeling van chronische darmaandoeningen. Een supplementinname van vitamine D zou namelijk bij kunnen dragen aan de verkleining van de kans op de ontwikkeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De komende maanden wordt er nog nieuw wetenschappelijk bewijs verwacht, maar deze wetenschappelijke gegevens tonen wederom aan hoe belangrijk vitamine D is, hoe groot de risico's zijn van een tekort en hoe belangrijk de inname van een supplement kan zijn. Om de strijd aan te binden met dit tekort, zijn er vandaag de dag supplementen van vitamine D verkrijgbaar in verschillende vormen en met verschillende doseringen: er zijn capsules met 1.000 IE, capsules met 5.000 IE en er is een spray met 2.000 IE.


> Bronnen:
1. Académie nationale de médecine, Statut vitaminique, rôle extra osseux et besoins quotidiens en vitamine D - Rapport, conclusions et recommandations, 29 mai 2012.
2. V Pratap Mouli, AN Ananthakrishnan, Review article: vitamin d and inflammatory bowel diseases, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, Janvier 2014; 39(2).
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Vitamin D3 1000 UI

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 met een dosering die geschikt is voor iedereen

www.supersmart.com
Vitamin D3 5000 IU

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 voor een optimale absorptie

www.supersmart.com
Vitamin D3 Spray 2000 IU

Een praktische vorm van D3 met een nauwkeurige en krachtige dosering

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
01-08-2018
Stop chronische ontstekingen
Of ze nu stilzwijgend of pijnlijk aanwezig zijn: ontstekingen leggen altijd een kiem voor het ontstaan van de welbekende, ziekmakende welvaartsziekten: hart- en vaataandoeningen, artritis,...
Lees verder
29-07-2019
Magnesium: de nieuwe ontstekingsremmer?
Tot op heden kenden we magnesium vooral als essentieel mineraal dat verantwoordelijk was voor het evenwicht in het zenuwstelsel, voor de spierfunctie, voor de regulering...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan