Home   >  Hart en bloedvaten  >  Gezonde hart- en bloedvaten:...
09-10-2017

Gezonde hart- en bloedvaten: voordelen van een combinatie van vitamines en mineralen

Volgens recent onderzoek zijn alle positieve effecten van vitamine D, vitamine K en calcium nog niet ontsluierd. Van deze drie voedingsstoffen is bekend dat ze bijdragen aan de mineralisatie van onze botten. Naar nu blijkt, kunnen ze echter ook een bijdrage leveren aan de preventie van hart- en vaataandoeningen. Dit is naar voren gekomen uit een onderzoek dat is verschenen in het wetenschappelijke blad British Journal of Nutrition1. Laten we deze studie eens nader bekijken om te zien wat de resultaten waren van een gecombineerde supplementinname van vitamine D, K en calcium.

Combi van supplementen voor risicogroepen

Reeds in eerdere studies is aangetoond dat vitamine K, vitamine D en calcium samen gunstig werken in ons lichaam. Deze studies waren met name gefocust op het belang van een supplementinname in het kader van de preventie van botaandoeningen, zoals osteoporose. Om de onderling stimulerende werking van deze drie voedingsstoffen diepgaander te onderzoeken, onderzochten Iraanse wetenschappers de invloed van deze drie voedingsstoffen op hart- en vaatziekten.
Om dit grondig te analyseren, zetten de wetenschappers een studie op bij 66 personen met diabetes en overgewicht die leden aan een ziekte van de kransslagaderen. De deelnemers aan deze studie werden verdeeld over drie groepen:
    - de eerste groep, oftewel de controlegroep, kreeg een placebo;
    - de tweede groep kreeg een dagelijks supplement op basis van vitamine D (5 µg), vitamine K (90 µg) en calcium (500 mg).
Evaluatie van de doeltreffendheid dankzij risicomarkers hart- en vaatziekten

Het onderzoek duurde 12 weken. De inname van het gecombineerde supplement werd gecontroleerd aan de hand van verschillende bloedwaarden. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de hoeveelheden aan vitamine D en calcium in het bloed, de cholesterolwaarden, biologische markers voor stress (malondialdehyde) en markers voor ontstekingen (C-reactief proteïne). Naast de bloedwaarden controleerden de wetenschappers de dikte van de intima-media van de halsslagader voor en na de gecombineerde supplementinname. Dankzij deze metingen konden de wetenschappers het risico op hart- en vaatziekten tussen de beide groepen patiënten vergelijken.

Veelbelovende resultaten van gecombineerde supplementen

Na afloop van hun analyse onthulden de onderzoekers dat de resultaten van een combinatie van vitamine K, vitamine D, en calcium verschillende gunstige effecten had. De wetenschappers constateerden namelijk dat de dikte van de intima-media van de linker halsslagader bij de patiënten uit de tweede groep met de gecombineerde supplementinname aanzienlijk was afgenomen. Dit resultaat lijkt aan te tonen dat de combinatie van deze drie voedingsstoffen de risico's van hart- en vaatziekten kan verkleinen. Deze conclusie wordt nog eens ondersteund door de significante verschillen in de stofwisseling tussen beide groepen patiënten.

Hoewel er nog aanvullend onderzoek nodig is, zijn deze eerste resultaten uiterst bemoedigend en bieden ze nieuwe behandelperspectieven. Een gecombineerde supplementinname van vitamine D, vitamine K, en calcium kan bijdragen aan het verkleinen de kans op hart en vaataandoeningen. Dit onderzoek bevestigt dan ook het belang van de drie voedingsstoffen voor de gezondheid van ons hart- en vaatstelsel. Voor meer informatie over de rol van deze stoffen in het lichaam, kunt u recente artikelen lezen in Nutranews over vitamine D3, vitamine K en calcium, en kunt u kennismaken met verschillende formules die beschikbaar zijn via SuperSmart: Vitamin D3 1000 UI, Complete K en Calcium AEP.> Bronnen:
1. Asemi Z, et al., The effects of vitamin D, K and calcium co-supplementation on carotid intima-media thickness and metabolic status in overweight type 2 diabetic patients with CHD, British Journal of Nutrition, Juillet 2016;116(2):286-93.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Vitamin D3 1000 UI

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 met een dosering die geschikt is voor iedereen

www.supersmart.com
Complete K

Complete samenstelling - De beste vitamine K-vormen met een hoge biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Calcium-AEP 500 mg

Uitstekend supplement op basis van calcium

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
cholesterol - Aloe Vera - ProbiotiquesEen Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende...
Lees verder
16-05-2017
Voedingsstoffen met een gunstige werking bij een...
Ter gelegenheid van de Wereld Hypertensiedag willen we het graag met u hebben over een hoge bloeddruk en het belang van preventie en diagnostiek. Deze...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan