Home   >  Fytonutriënten  >  Diabetes type 2: hoopvolle...
09-10-2017

Diabetes type 2: hoopvolle nieuwe behandelmogelijkheden

Broccoli In 90% van de diabetesgevallen gaat het om diabetes type 2. De behandeling van deze aandoening vormt dan ook een van de grootste uitdagingen voor de volksgezondheid1. Er wordt dan ook veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar deze aandoening, in een poging nieuwe oplossingen te vinden voor preventie en behandeling. Een van de onderzochte gebieden betreft de inzet van natuurlijke moleculen die veelbelovende, positieve resultaten hebben laten zien. Een van die moleculen is berberine, een stof die voorkomt in verschillende Aziatische medicinale planten, en waarover we reeds een artikel schreven waarin we u meer vertelden over de bloedsuikerverlagende effecten van de stof: 'Berberine - een doeltreffende en krachtige activator van AMPK '. Onlangs hebben wetenschappers nieuwe behandelmogelijkheden ontdekt bij de bestudering van broccoli. Het gaat hierbij om de stof sulforafaan. We vertellen u graag wat de wetenschappers hebben ontdekt!

Sulforafaan, een hoopvolle nieuwe behandelmogelijkheid voor diabetes type 2

Om nieuwe medicijnen te testen, hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van een innovatieve onderzoeksmethode op basis van de genetica. Hun onderzoek verscheen in het blad Science Transitional Medicine2 en is gebaseerd op de analyse van modellen van genetische expressie en modellen van genetische signatuur. Het doel van het werk was mogelijk interessante overeenkomsten vast te stellen tussen het genetische model dat gerelateerd was aan diabetes type 2 en het genetische model van een proefmedicijn. Anders gezegd: de wetenschappers wilden de doeltreffendheid kunnen voorspellen van een molecuul in het kader van de bestrijding van diabetes type 2. Deze analyse leverde een zeer veelbelovende kandidaat op: de stof sulforafaan uit broccoli (Brassica oleracea).

Het therapeutische belang van sulforafaan uit broccoli

Sulforafaan is een natuurlijk bestanddeel waarvan al jaren bekend is dat het krachtige therapeutische vermogens heeft. Zo is middels verschillende studies aangetoond dat de stof een sterke antioxidant is die vrije radicalen bestrijdt. Ook blijkt het bepaalde bacteriën te bestrijden en heeft het een ontgiftende werking bij bepaalde aandoeningen. In het kader van de bestrijding van diabetes type 2 waren de wetenschappers echter geïnteresseerd in een ander effect van de stof: ze toonden aan dat sulforafaan een bloedsuikerverlagend effect kon hebben doordat het van invloed was op het glucosegehalte in het bloed. Volgens de testen die uitgevoerd zijn op een cultuur van levercellen is deze stof in staat de gluconeogenese te remmen, een mechanisme dat zorgt voor de aanmaak van glucose in de lever.

Veelbelovende resultaten voor de aanpak van diabetes type 2

Tijdens in vitro-testen bleek dat sulforafaan een bloedsuikerverlagend effect had, hetgeen vervolgens werd bevestigd middels in vivo-testen. Wetenschappers hebben een afname van de glucoseproductie en een verbeterde tolerantie van suiker bij dieren met diabetes type 2 hadden en die supplementen van sulforafaan hadden ontvangen. Deze supplementinname heeft zijn nut eveneens bewezen bij mensen met obesitas die Diabetes type 2. Ze bleken een lagere nuchtere bloedsuikerspiegel te hebben en een lager hemoglobineglycaatgehalte.

Hoewel er nog aanvullend onderzoek nodig is, zijn deze eerste resultaten uiterst bemoedigend en bieden ze nieuwe behandelperspectieven. Het bloedsuikerverlagende effect van sulforafaan uit broccoli zou dan ook kunnen bijdragen aan de preventie en de behandeling van diabetes type 2. Deze behandelmogelijkheid kan dan ook worden toegevoegd aan de reeds bestaande lange lijst van beschermende effecten van deze stof. Deze antioxidant, die bovendien een bacteriebestrijdende en ontgiftende werking heeft, is verkrijgbaar als voedingssupplement via de catalogus van SuperSmart: Broccoli Sulforaphane Glucosinolate 300 mg.



> Bronnen:
1. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), Diabète, Aide-mémoire N°312, Juillet 2017 : www.who.int.
2. AS Axelsson et al., Sulforaphane reduces hepatic glucose production and improves glucose control in patients with type 2 diabetes, Science Translational Medicine, 14 Juin 2017, Volume 9, N°394.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Broccoli Sulforaphane Glucosinolate

Het meest geconcentreerde en meest stabiele extract van sulforafaan (10%);
1 capsule = 750 g rauwe broccoli.

www.supersmart.com
Berberine

Berberine HCL: een 97% zuiver extract van berberis voor een gezond hart en bloedvatenstelsel

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
21-08-2019
Aanmaak van een stof die veroudering tegengaat...
De strijd tegen veroudering zet zich voort. Enkele onderzoekers die werken voor een start-up hebben ontdekt dat urolithin A 1 een stof die wordt aangemaakt...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan