Home   >  Lever  >  Choline, een essentiële maar...
28-08-2019

Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof

Choline Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien als essentiële voedingsstof1. Deze erkenning door de NAM kan worden verklaard door de vele onderzoeken die zijn uitgevoerd naar de rol van choline, de gunstige effecten en de structuur van de stof. Onderzoekers zijn erin geslaagd de talrijke functies van de stof in ons menselijk lichaam aan te tonen, zowel op structureel als op functioneel niveau. Ze hebben eveneens aangetoond dat choline via de voeding ingenomen moet worden, aangezien ons lichaam niet in staat is het zelf aan te maken. Dat is dan ook de reden dat er onderzoek is gedaan naar de voordelen van een supplementinname van choline. Aan het einde van hun onderzoek hadden de wetenschappers verschillende gunstige effecten in kaart gebracht.

Choline kan de cognitieve functies ondersteunen en verbeteren

De voorloper van een prikkelopwekkende neurotransmitter
In eerste instantie wekte choline de belangstelling van de wetenschap vanwege zijn rol voor ons zenuwstelsel. Het molecuul is namelijk een voorloper van een van de belangrijkste neurotransmitters van ons lichaam: acetylcholine. Deze veel bestudeerde prikkelopwekkende neurotransmitter speelt en rol in ons zenuwstelsel, met name doordat het bijdraagt aan de ontwikkeling van de cognitieve vermogens en de coördinatie van de spieren. Choline, dat de aanmaak van acetylcholine bevordert, heeft tal van gunstige effecten op verschillende neurologische, cognitieve en musculaire activiteiten. Zo zou het bijdragen aan de verbetering van cognitieve vermogens, zoals het geheugen. Ook zou het gunstig werken als preventie en behandeling van bepaalde neurologische aandoeningen en bepaalde neurologische aftakelingsziekten, zoals de ziekte van Alzheimer; daarnaast zou het een positieve werking hebben bij bepaalde psychiatrische aandoeningen, zoals schizofrenie.

Verbetering van de cognitieve vermogens
Een Canadees onderzoeksteam, dat het therapeutisch potentieel van choline bestudeerde, onthulde positieve effecten van de stof ten aanzien van de cognitieve functies. Hun studie, die werd gepubliceerd in het blad Pharmacology Biochemistry and Behavior2, had tot doel de doeltreffendheid te bestuderen van een supplementinname van cytidine-difosfaat-choline (CDP-choline), een derivaat van choline dat gebruikt wordt voor de samenstelling van voedingssupplementen. De analyse van deze supplementinname werd uitgevoerd bij 24 vrijwilligers die verdeeld werden in drie groepen:
  • de eerste groep werd beschouwd als de controlegroep en kreeg een placebo;
  • de tweede groep kreeg een lage dosis CDP-choline (500 g);
  • de derde groep kreeg een hoge dosis CDP-choline (1000 g).
De onderzoekers constateerden significante verschillen tussen de controlegroep en de andere twee groepen die een cholinesupplement kregen. Met name bij de personen uit de tweede en derde groep constateerden ze een verbetering van de cognitieve en uitvoerende functies. Volgens de resultaten van dit onderzoek heeft supplementinname van CDP-choline een verbetering tot gevolg van de verwerkingssnelheid van informatie, van de werking van het geheugen, het verbale leervermogen en het verbale werkgeheugen.

Choline is essentieel voor onze cellen

De voorloper van fosfolipiden in het celmembraan
Naast de functie van choline in ons zenuwstelsel, is het een onmisbaar bestanddeel voor de lichaamscellen. Choline draagt namelijk niet alleen bij aan de activiteit van de spiercellen doordat het de aanmaak van acetylcholine bevordert, maar draagt eveneens bij aan de structuur van de celmembranen. Het zorgt er namelijk voor dat er fosfatidylcholine aangemaakt kan worden. Laatstgenoemde stof is de belangrijkste fosfolipide voor de celmembranen: het is de bouwstof voor de dubbele lipidenlaag waaruit een celmembraan is opgebouwd. Omdat choline een voorloper is van fosfatidylcholine, draagt het bij aan het onderhoud, de activiteit en de bescherming van onze lichaamscellen.

Het beschermende effect voor de spiercellen
In het blad Food & Function3, is een verdiepend onderzoek gepubliceerd naar de rol van choline op celniveau. De auteurs van dit onderzoek bestudeerden de impact van een gebrek aan choline in de spierweefsels. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de gevolgen van een tekort aan choline voor het transport van choline en voor het metabolisme van fosfatidylcholine, vetzuren en triacylglycerol. Men constateerde dat het transport van choline in de mitochondriën veranderde. Mitochondriën zijn onmisbare structuren voor de aanmaak van energie in de cellen. Ook toonden de onderzoekers aan dat er een verandering plaatsvond in de aanmaak van fosfatidylcholine. Daarnaast werd er een verandering geconstateerd van het metabolisme van triacylglycerolen. Het geheel aan resultaten liet zien dat een tekort aan choline de structuur en de activiteit van de spiercellen verstoorde.

Het belang van choline voor de lever

Een rol bij de vertering van lipiden
Zoals we al eerder aangaven, is choline de voorloper van fosfatidylcholine. Dat speelt niet alleen een rol bij de samenstelling van de celmembranen, maar heeft ook een belangrijke functie in de gal. Fosfatidylcholine draagt bij aan de emulsie van vetten, een proces dat de vertering van lipiden in de darm gemakkelijker maakt. Dankzij dit mechanisme kan fosfatidylcholine de opslag van vetten beperken en de ophoping van cholesterol verminderen. Dit draagt met name bij aan de preventie van bepaalde leveraandoeningen.

Beschermende effecten voor de lever
In verschillende studies was reeds aangetoond dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen een tekort aan choline en de ophoping van vetten in de lever. Onderzoekers wensten nog verder te gaan door de link te bestuderen tussen de hoeveelheid choline in de voeding en de kans op een niet-alcoholische steatohepatitis, een ziekte die wordt gekenmerkt door een opeenhoping van lipiden in de lever. Deze studie vond plaats bij 56.000 mannen en vrouwen tussen 40 en 75 jaar oud. De wetenschappers bogen zich over de voedingsgewoonten en de staat van de lever bij elke deelnemer, teneinde te onderzoeken of er een eventueel verband bestond tussen de hoeveelheid choline en de kans op een niet-alcoholische steatohepatitis. Hun resultaten verschenen in het blad Journal of Nutrition4. Hun werk toonde aan dat hoe hoger het cholinegehalte, hoe kleiner de kans op het ontstaan van een niet-alcoholische steatohepatitis.

Al deze onderzoeken tonen het belang van choline voor ons lichaam aan Of het nu gaat om het zenuwstelsel, de spierweefsels of de lever, een adequate hoeveelheid choline is voor ons lichaam essentieel. Het is dan ook belangrijk om te letten op de inname van deze voedingsstof, die onder andere te vinden is in eieren, vlees, vis en peulvruchten. Om te zorgen voor een optimale hoeveelheid, kan men ook een beroep doen op voedingssupplementen. De nieuwe formule van Choline Complex die beschikbaar is via de catalogus van Supersmart, biedt u bijvoorbeeld drie biologisch beschikbare vormen van choline. cholinebitartraat, alfa-glycerofosfocholine en cytidine-difosfaat-choline (CDP-choline).> Bronnen:
1. SH Zeisel et KA da Costa, Choline: An Essential Nutrient for Public Health, Nutr Rev., Novembre 2009;67(11): 615–623.
2. V. Knott et al., Neurocognitive effects of acute choline supplementation in low, medium and high performer healthy volunteers, Pharmacology Biochemistry and Behavior, Avril 2015;131:119-129.
3. V. Michel et al., The impact of choline availability on muscle lipid metabolism, Food Funct. Janvier 2011;2(1):53-62.
4. D. Yu et al., Higher dietary choline intake is associated with lower risk of nonalcoholic fatty liver in normal-weight Chinese women, J Nutr., Décembre 2014;144(12):2034-40.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Choline Complex

Een essentiële voedingsstof met veelzijdige effecten

www.supersmart.com
CDP Choline

Verbeterde vorm van het belangrijke voedingselement choline, grotere biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan