Home   >  Haar  >  Veroudering van de huid:...
24-06-2019

Veroudering van de huid: de beschermende werking van de astaxanthine

Veroudering van de huid Astaxanthine is een krachtige natuurlijke antioxidant waarover we nog veel zullen horen! Sinds we ons artikel 'Astaxanthine, een bijzonder krachtige antioxidant' publiceerden in november 2016, is er aanvullend onderzoek gedaan dat nieuwe gunstige eigenschappen van deze stof aan het licht heeft gebracht. Afgelopen augustus spraken we reeds over de gunstige eigenschappen voor hart- en bloedvaten van deze stof. Vandaag willen we graag de beschermende werking van de stof belichten in het kader van de huidveroudering. Een Japanse studie heeft namelijk bevestigd dat de stof de huid doeltreffend kan beschermen tegen de dagelijkse en aanzienlijke schade door ultraviolette straling. Om te begrijpen hoe astaxanthine de huid beschermt, heeft de redactie van Nutranews de resultaten van het onderzoek geanalyseerd.

Een krachtige antioxidant tegen huidveroudering door zonlicht

In de wereld van de dermatologie zijn natuurlijke moleculen zoals astaxanthine erg gewild. En dat heeft een reden: deze natuurlijke moleculen bestrijden de vrije radicalen die in de huid zorgen voor veel schade. Japanse onderzoekers onderzochten hoe doeltreffend astaxanthine is als bestrijder van huidschade die ontstaat door blootstelling aan zonlicht.

Een krachtig wapen tegen ultraviolette straling

Om de werking van astaxanthine tegen huidveroudering te kunnen begrijpen, dienen we eerst te begrijpen wat er op celniveau gebeurt wanneer de huid wordt blootgesteld aan ultraviolette straling. De straling zorgt ervoor dat er matrixmetalloproteases worden afgescheiden. Dit zijn enzymen die de afbraak van collageen en van elastische vezels in de huid bevorderen.
Dit enzym speelt een rol bij de eerste tekenen van huidveroudering. De activiteit van het enzym zou nog versterkt worden door de aanmaak van vrije radicalen en ontstekingsopwekkende cytokinen. Om dit fenomeen te bestrijden, hebben onderzoekers zich gericht op de werking van astaxanthine. Dit natuurlijke pigment is namelijk een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt, maar die eveneens een ontstekingsremmende werking heeft waarmee de ontstekingsopwekkende cytokines bestreden worden.

Veelbelovendein vitro en in vivo-testen

Om de beschermende eigenschappen van astaxanthine te bewijzen, voerden de Japanse onderzoekers in vitro-testen uit op keratinocyten en fibroblasten uit de menselijke huid. De eerste resultaten toonden aan dat astaxanthine in staat was de afscheiding van ontstekingsopwekkende cytokines en matrixmetalloproteases te belemmeren tijdens blootstelling aan UVB-straling.
Om deze veelbelovende resultaten te bevestigen, werd er aanvullend in vivo-onderzoek gedaan. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 65 gezonde vrouwen die in drie groepen werden verdeeld:
    - de eerste groep werd beschouwd als de controlegroep en kreeg een placebo;
    - de tweede groep kreeg een supplement van 6 mg astaxanthine per dag;
    - de derde groep kreeg een supplement van 12 mg astaxanthine per dag;
Na 16 weken van supplementinname vergeleken de onderzoekers de drie groepen. Hiervoor controleerden ze verschillende parameters, zoals het ontstaan van rimpels, de hydratering van de huid en het gehalte aan bepaalde ontstekingsbevorderende cytokines. De vrouwen die astaxanthine hadden ingenomen leken, in tegenstelling tot de vrouwen die een placebo hadden gekregen, geen schade te hebben ondergaan door de blootstelling aan het zonlicht.

De resultaten van zowel de in vitro- als de in vivo-testen zijn zeer veelbelovend. Een supplementinname van astaxanthine lijkt te kunnen bijdragen aan de bescherming van de huidcellen tegen veroudering door zonlicht. Overigens sluiten deze bevindingen aan bij tal van andere studies die uitgevoerd zijn naar de beschermende werking van de astaxanthine en het antiverouderingseffect van de stof. Vanwege de krachtige beschermende potentie is astaxanthine verkrijgbaar al enkele jaren beschikbaar als voedingssupplement. Voor een optimaal effect biedt SuperSmart u een formule op basis van astaxanthine verrijkt met vitamines die werken als krachtige antioxidanten.> Bron:
1. K. Tominaga et al., Protective effects of astaxanthin on skin deterioration, J Clin Biochem Nutr, Juillet 2017, 61(1): 33–39.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Astaxanthin 4 mg

Krachtige carotenoïde antioxidant met vele gunstige kenmerken

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
10-08-2016
Rimpels in het gezicht: wanneer krijgt u...
Rimpels in het gezicht: wanneer krijgt u spijt dat u nooit iets gedaan hebt? Rimpels zijn markeringen van de tijd die aan ons voorbij is...
Lees verder
04-03-2019
Supplementinname van vitamine D voor de behandeling...
Ons lichaam heeft vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren. Het lichaam gebruikt de vitamine voor de opbouw van mineralen in de botten, de...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan