Home   >  Venotonische middelen  >  Natuurlijke oplossingen voor zware...
31-07-2019

Natuurlijke oplossingen voor zware benen

zware benen Vakantie, dat betekent meestal relaxen en genieten. Dit weldadige gevoel kan echter behoorlijk verstoord worden als de temperaturen fors stijgen. Het warme weer gaat immers niet zelden gepaard met opgezette enkels en zware benen. In de loop van de dag wordt dit onaangename gevoel alsmaar sterker: de spieren voelen gespannen aan, men voelt pijn of kramp en er ontstaat een doof gevoel in de benen. Gelukkig zijn er natuurlijke oplossingen die deze typische zomerse klachten van zware benen tegen gaan. Er zijn namelijk verschillende planten die hun nut bewezen hebben en die verlichting kunnen geven bij zware benen. Bekijk hier de weldadige planten die ervoor kunnen zorgen dat u de zomer ontspannen doorbrengt!

Zware benen? Vaak het gevolg van veneuze insufficiëntie

Een zwaar gevoel door problemen met de doorbloeding
Opgezette enkels, zware benen, tintelingen in de kuiten, nachtelijke krampen... het zijn allemaal typerende kenmerken van veneuze insufficiëntie. Het is het gevolg van een slechte doorbloeding, of preciezer gezegd: een slechte afvoer van het bloed uit de benen richting het hart. Onder invloed van de zwaartekracht stagneert het bloed in de onderste ledematen, waardoor deze opzwellen. Dat kan een zwaar en pijnlijk gevoel opleveren. Wanneer een veneuze insufficiëntie zich ontwikkelt, kunnen er spataderen zichtbaar worden. Ook kan men huidproblemen of ernstigere complicaties ervaren, zoals oedeem aan de onderste ledematen.

Veneuze insufficiëntie komt vaak voor
Er zijn bepaalde risicofactoren die dit doorbloedingsprobleem kunnen verergeren, zoals overgewicht, een zittend leven, roken en een verblijf in hogere temperaturen. In de geïndustrialiseerde landen is veneuze insufficiëntie een veelvoorkomende aandoening. In Frankrijk alleen al zijn er mogelijk zo'n 20 miljoen mensen die te maken hebben met chronische veneuze insufficiëntie. Om de klachten van deze aandoening te verlichten en complicaties te voorkomen, zijn er verschillende oplossingen bestudeerd. Een van de oplossingen, namelijk fytotherapie, biedt buitengewoon veel mogelijkheden.

Fytotherapie als middel om veneuze insufficiëntie te bestrijden

De doeltreffendheid van natuurlijke vaatversterkers bij veneuze insufficiëntie
Bij veneuze insufficiëntie denken mensen vaak aan steunkousen en medicijnen. Maar er bestaan ook plantaardige oplossingen die uitkomst kunnen bieden bij veneuze insufficiëntie. Vanwege hun stimulerende invloed op de doorbloeding worden deze planten ook wel venotonische, venotrope of flebotrope planten genoemd. In 2016 verscheen er een artikel in het blad Cochrane Database of Systematic Reviews1. Hierin werden verschillende venotonische middelen beschreven die te koop waren en die toegepast konden worden bij veneuze insufficiëntie. De auteurs van dit artikel hadden tot doel de effectiviteit en de veiligheid te evalueren van deze stimulerende producten voor de bloedsomloop. Hiervoor brachten ze de resultaten van verschillende onderzoeken samen die in de loop der jaren waren uitgevoerd en analyseerden ze alle gegevens. Aan het einde van hun onderzoek bleven er 8 werkstoffen over, waarvan er verschillende afkomstig waren van natuurlijke extracten. Uit de vele wetenschappelijke bewijzen die de wetenschappers tot hun beschikking hadden, kozen de wetenschappers de volgende plantaardige middelen:
  • - de plant Centella asiatica, ook wel bekend als gotu kola, een plant die al eeuwenlang als therapeutisch middel gebruikt wordt;
  • - het extract van zeeden, dat bekend is vanwege de krachtige werking als antioxidant en vanwege de gunstige effecten bij veneuze insufficiëntie;
  • - het druivenpitextract, bestudeerd vanwege de vele gunstig therapeutische eigenschappen, met name voor wat betreft de verlichting van een zwaar gevoel in de benen.
  • - het extract vanCitrus aurantium, waaruit diosmine en hesperidine worden gewonnen, twee werkstoffen waarvan bekend is dat ze de elasticiteit en stevigheid van de bloedvaten bevorderen.
De positieve resultaten van supplementinname
Het werk van de wetenschappers was buitengewoon omvangrijk. Ze verzamelden de gegevens van maar liefst 6000 proefpersonen. Hierdoor waren ze in staat een compleet en betrouwbaar overzicht te creëren van venotonische behandelingen. Dankzij de analyse van deze gegevens waren de wetenschappers in staat de gunstige effecten van venotonische middelen bij veneuze insufficiëntie aan te tonen:
  • - de afname van oedeem in de onderste ledematen, waardoor het risico op complicaties bij veneuze insufficiëntie afneemt;
  • - de vermindering van klachten bij veneuze insufficiëntie, zoals zware benen, kramen en opgezwollen ledematen;
  • - de weldadige werking bij dystrofie, oftewel de klachten die ontstaan doordat weefsels niet voldoende voeding ontvangen; het verschijnsel uit zich vaak door veranderingen van de huid.
Een middeltje uit grootmoeders tijd: paardenkastanje

De groeiende belangstelling voor paardenkastanje
Naast de hierboven genoemde natuurlijke extracten, is er nog een andere plant die de afgelopen jaren veelvuldig voorkwam in verschillende publicaties: het extract van paardenkastanje. Het wordt vaak gepresenteerd als 'grootmoeders middeltje' tegen de klachten van veneuze insufficiëntie. Onderzoeken naar het extract hebben de aanwezigheid van een krachtige werkstof ontdekt: escine. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er sinds enige tijd supplementen te koop zijn op basis van paardenkastanje-extract gestandaardiseerd met escine. Een onderzoek dat in 2012 verscheen in het blad Cochrane Database of Systematic Reviews2 meldde eveneens dat het extract weldadige effecten had. De onderzoekers verzamelden en analyseerden hiervoor een groot aantal studies die de supplementinname van paardenkastanje-extract behandelden. De analyse van de gegevens leverde uitstekende resultaten op.
Erkende gunstige werking bij veneuze insufficiëntie
De onderzoekers vergeleken de resultaten die waren verkregen tijdens de supplementinname van een paardenkastanje-extract met de resultaten van de inname van een placebo. Op basis van 6 verschillende onderzoeken die de wetenschappers hadden bestudeerd, waren ze in staat om de gunstige effecten van paardenkastanje-extract aan te tonen. In vergelijking met de mensen die een placebo hadden genomen, bleken de mensen die het supplement hadden ingenomen een significante vermindering van hun klachten te ervaren en constateerden ze dat hun benen in omvang waren afgenomen. Omdat het de symptomen kan verlichten, lijkt dit natuurlijke extract een waardevolle rol te kunnen spelen bij veneuze insufficiëntie.

Deze twee wetenschappelijke studies bevestigen het belang van fytotherapie als het gaat om de bestrijding van de klachten van veneuze insufficiëntie, zoals zware benen. Centella asiatica, een extract van de schors van zeeden, druivenpitextract en het extract van paardenkastanje: de lijst van planten met venotonische eigenschappen is lang. Deze extracten kunnen worden ingenomen als supplement, maar het is eveneens mogelijk om verschillende extracten te combineren, zodat men bij veneuze insufficiëntie optimaal kan profiteren van de vaatversterkende eigenschappen. Hiervoor is de formule VeinoMax ontwikkeld, en product waarin zo'n tien verschillende natuurlijke extracten zijn samengebracht, waaronder de extracten waarover we hebben gesproken in dit artikel.> Bronnen:
1. Martinez-Zapata MJ et al., Phlebotonics for venous insufficiency, Cochrane Database Syst Rev., 6 Avril 2016.
2. Pittler MH et al., Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency, Cochrane Database Syst Rev., 14 Novembre 2012.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Horse Chestnut Extract

Verbetert de doorbloeding van de benen

www.supersmart.com
VeinoMax

Verbeterde samenstelling voor gezondere bloedvaten

www.supersmart.com
Pycnogenol

Een buitengewoon krachtige antioxidant, waarvan de werking door verschillende studies wordt ondersteund.

www.supersmart.com
Centella Asiatica

Gestandaardiseerd extract met 20% asiaticosiden en madecassosiden

www.supersmart.com
Hesperidin Methyl Chalcone

Behandeling van doorbloedingsproblemen

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-08-2016
Taxifoline: belangrijk voor gezonde haarvaten
Er zijn meer dan 600 onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van taxifoline, met name in Rusland. Deze krachtige flavonoïde wordt gewonnen uit de Siberische lariks....
Lees verder
10-04-2017
Extract van honingklaver gunstige werking bij oedeem...
Het gestandaardiseerde extract van honingklaver verlicht op effectieve wijze de klachten bij lymfoedeem en chronische veneuze insufficiëntie. Het belangrijkste bestanddeel coumarine (behoort tot de benzopyronen),...
Lees verder
19-05-2015
Veneuze insufficiëntie, een chronische, progressieve aandoening
18 miljoen Fransen lijden aan veneuze insufficiëntie. De aandoening komt vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het gaat hier om een chronische...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan