Home   >  Mineralen  >  Magnesium: de nieuwe ontstekingsremmer?...
29-07-2019

Magnesium: de nieuwe ontstekingsremmer?

magnesium Tot op heden kenden we magnesium vooral als essentieel mineraal dat verantwoordelijk was voor het evenwicht in het zenuwstelsel, voor de spierfunctie, voor de regulering van het hartritme en de gezondheid van de botten. Heeft het mineraal ons nog meer te bieden? De resultaten van een meta-analyse die gepubliceerd werden in het blad Current Pharmaceutical Design1. lijken daar wel op te wijzen. De auteurs van deze studie hebben een groot aantal wetenschappelijke bewijzen verzameld over de ontstekingsremmende activiteit van magnesium. Laten we eens nader kijken naar deze ontdekking, die nieuwe perspectieven biedt voor het gebruik van magnesium als natuurlijke ontstekingsremmer.

Een omvangrijke studie die de geheimen van magnesium blootlegt

Hoewel het gunstige effect van magnesium en de waarde als therapeutisch middel al jaren bekend is, waren er ook nog steeds onbekende mechanismen van de stof in ons lichaam die men tot op heden nog niet wist te doorgronden. Sommige onderzoekers waren al langer overtuigd van de ontstekingsremmende werking van magnesium. Maar er waren er ook die deze werking in twijfel trokken. Om meer licht te werpen op deze kwestie besloten onderzoekers alle studies te verzamelen naar de ontstekingsremmende van magnesium. Hiervoor maakten ze gebruik van verschillende wetenschappelijke databases, zoals PubMed-Medline, SCOPUS, Web of Science en Google Scholar. Nadat ze verschillende onderzoeken verzameld hadden over de effecten van de orale inname van magnesium, controleerden de wetenschappers de gegrondheid, de nauwkeurigheid en de samenhang van de verzamelde gegevens met behulp van verschillende analysetechnieken. Ze stelden hiermee de subjectiviteit van publicaties en de stabiliteit van de analyses vast.

Positieve resultaten voor wat betreft de ontstekingsremmende activiteit van magnesium

Na afloop van de analyses hielden de wetenschappers 11 onderzoeken over die de impact evalueerden van een supplementinname van magnesium op de concentraties van C-reactief proteïne in het plasma. Van dit molecuul, dat hoofdzakelijk in de lever wordt aangemaakt, weet men dat het betrokken is bij ontstekingsprocessen. C-reactief proteïne wordt in wetenschappelijke onderzoeken gebruikt als biologische marker. Een toename van de concentratie van dit molecuul is een signaal van een ontstekingsreactie in het lichaam. Door de gegevens van de 11 onderzoeken met elkaar te kruisen, hebben de onderzoekers kunnen aantonen dat er sprake was van een significante vermindering van C-reactief-proteïne in het plasma bij een supplementinname van magnesium. Deze constatering ondersteunt de hypothese dat magnesium een ontstekingsremmende werking heeft.

Veelbelovende resultaten voor de behandeling van ontstekingen

De positieve resultaten van de onderzoekers tonen aan dat magnesium een belangrijke rol zou kunnen spelen als behandeling van ontstekingen en verschillende ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Hoewel er nog aanvullend onderzoek nodig is om deze ontdekking te bevestigen, zijn de resultaten van deze meta-analyse zeer hoopgevend. Aanvullend onderzoek naar de werking van magnesium zou wel eens kunnen leiden tot de uitwerking van een nieuwe natuurlijke ontstekingsremmer.

Deze meta-analyse was het startsein voor aanvullend onderzoek naar de behandelmogelijkheden op basis van magnesium. Wanneer de ontstekingsremmende werking ook in aanvullend onderzoek wordt aangetoond, zou magnesium kunnen worden toegevoegd aan de samenstelling van nieuwe ontstekingsremmende behandelingen. Bovendien heeft deze meta-analyse nog eens het belang aangetoond van een optimaal magnesiumgehalte in ons lichaam. Een tekort van magnesium wordt vaak niet opgemerkt, maar kan zich uiten in een veelvoud aan klachten, zoals een gebrek aan eetlust, vermoeidheid, gespannen spieren, een gevoel van stress of hartkloppingen. Om deze klachten te voorkomen of te behandelen, is de inname van een voedingssupplementen vaak een aanrader. Magnesium wordt in verschillende vormen aangeboden als voedingssupplement, zoals magnesiummalaat. Het product OptiMag in de catalogus van SuperSmart bevat acht vormen van magnesium die speciaal zijn samengevoegd vanwege hun optimale werking en hun uitstekende biologische beschikbaarheid.


> Bron:
1. Simental-Mendía LE, et al., Effect of magnesium supplementation on plasma C-reactive protein concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, Curr Pharm Des. 25 mai 2017.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Magnesium Malate

Gebrevetteerde vorm met een verbeterde biologische beschikbaarheid, voor het chelateren van giftige aluminiumoverschotten. 20 % magnesium, 69 % appelzuur.

www.supersmart.com
OptiMag

8 veschillende onderling samenwerkende vormen van magnesium voor een optimale biologische beschikbaarheid.
Nieuwe samenstelling die beter opneembaar is en beter wordt verdragen

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
01-08-2018
Stop chronische ontstekingen
Of ze nu stilzwijgend of pijnlijk aanwezig zijn: ontstekingen leggen altijd een kiem voor het ontstaan van de welbekende, ziekmakende welvaartsziekten: hart- en vaataandoeningen, artritis,...
Lees verder
13-02-2017
Zink: dagelijkse inname voor minder DNA-schade
De supplementinname van zink roept vragen bij u op: is het goed voor het lichaam? Wat is het effect? Hoe werkzaam is het? Een kort...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan