Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Een goede bloedsomloop: het...
19-06-2017

Een goede bloedsomloop: het gunstige effect van eetbare paddenstoelen

Ergothioneine Een paar maanden geleden vertelden we u al over de onvermoede krachten van paddenstoelen . Ook nu is er weer goed nieuws te melden over de paddenstoel. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat bepaalde paddenstoelen een gunstige invloed hebben op de doorbloeding en dat ze bepaalde hart- en vaatziekten helpen bestrijden. In het blad The FASEB Journal is het werk gepubliceerd van een onderzoek naar de effecten van twee soorten eetbare paddenstoelen: de portobello en de shiitake1. We vertellen u graag iets meer over dit onderzoek.

Evaluatie van paddenstoelen en het preventieve effect op atherosclerose

Paddenstoelen zijn de afgelopen jaren veelvuldig onderzocht. Er zijn echter maar weinig onderzoekers die het effect hebben onderzocht van paddenstoelen op de atherogenese. Atherogenese is een pathologisch proces dat zich vertaalt in de vorming van plaques. Deze plaques is samengesteld uit lipiden, ook wel atheromen genoemd. Op de langere termijn kunnen deze plaques tot complicaties leiden, zoals de blokkering van bloedvaten of de beschadiging van vaatwanden. Men spreekt dan van atherosclerose. Wetenschappers hebben vele behandelmethoden gevonden om deze aantasting van de bloedvaten te bestrijden. Onder die behandelmethoden bevinden zich eveneens natuurlijke stoffen. De meeste van die stoffen staan reeds op onze lijst een aanvalsplan voor atherosclerose, maar nu kunnen we daar nog twee soorten paddenstoelen aan toevoegen: de portobello en de shiitake. Onderzoekers hebben het effect van deze paddenstoelen geëvalueerd in het kader van de preventie van atherosclerose. Men evalueerde gedurende 16 weken de effecten van een supplementinname van portobello en shiitake bij muizen. De muizen werden in 5 verschillende groepen verdeeld:
  • Groep 1 - controlegroep: deze muizen kregen vetarm voedsel: 4% vet.
  • Groep 2 - controlegroep: deze muizen kregen voedsel dat rijk was aan vet: 8% vet.
  • Groep 3: ook deze muizen kregen voedsel dat rijk was aan vet: 10% van het dieet werd vervangen door poeder van de portobello-paddenstoel.
  • Groep 4: ook deze muizen kregen voedsel dat rijk was aan vet: 10% van het dieet werd vervangen door poeder van de shiitake-paddenstoel.
  • Groep 5: ook deze muizen kregen voedsel dat rijk was aan vet: 10% van het dieet werd vervangen door een poeder met een mengsel van de portobello- en de shiitake-paddenstoel.
Positieve resultaten bij een supplementinname van shiitake

Een gunstige invloed op de stofwisseling van lipiden
De analyses toonden verschillende gunstige effecten aan voor de doorbloeding en de preventie van hart- en vaatziekten. In vergelijking met de twee controlegroepen bleken de groepen die het poeder met het supplement van portobello en het poeder van shiitake hadden gekregen een lager lichaamsgewicht te hebben. Dit verlies aan lichaamsgewicht was bij de groep die shiitake als supplement had gekregen groter dan bij de groep die portobello als supplement had gekregen. Overigens constateerden de onderzoekers dat de zogenaamde 'magere massa' nauwelijks werd beïnvloed door de supplementinname. Dit betekent dat de paddenstoelen mogelijk alleen inwerken op de stofwisseling van lipiden, hetgeen een niet te verwaarlozen positieve invloed heeft als het gaat om de bestrijding van hyperlipidemie. Ook werkt het zeer gunstig voor de bloedvaten, waardoor bepaalde hart- en vaatziekten, zoals atherosclerose, kunnen worden voorkomen.
Bescherming tegen atherosclerose
Naast het feit dat het een positief effect heeft op de stofwisseling van lipiden, bezitten de werkstoffen uit deze paddenstoelen nog andere gunstige eigenschappen die atherosclerose helpen voorkomen. De onderzoekers constateerden namelijk dat de muizen die een supplement hadden gekregen van shiitakepoeder minder beschadigingen hadden aan de aorta's dan de muizen die uitsluitend een vetrijke voeding hadden gekregen.

Dankzij dit onderzoek zijn de gunstige effecten van een supplementinname van shiitakepoeder aangetoond. Doordat het de aanslag in de bloedvaten tegengaat, zou het eveneens kunnen bijdragen aan een goede doorbloeding van het lichaam. Tegelijkertijd zou het bepaalde hart- en vaatziekten (zoals atherosclerose) helpen voorkomen. Volgens de onderzoekers zouden deze gunstige effecten te danken zijn aan bepaalde bioactieve bestanddelen in de paddenstoel, zoals (ergothioneïne . Deze natuurlijke antioxidant heeft reeds bewezen een krachtige bestrijder van oxidatiestress te zijn. Bovendien blijkt de stof bepaalde ontstekingen tegen te gaan.



> Bron:
1. Sharon Kim, Michael Thomas, Mohsen Meydani, Anti-Atherogenic Potential of Edible Mushrooms, The FASEB Journal, April 2017, vol. 31 no. 1 Supplement 973.3.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
L-Ergothioneine 5 mg

Een nieuwe generatie antioxidant die geen gelijke kent, met vele gunstige eigenschappen

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan