Home   >  Slanke lijn en gewichtsbeheersing  >  Zonnen: bereidt u uw...
17-06-2019

Zonnen: bereidt u uw huid goed voor?

Zonnen De zomervakantie staat weer voor de deur en de mooie dagen komen er weer aan. De zon laat zich volop zien, de temperatuur gaat omhoog en de terrassen en stranden zijn overvol. Heeft u al bedacht hoe u uw huid het beste kunt voorbereiden op die zonnestralen? De zon is niet alleen uw vriend, maar is ergens ook uw vijand. De zon zorgt voor een lekker kleurtje en voor een goed humeur. Maar bij onvoldoende voorbereiding kan deze bron van warmte zich ook tegen u keren. UV-zonnestralen vallen het lichaam aan en kunnen heel veel schadelijke effecten teweeg brengen, zoals een droge huid, uitdroging, een verbrande huid en DNA-schade. Om met een gerust hart van de zon te kunnen genieten, moet u de huid voorbereiden. Er zijn verschillende moleculen die effectief zijn op dit gebied. Bekijk de resultaten van recent onderzoek.

Het belang van een goede hydratatie voor een gezonde en bruine huid

De huid goed hydrateren voor het zonnen
Het is belangrijk de huid voor, tijdens en na blootstelling aan de zon goed te hydrateren. Een huid die goed gehydrateerd is, is beter bestand tegen de agressieve invloed van de zon. Bovendien zorgt een goede hydratering voor een optimale bruining. Voor de hydratering bestaan er verschillende oplossingen. Het gebruik van hydraterende crèmes is algemeen bekend, maar er zijn ook oraal in te nemen voedingssupplementen die doeltreffend werken als het gaat om de hydratering van de huid. Dat is met name het geval bij formules die verrijkt zijn met ceramiden uit tarwe. De effectieve werking ervan is bevestigd in in vitro-testen en in klinische studies.
Waarom kiezen voor ceramiden?
Ceramiden zijn lipiden die van nature aanwezig zijn in de huid. Ze vertegenwoordigen ongeveer 40% van de lipiden in de hoornlaag. De hoornlaag is de buitenste laag van de huid. Omdat deze huidlaag in direct contact staat met de buitenwereld, speelt zij een essentiële rol bij de bescherming van de huid. De ceramiden in deze huidlaag zorgen ervoor dat de huid voldoende gehydrateerd wordt en ondoordringbaar blijft. Om die reden zijn deze lipiden onderwerp geweest van tal van wetenschappelijke onderzoeken. In het blad International Journal of Cosmetic Science1 is een onderzoek gepubliceerd omtrent het belang van een supplementinname van ceramiden in het kader van de bestrijding van een droge huid. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 51 vrouwen tussen de 20 en 63 jaar oud met een droge huid. De vrouwen werden in twee groepen verdeeld: een groep die een placebo kreeg, en een andere groep die 350 mg kreeg van een formule met daarin tarweceramiden. Na 3 maanden van supplementinname constateerden de onderzoekers een verbetering van het algehele welzijnsaspect van de huid. Dit resultaat bevestigt het belang van een supplementinname van ceramiden als voorbereiding van de huid op de zon en als bescherming tegen uitdroging.

Voedingsstoffen die beschermen tegen de schadelijke effecten

Bescherming tegen schade door UV-straling
De zon droogt de huid niet alleen uit, maar kan ook schade toebrengen aan de huid. Door overmatige en herhaaldelijke blootstelling aan ultraviolette stralen (UVA en UVB) kan de huid verbranden, of kan men last krijgen van fotodermatose of huidkanker. Of het nu gaat om ernstige of minder ernstige aandoeningen, ze houden allemaal verband met de aanmaak van vrije radicalen, oftewel zeer reactieve deeltjes die de huid beschadigen en het huidverouderingsproces versnellen. Het is dan ook belangrijk de blootstelling aan UV-straling te beperken door het gebruik van een zonnebrandcrème. De crème werkt als een soort schild, waardoor de schadelijke invloed van de UV-straling wordt beperkt. Deze bescherming is echter nooit volledig of onbeperkt. Naast een zonnebrandcrème kunnen natuurlijke moleculen eveneens helpen in de strijd tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Het gaat hierbij om antioxidanten, oftewel de moleculen die we in bepaalde voedingsmiddelen vinden en die verkrijgbaar zijn als voedingssupplement.
Wat kunnen polyfenolen en carotenoïden voor ons doen?
Polyfenolen en carotenoïden zijn de meest bestudeerde natuurlijke antioxidanten. De beschermende effecten tegen straling waren onderdeel van een studie die gepubliceerd werd in de Annual Review of Nutrition2. Volgens de schrijvers van dit artikel zouden met name carotenoïden een gunstige en doeltreffende werking hebben als het gaat om de bescherming van de huid en de ogen. Met name deze twee gebieden hebben te lijden onder de ultraviolette stralen. Carotenoiden kunnen met name bij zonnebrand de intensiteit ervan verminderen. Om optimaal te kunnen profiteren van dit beschermende effect, zijn er verschillende formules ontwikkeld. Het product Carottol™ van Supersmart bevat met name bètacaroteen`, luteïne en lycopeen. Ook zijn er bepaalde polyfenolen die een beschermend effect hebben. Zo is aangetoond dat catechines en polyfenolen in groene thee bijvoorbeeld het schadelijke effect van blootstelling aan de zon kunnen beperken. Wetenschappers ontdekten met name gunstige effecten als het gaat om bestrijding van huidschade, bescherming tegen verbranding en beperking van de vetperoxidatie. Wie optimaal wil profiteren van de polyfenolen uit groene thee, kan gebruik maken van een groene thee-extract dat gestandaardiseerd is met catechines, en dat verkrijgbaar is als supplement.

Bruin worden en je zonnekapitaal beschermen

Bewaar je natuurlijke bescherming terwijl je zont
De mate waarin men gevoelig is voor de zon, is voor iedereen verschillend. Onderzoeken wijzen uit dat iedereen beschikt over een zogenaamd 'zonnekapitaal', oftewel een natuurlijk vermogen van ons lichaam om zich te beschermen tegen een bepaalde hoeveelheid ultraviolette straling. Dit 'zonnekapitaal' kan niet worden vernieuwd en is per persoon verschillend. Het staat al vast bij de geboorte en hangt samen met je huidtype. Het zonnekapitaal is gerelateerd aan de concentratie van een zeker molecuul, namelijk melanine. In feite is dit het donkere pigment dat ervoor zorgt dat onze huid een kleurtje krijgt. Als reactie op de straling van de zon neemt de aanmaak van melanine toe, waardoor de huid bruiner wordt. Dit proces is echter zeer afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de melanine. Om die reden raakten onderzoekers geïnteresseerd in een mogelijk belang van de supplementinname van melanine om daarmee het bruin worden te versnellen.
Een supplementinname van melanine
Onderzoekers onderscheiden twee vormen van melanine: feomelanine, dat een heldere gele en rode kleur heeft; eumelanine, dat een donkere bruinzwarte kleur heeft. Een onderzoek in het blad Photochemistry and Photobiology3 toonde aan dat eumelanine meer bescherming biedt tegen het licht dan feomelanine. De stof zorgt ervoor dat het aantal vrije radicalen dat ontstaat tijdens het zonnen wordt verminderd of vernietigd. Ook speelt het een belangrijke rol in de fysieke barrière, omdat het in staat is ultraviolette stralen te filteren. Mensen met een donkere huid beschikken in vergelijking met mensen met een lichte huid over 3 tot 6 maal zoveel eumelanine. Om die reden worden mensen met een lichte huid dan ook beschouwd als extra gevoelig voor de zon. Bovendien hebben wetenschappers bewezen dat de hoeveelheid en de kwaliteit van de melanine een impact kunnen hebben op de intensiteit en de duur van het zonnen. Om optimaal te kunnen profiteren van de gunstige effecten van dit pigment en te genieten van een goede bescherming en een mooi bruine teint, zijn er voedingssupplement op basis van melanine gecreëerd. Een van die supplementen is Tan-Aid van Supersmart, dat samengesteld is op basis van een keratinehydrolysaat uit wol van zwarte schapen, en dat van nature rijk is aan melanine.> Bronnen:
1. S. Guillou, S. Ghabri, C. Jannot, E. Gaillard, I. Lamour, S. Boisnic, The moisturizing effect of a wheat extract food supplement on women’s skin: a randomized, double-blind placebo-controlled trial, International Journal of Cosmetic Science, Volume 33, Issue 2, April 2011, Pages 138–143.
2. Helmut Sies, Wilhelm Stahl, Nutritional protection against skin damage from sunlight, Annual Review of Nutrition, July 2004, Vol. 24:173-200.
3. Michaela Brenner, Vincent J. Hearing, The Protective Role of Melanin Against UV Damage in Human Skin, Photochemistry and Photobiology, Volume 84, Issue 3, May/June 2008, Pages 539–549.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Skin Ceramides

Op basis van drie wetenschappelijke onderzoeken: rehydrateert intensief de droge huid!

www.supersmart.com
Carottol

Een natuurlijk carotenoïdencomplex met een breed spectrum

www.supersmart.com
Sunphenon® EGCg 240 mg

Groene thee-extract (Camellia sinensis) gestandaardiseerd met 95% epigallocatechine gallate
De natuurlijke kracht van groene thee!

www.supersmart.com
Tan-Aid 325 mg

Melaline® - Versnelt natuurlijke bruining.

www.supersmart.com
Ontdek ook
05-08-2016
Moeiteloos afvallen
Er is een eenvoudige oplossing voor het verbranden van calorieën waarbij u niet hoeft te bewegen en geen vermoeiende oefeningen hoeft uit te voeren. Onderzoekers...
Lees verder
10-05-2016
Ik heb alles geprobeerd, maar ik val...
Wanneer u op alle mogelijke manieren heeft geprobeerd om af te vallen, maar u slaagt er maar niet in, dan mist u waarschijnlijk toch een...
Lees verder
06-06-2017
Obesitas en overgewicht: de gunstige werking van...
De strijd tegen overgewicht en obesitas is een van de grootste uitdagingen geworden van de moderne gezondheidszorg 1 . Wereldwijd zijn er zo'n 2 miljard...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan