Home   >  Fytonutriënten  >  Zorg voor het welzijn...
08-06-2017

Zorg voor het welzijn van je lichaam

welzijn Op zaterdag 10 juni 2017 is het voor de derde keer Internationale dag van de wellness. Deze dag wordt wereldwijd in meer dan 90 landen gevierd en brengt duizenden mensen met dezelfde visie samen: "Een dag kan de rest van je leven veranderen!". Dit wereldwijde initiatief is gestart met het doel activiteiten onder de aandacht te brengen die het welzijn stimuleren. Een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij het belang van dit algehele gevoel van wellness, of zoals de Wereld Gezondheidsorganisatie het verwoordt: een complete staat van fysiek, mentaal en sociaal welzijn 1. Dat welzijn hangt samen met tal van factoren, zoals het emotionele evenwicht en de hoeveelheid stress, die soms moeilijk te beheersen is. Om de controle te behouden en een goed evenwicht te bewaken, heeft de wetenschap verschillende moleculen ontdekt die hierop een gunstige werking hebben. 3 oplossingen die kunnen bijdragen aan het behoud of het herstel van het gevoel van welzijn.

Wat magnesium kan doen voor uw welzijn

De rol van magnesium voor ons lichaam
Voor het welzijn van ons lichaam speelt magnesium een essentiële rol. Deze rol wordt overigens zeer gedetailleerd beschreven in de onlangs verschenen gespecialiseerde bladen Nutrients2 en Physiological Reviews3. De auteurs van deze artikelen verzamelden en analyseerden alle wetenschappelijke gegevens over magnesium. De analyse toont aan dat dit mineraal beschouwd kan worden als een pijler voor onze gezondheid: het maakt namelijk deel uit van een honderdtal enzymreacties. Een groot aantal van deze reacties is onmisbaar voor een goede werking van ons lichaam. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de energiestofwisseling, de aanmaak van DNA en RNA en de aanmaak van eiwitten. Vanwege de vele activiteiten van magnesium in ons lichaam, kan de stof worden gezien als een regulerend element voor vele lichaamsprocessen, zoals de spiersamentrekking, de bloeddruk, de insulinestofwisseling, de prikkeling van het hart en de prikkeloverdracht van het zenuwstelsel.

Het schadelijke effect van een tekort aan magnesium
Een magnesiumtekort komt helaas vaak voor. Het tast het algehele welzijn van het lichaam aan. Een tekort manifesteert zich vaak door een gevoel van stress en een enorme vermoeidheid. Op de langere termijn kan een magnesiumtekort tot gezondheidsproblemen leiden. Sommige onderzoekers hebben een verband gelegd tussen een tekort aan magnesium en de ontwikkeling van bepaalde chronische aandoeningen. Een supplementinname wordt dan ook aangeraden, om tekorten te voorkomen of te herstellen. De effectieve werking van een magnesiumsupplement wordt overigens bevestigd in verschillende wetenschappelijke studies. Sommige van deze studies hebben bijvoorbeeld positieve resultaten laten zien voor wat betreft het verbeteren van het algehele welzijnsgevoel, doordat het stress en vermoeidheid tegengaat. Ook zou het helpen tegen depressieve gevoelens en migraine. Om optimaal te kunnen profiteren van de effecten van een supplementinname van magnesium, is via de website van Supersmart een reeks voedingssupplementen op basis van magnesium verkrijgbaar, zoals de formule OptiMag, een product dat bestaat uit 8 verschillende magnesiumvormen, waardoor een uitstekende absorptie verkregen wordt.

SAM-e en het gunstige effect op uw humeur en uw welzijn
De relatief onbekende rol van SAM-e in het lichaam
Sam-e, oftewel S-adenosyl-methionine, is relatief onbekend. Het komt van nature voor in ons lichaam. Het draagt bij aan een goede werking van het lichaam door het methyleringsproces te stimuleren. Door deze werking heeft het een sleutelrol in de cyclus van glutathion, de aanmaak van vetzuren, maar ook in het metabolisme van hormonen, proteïnes en neurotransmitters. Dat is overigens ook de reden dat SAM-e de belangstelling van de wetenschappers heeft gewekt. Dat blijkt wel uit het artikel dan in 2009 verscheen in het blad The Journal of Clinical Psychiatry4. De auteurs van dit artikel laten nog eens zien dat SAM-e al onderwerp is geweest van vele studies in het kader van het effect op het centrale zenuwstelsel en het geestelijk welzijn.

Het effect van een supplementinname van SAM-e bij depressieve klachten
Omdat SAM-e een rol van betekenis speelt in het centrale zenuwstelsel, hebben verschillende onderzoekers het potentiële belang onderzocht van de stof in het kader van de bestrijding van een depressie. Hun werkzaamheden toonden positieve resultaten aan van een supplementinname bij personen met depressieve klachten. SAM-e zou dan ook kunnen bijdragen aan het herstel van het mentale welzijn. Sommige onderzoekers noemen SAM-e dan ook als veilig en doeltreffend alternatief voor antidepressiva. De reguliere antidepressiva liggen vaak onder vuur vanwege de vele bijwerkingen.

Uw mentale welzijn vaart wel bij Bacopa monnieri

Een medicinale plant die het zenuwstelsel beschermt
De plant Bacopa monnieri, die al eeuwenlang gebruikt wordt voor verschillende behandelingen, wordt in de ayurvedische geneeskunst aangeraden voor aandoeningen van de hersenen. Zo wordt de plant gebruikt voor aandoeningen van het zenuwstelsel, psychische problemen en problemen met het geheugen. Een recent artikel maakt ons duidelijk welke gunstige effecten de plant kan hebben op ons geestelijk welzijn5. Het in 2015 verschenen artikel in het blad Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine verklaart dat de gunstige werking van deze medicinale plant te danken is aan zijn krachtige werking als antioxidant. Omdat de plant bijdraagt aan het bestrijden van schade door vrije radicalen, zorgt deze antioxidant ervoor dat de zenuwcellen beschermd worden tegen de effecten van veroudering. Een supplementinname van Bacopa monnieri heeft dan ook positieve resultaten laten zien als het gaat om het beperken van het verlies van cognitieve functies.

Het belang van een supplementinname voor de cognitieve functies
Een artikel dat in 2016 verscheen in het blad Medical Hypotheses6 vat de resultaten samen van verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd naar Bacopa monnieri. In deze publicatie vermelden de onderzoekers de positieve effecten van deze medicinale plant ten aanzien van de cognitieve functies, zoals het geheugen en de snelheid waarmee informatie kan worden verwerkt. De gunstige effecten op het psychische vlak laten zich verklaren door de werking als antioxidant. Er zijn echter ook onderzoeken die een gunstig effect van de stof laten zien op de synaptogenese (aanleg van synapsen). Dit neurologisch-moleculaire mechanisme zorgt voor een versterking van de neurale verbindingen in onze hersenen. Verschillende onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat dit mechanisme mogelijk gestimuleerd wordt door de toediening van Bacopa monnieri: het zou specifieke kinases activeren in de synapses en de postsynaptische cellen. Dankzij deze gunstige activiteit zou het de ontwikkeling en versterking van verbindingen tussen de neuronen stimuleren.> Bronnen:
1. Inserm, 9 Effets sur le bien-être et la qualité de vie, Activité physique – Contextes et effets sur la santé, 2008
2. Gröber U, Schmidt J, Kisters K, Magnesium in Prevention and Therapy, Nutrients, 2015 Sep 23, 7(9):8199-226.
3. Baaij JH, Hoenderop JG, Bindels RJ, Magnesium in man: implications for health and disease, Physiol Rev., 2015 Jan, 95(1):1-46.
4. Papakostas GI, Evidence for S-adenosyl-L-methionine (SAM-e) for the treatment of major depressive disorder, J Clin Psychiatry, 2009, 70 Suppl 5:18-22.
5. Simpson T, Pase M, Stough C, Bacopa monnieri as an Antioxidant Therapy to Reduce Oxidative Stress in the Aging Brain, Evid Based Complement Alternat Med., 2015, 2015:615384.
6. McPhee GM, Downey LA, Noble A, Stough C, Cognitive training and Bacopa monnieri: Evidence for a combined intervention to alleviate age associated cognitive decline, Med Hypotheses, 2016 Oct, 95:71-76.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
SAM-e 200 mg

Superkrachtig voedingssupplement met een meervoudige werking. (gewrichten, lever, hersenen)

www.supersmart.com
Bacopa Monnieri

Verbetert de geheugenfunctie en vergroot het leervermogen

www.supersmart.com
OptiMag

8 veschillende onderling samenwerkende vormen van magnesium voor een optimale biologische beschikbaarheid.
Nieuwe samenstelling die beter opneembaar is en beter wordt verdragen

www.supersmart.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan