Home   >  Slanke lijn  >  Obesitas en overgewicht: de...
07-08-2019

Obesitas en overgewicht: de gunstige werking van spirulina

Spiruline De strijd tegen overgewicht en obesitas is een van de grootste uitdagingen geworden van de moderne gezondheidszorg1. Wereldwijd zijn er zo'n 2 miljard mensen die over een abnormale of excessieve hoeveelheid lichaamsvet beschikken. Overgewicht wordt dan ook beschouwd als een mondiale epidemie2. Met deze feitelijke constatering, onderstreept de Wereld Gezondheidsorganisatie nog eens het belang van preventie. Naast het aanraden van een gezonde en evenwichtige levensstijl, proberen veel wetenschappers eveneens een oplossing te vinden voor dit probleem in de vorm van een behandeling. Zo zouden er eveneens natuurlijke producten zijn die doeltreffend werken tegen overgewicht en obesitas. Een van de mogelijk natuurlijke oplossingen is spirulina, een mirco-alg die in de fytotherapie buitengewoon bekend is vanwege zijn voedingswaarde en zijn gunstige eigenschappen. Laten we dit superfood eens nader bekijken aan de hand van een onderzoek dat verschenen is in het wetenschappelijke blad European Review for Medical and Pharmacological Sciences3.

Het veelzijdige superfood spirulina

De afgelopen jaren is spirulina onderwerp geweest van verschillende wetenschappelijke studies. Dit is te verklaren door de bijzondere samenstelling aan vitamines, mineralen, oligo-elementen en natuurlijke pigmenten. Door deze samenstelling heeft spirulina vele gezondheidsvoordelen. De alg is zeer gewild bij sporters, omdat het de prestaties zou verbeteren. Maar deze superalg heeft eveneens een krachtige therapeutische werking bij overgewicht en obesitas. Zo zijn er verschillende artikelen die de gunstige effecten van spirulina beschrijven voor de bloedsuikerspiegel, het lipidenprofiel en de bloeddruk. Een supplementinname van spirulina zou met name interessant zijn in het kader van preventie van bepaalde hart- en vaatziekten, zoals een te hoge bloeddruk, een verschijnsel dat vaak voorkomt bij mensen met overgewicht.

Evaluatie van de therapeutische waarde van een spirulinakuur

Omdat overgewicht schadelijke effecten heeft voor ons hart- en vaatstelsel, heeft een Pools onderzoeksteam zich gericht op de effecten van een supplementinname van spirulina bij personen met een te hoge bloeddruk. Hun onderzoek werd uitgevoerd bij 40 patiënten die onderverdeeld werden in twee groepen. De eerste groep was de controlegroep. De mensen in deze groep ontvingen gedurende drie maanden een placebo. De tweede groep kreeg een supplement met spirulina. Om de doeltreffendheid te meten van spirulina, voerden de wetenschappers verschillende metingen uit na de supplementinname. Ze controleerden de waarden van de systolische en diastolische bloeddruk, de indicatie van de rigiditeit in relatie tot de bloedcirculatie, evenals andere antropometrische waarden.

Een supplementinname met gunstige effecten voor overgewicht

Na drie maanden van supplementinname constateerden de onderzoekers positieve resultaten bij patiënten die spirulina hadden ingenomen. Bij deze personen observeerden men een significante daling van hun body mass index, hun gewicht en hun systolische bloeddruk. Ook de indicatie voor de rigiditeit bleek te zijn gedaald. Bij de patiënten die een placebo hadden ingenomen werd daarentegen geen enkele verandering geconstateerd. De resultaten tonen dan ook het belang van een supplementinname van spirulina aan als het gaat om de preventie en bestrijding van overgewicht en obesitas. Een kuur van spirulina zou volgens dit onderzoek niet alleen gunstige effecten hebben op het verliezen van lichaamsgewicht, maar zou eveneens bepaalde complicaties helpen voorkomen, zoals een te hoge bloeddruk. Dit nieuwe onderzoek bevestigt de status van het superfood spirulina, dat vandaag de dag in verschillende vormen verkrijgbaar is. Voor nog meer innamegemak is de spirulinapoeder nu beschikbaar in de vorm van capsules via de catalogus van Supersmart: (Spirulina. > Sources :
1. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), 10 faits sur l’obésité, Mai 2014.
2. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), Obésité et surpoids, Aide-mémoire N°311, Juin 2016.
3. A. Miczke, M. Szulińska, R. Hansdorfer-Korzon, M. Kręgielska-Narożna, J. Suliburska, J. Walkowiak, P. Bogdański, Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial, Eur Rev Med Pharmacol Sci 2016; 20 (1): 150-156.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Spirulina

Super Food bij uitstek

www.supersmart.com
Ontdek ook
05-08-2016
Moeiteloos afvallen
Er is een eenvoudige oplossing voor het verbranden van calorieën waarbij u niet hoeft te bewegen en geen vermoeiende oefeningen hoeft uit te voeren. Onderzoekers...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
10-05-2016
Ik heb alles geprobeerd, maar ik val...
Wanneer u op alle mogelijke manieren heeft geprobeerd om af te vallen, maar u slaagt er maar niet in, dan mist u waarschijnlijk toch een...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan