Home   >  Hart en bloedvaten  >  Voedingsstoffen met een gunstige...
16-05-2017

Voedingsstoffen met een gunstige werking bij een hoge bloeddruk

bloeddruk Ter gelegenheid van de Wereld Hypertensiedag willen we het graag met u hebben over een hoge bloeddruk en het belang van preventie en diagnostiek. Deze gevaarlijke aandoening, waarbij de bloeddruk abnormaal hoog is, wordt vaak niet opgemerkt. Er zijn namelijk nogal wat mensen die een te hoge bloeddruk hebben zonder dat ze dit weten. Deze afwijking kan zich in de loop der jaren ontwikkelen zonder dat men dat merkt. Na verloop van tijd kan de aandoeningen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Om die reden waarschuwen gezondheidsdeskundigen vaak voor de gevaren van deze 'sluipmoordenaar' en benadrukken ze het belang van een adequate monitoring. Een vroegtijdige diagnose draagt bij aan een doeltreffende behandeling. Er zijn planten die kunnen bijdragen aan de bestrijding van een te hoge bloeddruk. We vertellen u dan ook graag wat meer over de meest recente onderzoeksresultaten.

Onderzoek naar een natuurlijke behandeling van een hoge bloeddruk

De hoge bloeddruk is wereldwijd een groot probleem voor de volksgezondheid. Het kan leiden tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Een te hoge bloeddruk kan geleidelijk aan de bloedvaten beschadigen en de kans op een hartproblemen en CVA‘s (cerebrovasculair accident) vergroten. In 2013 meldde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) dat een hoge bloeddruk mogelijk zorgde voor 9 miljoen doden per jaar wereldwijd1. De schadelijke effecten van een te hoge bloeddruk kunnen echter worden beperkt indien de aandoening effectief wordt bestreden. Het gaat dan vooral om een verandering van de levensstijl, waardoor bepaalde risicofactoren worden beperkt. Denk hierbij aan het stoppen met roken, het matigen van het alcoholgebruik en het veranderen van bepaalde voedingsgewoonten. Toch dient een te hoge bloeddruk vaak medisch worden gecontroleerd en dient er een behandeling ingezet te worden. Wereldwijd proberen onderzoekers dan ook een alternatieve en natuurlijke behandeling van een hoge bloeddruk te vinden. De wetenschap heeft een aantal serieuze mogelijkheden onderzocht.

Het bloeddrukverlagende vermogen van selderijzaad

Selderij is vooral bekend vanwege zijn vochtafdrijvende werking. Deze groente kan echter eveneens van belang zijn voor de behandeling van een te hoge bloeddruk. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandelmogelijkheden met selderijzaad. Tijdens dit onderzoek werd het effect op de bloeddruk gemeten van verschillende plantaardige extracten2. Het onderzoek bij ratten met een hoge bloeddruk toonde aan dat toediening van een extract van deze zaden kon leiden tot een significante daling van de bloeddruk. De bloeddrukverlagende eigenschappen zouden te danken zijn aan deze werkstof: 3-n-butylftalide, ook wel bekend als 3nB. Deze ftalide, die zorgt voor de kenmerkende selderijsmaak, is onderwerp geweest van verschillende wetenschappelijke studies3. Deze studies wezen uit dat het bestanddeel bloeddrukverlagend werkt. Het zou een doeltreffende oplossing kunnen zijn voor een te hoge bloeddruk. Om optimaal te kunnen profiteren van deze werkstof, is er een gepatenteerd extract ontwikkeld op basis van selderijzaden: (Celery3nb™. Dit extract is gestandaardiseerd met 42,5% ftaliden, waaronder 3-n-butylftalide.

Regulering van de bloeddruk met peptiden uit vis

Selderij is echter niet het enige natuurlijke middel met bloeddrukverlagende eigenschappen. Integendeel, want naast plantaardige middelen zijn er ook dierlijke bestanddelen die de aandacht van de wetenschappers hebben getrokken. Zo zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat bepaalde peptiden uit vis via verschillende mechanismen een verlagende invloed kunnen hebben op de bloeddruk. Deze kleine moleculen zouden een remmende werking hebben op renine, een enzym dat betrokken is bij de verhoging van de bloeddruk. De remmende werking van peptiden uit vis zou dan ook bijzonder interessant kunnen zijn voor de behandeling van een hoge bloeddruk. In dit kader is er onderzoek gedaan naar het bloeddrukverlagende effect van peptiden uit vis. Dit effect werd vergeleken met dat van captopril, een medicijn dat wordt gebruikt bij een te hoge bloeddruk4. Bij dertig ratten met een hoge bloeddruk had de supplementinname van de peptiden uit vis een effect dat vergelijkbaar was met de inname van captopril. Naar aanleiding van deze veelbelovende resultaten, zijn er voedingssupplementen samengesteld op basis van peptiden uit vis. Een voorbeeld hiervan is (Tensix™, dat te vinden is in de catalogus van Supersmart. Het bevat niet alleen een gepatenteerde mix van peptiden uit makreel (Tensideal®), maar beschikt eveneens over andere natuurlijke ingrediënten, zoals selderijzaad.

Het therapeutische belang van de supplementinname van magnesium

Een voedingsstof met gunstige effecten voor het hart- en vaatstelsel
De hierboven genoemde formule Tensix™ bevat eveneens magnesium. Dit element is betrokken bij tal van reacties in ons lichaam en het is essentieel voor een goede werking van het organisme. Het is met name onmisbaar voor ons hart- en vaatstelsel, omdat het zorgt voor een normaal hartritme. Dit is de reden dat een onderzoeksteam zich heeft gefocust op het belang van een supplementinname van magnesium in de strijd tegen een te hoge bloeddruk5. Voor dit onderzoek gebruikten de wetenschappers ratten waarbij een te hoge bloeddruk was opgewekt. De ratten waren in verschillende groepen verdeeld, waaronder een controlegroep (die geen magnesium kreeg) en een groep die een supplement van magnesium kreeg. Tijden het onderzoek volgden de wetenschappers de systolische bloeddruk. Aan het einde van hun onderzoek werden er eveneens bloedmonsters genomen via de buikaorta. Via de bloedmonsters kon men het magnesiumgehalte in het bloed meten, Daarnaast werden andere parameters gecontroleerd, zoals de fibrinogeenconcentratie, de viscositeit van het bloed en het plasma, de aggregatie en vervormingsneiging van rode bloedcellen en de hoeveelheid intracellulaire calcium.
Veelbelovende perspectieven
De analyse van deze resultaten toonde aan dat de bloeddruk was gedaald en de viscositeit van het plasma was verminderd bij de ratten die magnesium hadden gekregen. Daarnaast was de aggregatie van rode bloedcellen bij de dieren die magnesium hadden gekregen afgenomen. Hun conclusies, die in 2016 verschenen in het blad, Clinical Hemorheology and Microcirculation, biedt nieuwe en veelbelovende behandelperspectieven. Deze nieuwe ontdekking bevestigt eveneens het belang van magnesium voor het behoud van gezonde hart- en bloedvaten. Dit vormde de aanleiding voor de ontwikkeling van voedingssupplementen die een tekort moeten tegengaan. Een goed voorbeeld van een dergelijk supplement is de formule (OptiMag, die acht verschillende magnesiumvormen bevat voor een optimale absorptie.

Het beschermende effect van ubiquinol

Ubiquinol is niet bij iedereen even bekend. Het is de gereduceerde vorm van het co-enzym Q10. Q10, dat bekend is vanwege zijn werking als antioxidant en zijn gunstige anti-aging-effecten, kan zijn werking alleen goed uitoefenen wanneer het wordt omgezet in ubiquinol. Co-Q10 wordt al lang verkocht, maar ubiquinol was tot op heden redelijk onbekend. Deze actieve vorm heeft echter een krachtig beschermend effect op het lichaam. Ubiquinol is namelijk een krachtige antioxidant die oxidatiestress bestrijdt en schade door vrije radicalen tegengaat. Dit zorgt ervoor dat de stof oxidatie en veroudering van lichaamscellen beperkt, dus ook de cellen van ons hart- en vaatstelsel. Ubiquinol wordt dan ook steeds vaker onderzocht in het kader van zijn beschermende effecten voor ons hart. In 2014 bevestigden onderzoekers al dat ubiquinol een serieuze rol zou kunnen spelen in het kader van de bestrijding van hart- en vaatziekten6. Vanwege deze positieve resultaten is deze actieve vorm van CoQ10 nu beschikbaar als voedingssupplement: (Ubiquinol™ 100 mg.> Bronnen:
1. OMS, Panorama mondial de l’hypertension - Un «tueur silencieux» responsable d’une crise de santé publique mondiale, 2013.
2. Dianat M, Veisi A, Ahangarpour A, Fathi Moghaddam H, The effect of hydro-alcoholic celery (Apiumgraveolens) leaf extract on cardiovascular parameters and lipid profile in animal model of hypertension induced by fructose, Avicenna J Phytomed, 2015 May-Jun;5(3):203-9.
3. D. Tsi and B. K. H. Tan, Cardiovascular Pharmacology of 3-n-butylphthalide in Spontaneously Hypertensive Rats », Phytotherapy Research, 1997, 11 (8): 576–582.
4. Fujita I. et al., LKPNM: a drug-type ACE-inhibitory peptide derived from fish protein, Immunopharmacology, 1999, 44:123-127.
5. Basrali Filizb et al., Effect of magnesium supplementation on blood rheology in NOS inhibition-induced hypertension model, Clinical Hemorheology and Microcirculation, vol. 63, no. 1, pp. 57-67, 2016.
6. Shen Q. et al., Effects of ubiquinol with fluid resuscitation following haemorrhagic shock on rat lungs, diaphragm, heart and kidneys, Exp Physiol. 2014 Jul;99(7):1007-15.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Celery3nb™

Een natuurlijk, doeltreffend wapen in de strijd tegen hoge bloeddruk.

www.supersmart.com
Tensix

Reguleert op natuurlijke wijze de bloeddruk
Remmer van ACE

www.supersmart.com
OptiMag

8 veschillende onderling samenwerkende vormen van magnesium voor een optimale biologische beschikbaarheid.
Nieuwe samenstelling die beter opneembaar is en beter wordt verdragen

www.supersmart.com
Ubiquinol™

Meest werkzame CoQ10-vorm met de grootste biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
cholesterol - Aloe Vera - ProbiotiquesEen Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan