Home   >  Sport  >  De evenwichtige darmflora van...
10-05-2017

De evenwichtige darmflora van sporters

darmflora van sporters De afgelopen jaren heeft de wetenschap ons steeds meer inzicht gegeven in de microflora van onze darmen. Deze microflora, ook wel darmflora genoemd, bestaat uit een grote hoeveelheid levende micro-organismen. Ze leven in onze dikke- en dunne darm. Inmiddels weten we allemaal dat een evenwichtige darmflora essentieel is voor een goede vertering en een gezond immuunsysteem. Er zijn echter veel wetenschappers die ervan overtuigd zijn dat het belang van een evenwichtige darmflora nog veel verder gaat. Dit was de reden dat een team van Brits-Ierse wetenschappers de darmflora wilde bestuderen van topsporters. Welke rol speelde een evenwichtige darmflora voor hun sportieve prestaties? Het antwoord op die vraag leest u in dit artikel van Nutranews.

Invloed sportieve levensstijl op de darmflora

Dankzij de ontwikkeling van verschillende analysetechnieken zijn onderzoekers er in geslaagd duizenden verschillende micro-organismen die voorkomen in de darmflora te identificeren1. Sommige wetenschappers denken dat de darmflora wel 1014 aan micro-organismen bevat. Dit is 10 keer zoveel als de totale hoeveelheid cellen waaruit ons lichaam bestaat. Sommige van deze micro-organismen hebben een gunstige werking, andere zijn neutraal of schadelijk. Indien het evenwicht tussen deze verschillende micro-organismen is verstoord, ontstaan er allerlei complicaties. Het punt is dat dit evenwicht door allerlei parameters beïnvloed wordt, zoals onze levensstijl en ons voedingspatroon. Uit voorlopig onderzoek lijkt nu naar voren te komen dat personen die sportieve activiteiten ondernemen mogelijk een rijkere en evenwichtigere darmflora hebben dan personen die een zittend leven leiden. Om deze eerste waarnemingen te staven, heeft de Brits-Ierse groep wetenschappers de darmflora vergeleken van 46 personen die een zittend leven leidden met de darmflora van 40 professionele rugbyspelers.2.

Darmflora rugbyspelers werkt beter

Om de verschillen te kunnen beoordelen tussen de darmflora van de personen met een zittend leven en die van de rugbyspelers, gebruikten de wetenschappers verschillende analyses: een fenotypering van het metabolisme en een metagenome functionele analyse. Ook namen ze andere parameters mee, zoals het voedingspatroon van beide groepen. Bij het vergelijken van de verzamelde data constateerden de onderzoekers uitstekende resultaten bij de sporters. Ze ontdekten namelijk dat bij de sporters sprake was van een grotere metabolische activiteit, en dit op verschillende niveaus van de biosynthese. Ook zagen ze dat de feces van de sporters meer metabolieten bevatte, zoals azijnzuur, propionzuur en boterzuur. Wetenschappers suggereren dat deze resultaten mogelijk verband houden met het vernieuwingsproces van de spieren en de algehele gezondheid van de sporters in vergelijking met de sedentaire personen. Er bestaat dus mogelijk een verband tussen de sportieve prestaties en het evenwicht in de darmflora. Deze recente resultaten worden mogelijk nog verder onderbouwd aan de hand van nader onderzoek.

Het onderzoek bevestigt het belang van een evenwichtige darmflora voor de gezondheid. Een darmflora die niet in balans is, beïnvloedt tal van gezondheidsfactoren, waaronder een algeheel gevoel van welzijn. Er bestaan gelukkig verschillende oplossingen voor het herstellen en in stand houden van het evenwicht in de darmflora. Een goed voorbeeld hiervan is de formule van Probio Forte van Supersmart. Dit product is een combinatie van verschillende probioticastammen die samen zo'n 8 miljard micro-organismen per capsule leveren.



> Bronnen:
1. Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm), Microbiote intestinal et santé, Dossier réalisé en collaboration avec Rémy Burcelin, Laurence Zitvogel, Guillaume Fond et Harry Sokol, février 2016.
2. Barton W, Penney NC, Cronin O, et al, The microbiome of professional athletes differs from that of more sedentary subjects in composition and particularly at the functional metabolic level. Gut Published Online First: 30 March 2017.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Probio Forte

Krachtige probiotische mix; 8 miljard micro-organismen per capsule
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
29-01-2018
Helicobacter Pylori: de sluipende bacterie waardoor jaarlijks...
Elk jaar overlijden er zo'n 750.000 mensen aan maagkanker. Het is een van de vijf dodelijkste kankervormen. Hoe komt dat? Bij een op de twee...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan