
Op deze Nationale Astmadag wil de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) ons eraan herinneren dat deze chronische aandoening wereldwijd zo'n 235 miljoen mensen treft
1. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, kan astma op elke leeftijd ontstaan. Deze ziekte doet zich voor in de vorm van aanvallen. Tijdens de aanvallen heeft de astmatische persoon moeite met ademen. De aanvallen kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals allergenen in de lucht, tabaksrook, fysieke inspanning of hevige emoties. Hoewel men nog niet alles weet van de oorsprong van astma, zijn er inmiddels verschillende behandelmethoden ontwikkeld. Onder deze behandelmethoden zijn er ook een aantal natuurlijke remedies. Ontdek 3 planten die helpen astma-aanvallen te voorkomen of te behandelen.
Desmodium adscendens, een plant met een traditioneel gebruik bij astma
Gunstige eigenschappen voor de bestrijding van astma-aanvallen
De in Europa relatief onbekende plant
Desmodium adscendens is een medicinale plant uit Afrika. In Ghana is het gebruik van deze plant bij astma zeer gangbaar. Overigens is de therapeutische werking van de plant in verschillende onderzoeken aangetoond. In de jaren 80 bijvoorbeeld werd in een onderzoek al aangetoond dat
Desmodium ascendens2 over anti-anafylactische eigenschappen beschikte. Dit houdt in dat de plant in staat zou zijn de anafylactische reacties te beperken die ten grondslag liggen aan een astma-aanval. Bovendien toonden de onderzoekers aan dat de orale inname van deze plant eveneens kon leiden tot een afname van de hoeveelheid stoffen die betrokken zijn bij astma.
De werkstoffen die astma bestrijden
De resultaten, die in 1984 gepubliceerd werden in het blad
Journal of Ethnopharmacology werden in 2000 verder uitgediept met behulp van aanvullend onderzoek. In 2011 ontdekte een onderzoeksteam de verschillende werkstoffen van
Desmodium adscendens: saponinen triterpenoiden, fenylethylamines, evenals indool-3-alkylamines
3. De analyse van de bestanddelen toonde verschillende gunstige eigenschappen voor de gezondheid aan, waaronder de astmabestrijdende werking. Deze aanvullende onderzoeken vinden op dit moment nog steeds pas. Deze nieuwe resultaten tonen echter wel aan dat
Desmodium ascendens een potentieel therapeutische waarde heeft. Om van deze gunstige eigenschappen te kunnen profiteren, is deze plant beschikbaar in de vorm van een voedingssupplementen. In de catalogus van Supersmart vindt u een vloeibaar extract:
Desmo Forte™.
Ecklonia cava, een alg die astmatische reacties bestrijdt
De gunstige effecten van een supplementinname van Ecklonia cava
De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de werking van algen. Ook voor mensen met astma kunnen algen een zinvolle ondersteuning zijn. Bepaalde algen, zo blijkt uit onderzoek, zijn in staat astmatische reacties tegen te gaan. Zo heeft een onderzoeksteam in 2008 de gunstige effecten van een bruine alg bestudeerd:
Ecklonia cava4. Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen. Het toonde het mogelijke belang aan van een supplementinname van
Ecklonia cava in de strijd tegen astmatische reacties. Om een astmatische aanval op te wekken, werden de muizen blootgesteld aan ovalbumine. De blootstelling aan dit eiwit bracht verschillende reacties teweeg die kenmerkend zijn voor een astmatische aanval:
- - >een toename van het aantal eosinofielen. Dit zijn cellen van het immuunsysteem die in de vloeistof voorkomen na een bronchoalveolaire lavage (BAL).
- - een plotselinge en opvallende toename van ontstekingscellen in de longen, met name rondom de bloedvaten en de luchtwegen;
- - een samentrekking van de luchtwegen;
- - een overmatige reactiviteit van de luchtwegen;
- - de aanwezigheid van verschillende moleculen uit het immuunsysteem in de bronchoalveolaire vloeistof: TNF-alfa en cytokines (IL-4 en IL-5)
- - de aanwezigheid van specifieke antilichamen in het serum: immunoglobuline E, oftewel IgE.
De onderzoekers toonden aan dat een supplementinname van
Ecklonia cava bijzonder effectief was als bestrijder van deze astmatische reacties. Naar aanleiding van deze veelbelovende resultaten, zijn er voedingssupplementen samengesteld op basis van deze bijzondere alg:
Ecklonia cava.
Het therapeutisch potentieel van de alg Ecklonia cava
De alg
Ecklonia cava werkt mogelijk niet alleen doeltreffend bij astmatische reacties, maar zou eveneens geschikt zijn voor andere medische toepassingen. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat een behandeling met deze alg de concentratie matrix metalloproteinase-9 mogelijk verlaagt. Dit molecuul staat bekend als ontstekingsmarker en wordt bij verschillende aandoeningen, waaronder atherosclerose, uitgescheiden. Overigens kunt u meer over de goede eigenschappen van deze alg lezen in deze artikelen:
'Een aanvalsplan voor atherosclerose' en
Stop chronische ontstekingen'
Coleus Forskohlii, een ayurvedisch kruid dat astma-aanvallen helpt voorkomen
Het ayurvedische kruid
Coleus Forskohlii wordt traditioneel gebruikt in India. Het heeft de belangstelling weten te wekken van de wetenschapswereld als middel tegen astma-aanvallen. Dit medicinale kruid beschikt namelijk over een zeer krachtige werkstof: forskoline. Dit bestanddeel is door een team van Mexicaanse wetenschappers bestudeerd. Ze publiceerden hun werk in 2006 en 2010 in het blad
Journal of International Medical Research5,6. Tijdens hun eerste onderzoek vergeleken de wetenschappers de effecten van forskoline met die van natriumcromoglicaat, een medicijn dat wordt gebruikt voor allergieën. Ze volgenden hiervoor de effecten van een supplementinname met forskoline bij meerder patiënten met een al dan niet hardnekkige vorm van astma. De astmapatiënten ontvingen gedurende 6 maanden elke dag een dosis van 10 mg forskoline. In dezelfde periode werd een andere groep van patiënten behandeld met het medicijn natriumcromoglicaat, dat ze inhaleerden. Na het onderzoek toonden de wetenschappers aan dat de patiënten die het supplement met forskoline hadden ingenomen minder last hadden gehad van astma-aanvallen dan de patiënten die natriumcromoglicaat hadden geïnhaleerd. Op basis van deze positieve bevindingen besloten de Mexicaanse wetenschappers hun onderzoek voort te zetten. In 2010 publiceerden ze een vergelijkende studie naar de effecten van forskoline en die van beclometason, een medicijn dat voorgeschreven wordt bij astma. Dit 2 maanden durende onderzoek werd uitgevoerd bij 60 astmatische patiënten. Ze werden verdeeld in twee groepen: de eerst groep kreeg elke dag een supplement met 10 mg forskoline, de andere groep kreeg een behandeling met het te inhaleren medicijn beclometason. De resultaten van dit onderzoek bevestigden nogmaals de effectiviteit van forskoline in het kader van de preventie van astma-aanvallen. Dankzij deze onderzoeken heeft men supplementen van forskoline kunnen ontwikkelen die het dagelijks leven van astmapatiënten een stukje dragelijker maken. Van de verschillende producten die te koop worden aangeboden, is het product van de onderneming Supersmart samengesteld op basis van een natuurlijk extract van
Coleus forskohlii, gestandaardiseerd met 10% forskoline.
> Bronnen:
1. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), Affections Respiratoires Chroniques, Asthme, 2017.
2. Addy ME, Awumey EM, Effects of the extracts of Desmodium adscendens on anaphylaxis, J Ethnopharmacol. 1984 Aug;11(3):283-92.
3. Rastogi S, Pandey MM, Rawat AK, An ethnomedicinal, phytochemical and pharmacological profile of Desmodium gangeticum (L.) DC. and Desmodium adscendens (Sw.) DC, J Ethnopharmacol. 2011 Jun 22;136(2):283-96.
4. Kim SK et al., Effects of Ecklonia cava ethanolic extracts on airway hyperresponsiveness and inflammation in a murine asthma model: role of suppressor of cytokine signaling, Biomed Pharmacother. 2008 Jun;62(5):289-96.
5. González-Sánchez R, Trujillo X, Trujillo-Hernández B, Vásquez C, Huerta M, Elizalde A, Forskolin versus sodium cromoglycate for prevention of asthma attacks: a single-blinded clinical trial, J Int Med Res. 2006 Mar-Apr;34(2):200-7.
6. Huerta M, Urzúa Z, Trujillo X, González-Sánchez R, Trujillo-Hernández B, Forskolin compared with beclomethasone for prevention of asthma attacks: a single-blind clinical trial, J Int Med Res. 2010 Mar-Apr;38(2):661-8.