Home   >  Vetzuren (omega-3, omega-7...)  >  Voeding: de perfecte balans...
03-04-2017

Voeding: de perfecte balans tussen omega-3 en omega-6

Omega3/6 Vetten worden vaak gezien als slecht voor de gezondheid. Maar niet alle vetten zijn slecht. Er bestaan namelijk ook vetten die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Het is dan ook niet goed om alle vetten te mijden. Zo raadt de Franse raad voor de Volksgezondheid (Anses) aan om 35% tot 40% van de totale energie-inname uit vetten te laten bestaan1. Het is echter belangrijk dat u de 'goede van de slechte vetten' weet te onderscheiden. Een teveel aan slechte vetten kan namelijk bepaalde gezondheidsproblemen in de hand werken, zoals obesitas en hart- en vaatziekten. Een ideaal gehalte aan gezonde vetten draagt bij aan een goede werking van het lichaam. Omeg-3 en omega-6-vetzuren worden vaak genoemd als men praat over 'gezonde vetten'. Deze veelvuldig onderzochte meervoudig onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar voor het lichaam. Echter, recente studies hebben aangetoond dat een onbalans tussen omega-3 en omega-6 van invloed kan zijn op bepaalde lichaamsfuncties. Wat is de ideale verhouding tussen omega-6 en omega-3? Wat is de rol van beide vetzuren in ons lichaam? Waarin vinden we de vetzuren? Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten vertellen we u er meer over.

De essentiële hoeveelheid omega-3 en omega-6

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maken vetten deel uit van een grote moleculenfamilie. Er bestaat niet een type, maar verschillende typen vetzuren: verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, en meervoudig onverzadigde vetzuren Omdat ons lichaam zelf verzadigde vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren kan aanmaken, hoeven we deze niet via de voeding in te nemen. Dat geldt echter niet voor de meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega-3 en omega-6: ze worden dan ook beschouwd als essentieel, omdat het lichaam niet in staat is ze zelf aan te maken. Het is belangrijk dat er voldoende van deze vetten worden ingenomen, want deze moleculen zijn betrokken bij belangrijke lichaamsfuncties3. Zo zijn ze belangrijk voor de samenstelling van de celmembranen. Dankzij de vetzuren wordt de doorlaatbaarheid van de celmembranen onderhouden. Meervoudig onverzadigde vetzuren zorgen ook voor een energievoorraad in het lichaam. Ze worden namelijk opgeslagen als triglyceriden in ons vetweefsel. Naast deze belangrijke functies, blijken omega-3-vetzuren over nog andere gunstige eigenschappen voor ons lichaam te beschikken. Dat geldt met name voor docosahexaeenzuur (DHA), een omega-3-vetzuur dat vermaard is vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling en de activiteit van het netvlies, de hersenen en het zenuwstelsel. Eicosapentaeenzuur (EPA) is een andere vorm van omega-3. EPA is bekend vanwege zijn ontstekingsremmende werking. Het is dan ook logisch dat omega-3 en omega-6 worden gezien als 'goede vetten'. Ze verdienen een ereplekje op ons voedingspodium!

Een alarmerende onbalans tussen omega-6 en omega-3

Het is duidelijk dat omega-3 en omega-6 uiterst belangrijk zijn voor ons lichaam. Wetenschappers hebben getracht te onderzoeken wat de ideale hoeveelheid is die we van deze vetten binnen zouden moeten krijgen. Uit recentelijk verschenen onderzoek blijkt dat de verhouding tussen omega-6 en omega-3 van groot belang is. Volgens de Franse raad voor de Volksgezondheid (Anses) dient de ratio omega-6/omega-3 rond de 5 te liggen3. Met andere woorden: voor 5 moleculen omega-6 dient men 1 molecuul omega-3 in te nemen. Helaas is onze dagelijkse voeding niet in balans als het gaat om de verhouding tussen omega-6 en omega-3. Dit wordt overigens bevestigd door de verschillende onderzoeken van Dr. Artemis P. Dimopoulos. Deze onderzoekster heeft aangetoond dat de ratio in ons huidige voedsel eerder ligt op 15 tot 16,7 bij de westerse bevolking4, hetgeen betekent dat er we in verhouding met omega-3 teveel aan omega-6 binnenkrijgen. Deze onbalans is vooral te verklaren door het feit dat onze voeding rijk is aan omega-6 en slechts weinig tot geen omega-3 bevat.5. Het wordt dan ook aangeraden om meer omega-3 in te nemen, en zo de ratio omega-6/omega-3 te herstellen.

Het belang van omega-3-supplementen

De verontrustende onbalans tussen omega-3 en omega-6 heeft veel wetenschappers ertoe aangezet de gevolgen van deze onbalans te onderzoeken. De resultaten zijn alarmerend, zoals ook blijkt uit een onderzoek dat in 2008 werd gepubliceerd in het blad Experimental Biology and Medicine6. Dit onderzoek, dat zich richtte op de impact van de ratio omega-6/omega-3 op chronische hart- en vaatziekten, toonde aan dat een te hoge ratio omega-6/omega-3 het ontstaan van verschillende aandoeningen bevordert. Een lage ratio beperkt daarentegen het ontstaan van bepaalde hart- en vaatziekten, ontstekingsziekten, auto-immuunziekten en bepaalde soorten kanker. Een ratio omega-6/omega-3 van 4 werd namelijk in verband gebracht met een daling van 70% van het sterftecijfer in het kader van secundaire preventie van hart- en vaatzieken. Op dezelfde wijze heeft onderzoek aangetoond dat een ratio omega-6/omega-3 van 2,5 de aanmaak van kankercellen verminderde bij patiënten met dikke darmkanker. Ook recentelijk zijn er nog onderzoeken verschenen die deze resultaten onderschrijven. Een onderzoek dat In 2016 verscheen in Medicina, behandelde het belang van het evenwicht tussen omega-6 en omega-3 in het kader van depressieve klachten7. De onderzoekers verklaren dat een onbalans tussen omega-6 en omega-3 een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van sommige depressies. Dit verduidelijkt nog eens hoe belangrijk omega-3 is voor de structuur van de hersencellen. De auteurs van dit onderzoek concluderen dat de supplementinname van omega-3 gunstig zou kunnen zijn voor de behandeling van depressies.

Al deze onderzoeken tonen aan hoe belangrijk het is om een goede balans tussen omega-6 en omega-3 te hebben. In tegenstelling tot omega-3, is omega-6 in tal van voedingsmiddelen te vinden, zoals vlees en melkproducten. Men kan de ratio omega-6/omega-3 herstellen door meer omega-3 in te nemen. Kies daarom vaker voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, zoals vette vis en plantaardige oliën. Daarnaast zijn er voedingssupplementen met omega-3 ontwikkeld, zoals Super Omega 3, Super EPA en Super DHA, te vinden in de catalogus van Supersmart. Deze voedingssupplementen zijn samengesteld op basis van kwalitatief hoogwaardige visolie, die van nature rijk is aan DHA en EPA.> Bronnen:

1. Anses - Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail, Les lipides, Mis à jour le 24/01/2017.
2. Anses - Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail, Les acides gras oméga 3, Fonctions dans l'organisme, et besoins alimentaires, Mis à jour le 07/06/2016.
3. Agence française de sécurité sanitaire des aliments (Afssa), Acides gras de la famille des oméga 3 et système cardiovasculaire : intérêt nutritionnel et allégations, Rapport signé le 01/07/2003.
4. Simopoulos AP, The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids, Biomed Pharmacother, 2002 Oct, 56(8):365-79.
5. Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), L'abus d'oméga 6 et le déficit en oméga 3 favorisent l'obésité de génération en génération, Communiqué de presse, Paris, 16 juillet 2010.
6. Simopoulos AP, The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases, Exp Biol Med (Maywood), 2008 Jun, 233(6):674-88.
7. Husted KS, Bouzinova EV, The importance of n-6/n-3 fatty acids ratio in the major depressive disorder, Medicina (Kaunas), 2016, 52(3):139-47.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super DHA

310 mg DHA en 43 mg EPA per softgel

www.supersmart.com
Super EPA

285 mg EPA en 39,19 mg DHA per softgel.

www.supersmart.com
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-05-2017
Diabetes type 1: nieuwe bemoedigende resultaten
Chinese onderzoekers hebben een belangrijke ontdekking gedaan voor de behandeling van diabetes. De eerste conclusies van hun onderzoek lijken er namelijk op te wijzen dat...
Lees verder
23-05-2017
Vervuiling in de stad: natuurlijke oplossingen die...
De afgelopen maanden zagen we verschillende vervuilingspieken, vooral wat betreft de vervuiling door fijnstof. Bij elk smogalarm volgden er vanuit de gezondheidsinstanties meer berichten over...
Lees verder
07-02-2018
Sporters gaan sneller met de juiste mineralen...
Kunnen sportprestaties al verbeteren na slechts een maand van supplementinname? Dit blijkt inderdaad te kunnen. Dat heeft een onderzoeksteam aangetoond. Voorwaarde is wel, dat men...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan