Home   >  Voeding voor de hersenen  >  Bacopa monnieri, een plant...
29-03-2017

Bacopa monnieri, een plant die de hersenen stimuleert

hersenen De nog vaak ondergewaardeerde plant Bacopa monnieri is in India vermaard vanwege de vele gunstige eigenschappen voor de gezondheid. In de ayurvedische geneeskunst wordt deze plant gezien als een natuurlijk versterkend middel die aandoeningen van onze hersenen bestrijdt. De afgelopen jaren is deze plant veelvuldig onderzocht en hij wordt steeds meer beschouwd als een adaptogeen. Dit laatste betekent dat de plant het lichaam op een natuurlijke wijze helpt om stress en angst tegen te gaan. Onlangs hebben onderzoekers ontdekt dat de plant een natuurlijke krachtige noötropische werking heeft, waardoor cognitieve vermogens, zoals het geheugen en de concentratie, verbeteren. Laten we de gunstige activiteit van Bacopa monnieri op ons brein eens nader bekijken.

Bacopa monnieri, een plant die meer waardering verdient

Hoewel Bacopa monnieri al eeuwenlang gebruikt wordt in India als natuurlijk versterkend middel, bleven bepaalde effecten op het lichaam nog onopgehelderd. In 2016 verscheen er een nieuw artikel over deze plant in het blad Pharmacognosy Magazine1. De onderzoekers beginnen het artikel met het melden van alle gunstige effecten die toegekend zijn aan Bacopa monnieri, zoals de krachtige werking als antioxidant, de zweerbestrijdende werking, de beschermende invloed op de lever en de werking als adaptogeen. Waar de onderzoekers echter met name in geïnteresseerd zijn, is de werking van de stof als natuurlijk noötropisch middel. Om de gunstige invloed van deze plant op de hersenen te bevestigen, hebben onderzoekers het effect van een extract van Bacopa monnieri bestudeerd op moleculen en cellen waarvan bekend is dat zij een rol spelen bij het geheugen en de cognitie. De resultaten bleken zeer positief te zijn. Men stelde vast dat Bacopa monnieri verschillende effecten had op de choline- en dopamine- en serotonineactiviteiten. Bovendien zou het een beschermende invloed uitoefenen op het zenuwstelsel.

Hoe Bacopa monnieri inwerkt op de cognitieve vermogens

Dit onderzoek heeft nieuw bewijs geleverd voor de werkingsmechanismen van Bacopa monnieri in ons lichaam. Volgens de onderzoekers zouden bepaalde werkstoffen in de plant een remmend effect hebben in de receptoren 5HT2a en 5HT6. Dit zijn receptoren van serotonine waarvan bekend is dat zij betrokken zijn bij de werking van het geheugen. Dankzij dit remmende effect zou het extract van Bacopa monnieri het geheugen verbeteren. Bovendien zou het natuurlijke extract nog andere werkingen hebben die het geheugen positief zouden beïnvloeden. Het onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het extract enzymen als atechol-O-methyl transferase (COMT) en Prolyl endopeptidase (PEP) zou kunnen remmen. Van COMT is bekend dat het ons geheugen moduleert doordat het invloed heeft op de stofwisseling van dopamine. De remmende werking van de bestanddelen van Bacopa monnieri zouden zo het geheugen verbeteren. Van het tweede enzym, PEP, weet men dat het de actief is op het gebied van de peptidesplitsing in de neuronen, een proces dat gerelateerd is aan de cognitieve aftakeling. Het enzym PEP splitst namelijk neuropeptides zoals arginine-vaspressine, oxytocine, neurotensine en Substance P. Al deze moleculen spelen een sleutelrol bij de positieve versterking, bij sociale interacties, bij emoties en bij de reactie op stress. Door de activiteit van PEP te remmen, zou het extract van Bacopa monnieri een positief effect hebben in de strijd tegen de cognitieve aftakeling en een gunstige invloed hebben op de cognitieve vermogens.

Dit nieuwe onderzoek naar Bacopa monnieri verklaart de groeiende belangstelling voor deze wonderplant, die niet alleen gezien wordt als een goede adaptogeen die helpt bij de bestrijding van stres, maar die eveneens een natuurlijk noötropisch effect heeft dat de cognitieve vermogens kan verbeteren. Dankzij het werk van deze onderzoekers is er nieuw wetenschappelijk bewijs beschikbaar over de effectieve werking en de therapeutische potentie van baccosides, de belangrijkste werkstoffen uit Bacopa monnieri. Dit heeft ertoe geleid dat er voedingssupplementen verkrijgbaar zijn op basis van een extract van Bacopa monnieri. De extracten zijn gestandaardiseerd met baccosides. Dat is ook het geval bij de samenstelling van 'Bacopa monnieri - 100 mg' van Supersmart. Dit extract is van een hoogwaardige kwaliteit en is gestandaardiseerd met minimaal 50% aan baccosides per capsule. Van alle producten die op dit moment verkrijgbaar zijn, bevat dit product een van de hoogste doseringen.> Source :
1. Dethe S, Deepak M, Agarwal A, Elucidation of Molecular Mechanism(s) of Cognition Enhancing Activity of Bacomind®: A Standardized Extract of Bacopa Monnieri, Pharmacogn Mag, 2016 Jul, 12(Suppl 4):S482-S487.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Bacopa monnieri 100 mg

Verbetert de geheugenfunctie en vergroot het leervermogen

www.supersmart.com
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan