Home   >  Slaap  >  Ontdekking van een nieuwe...
29-03-2017

Ontdekking van een nieuwe werkstof tegen slapeloosheid

slapeloosheid Heeft u wel eens moeite met in slaap vallen? Wordt u elke nacht wel een keer wakker? En komt u dan maar moeilijk weer in slaap? Net als miljoenen anderen bent u misschien op zoek naar een natuurlijke oplossing voor uw slaapproblemen. Mocht dat zo zijn, dan kan dit artikel interessant zijn voor u. Een groep onderzoekers heeft namelijk een nieuwe natuurlijke werkstof ontdekt tegen slapeloosheid. Dit is redelijk opzienbarend, aangezien deze werkstof afkomstig is van een plant die al eeuwenlang gebruikt wordt in de ayurvedische geneeskunst. We vertellen u graag meer over dit interessante molecuul dat slaapproblemen kan bestrijden.

Ashwagandha, een natuurlijk alternatief in de strijd tegen slapeloosheid

Moeilijk in slaap vallen, herhaaldelijk wakker worden, stressgevoelens bij het ontwaken..... typische kenmerken van slapeloosheid. Het kan gaan om een tijdelijke en acute aanval van slapeloosheid, of om een langdurende, chronische slaapproblematiek. In beide gevallen hebben mensen die eraan lijden last van een verhoogde mate van irritatie, een slaperig gevoel overdag en een verminderd concentratievermogen. Hoewel er medicijnen bestaan tegen slapeloosheid, is er vanwege de bijwerkingen en het verslavende effect veel kritiek op het gebruik van slaapmiddelen. Dat is ook de reden dat veel wetenschappers trachten natuurlijke alternatieven te vinden. Van alle mogelijkheden die zijn onderzocht in het kader van een natuurlijke oplossing voor slaapproblemen, is Ashwagandha een stof die zich de laatste jaren in een toenemende belangstelling van wetenschappers mag verheugen. Waarom? Omdat deze plant door de Ayurveda wordt aangeraden als middel tegen slapeloosheid. Pas in 2017 ontdekte men het bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de slaapopwekkende werking en kreeg men een duidelijker beeld van de werking van de plant bij slapeloosheid.

Hoe Ashwagandha de slaap stimuleert

Hoewel Ashwagandha (Withania somnifera) al eeuwenlang gebruikt wordt bij slaapproblemen, was het soporatieve effect van de plant nog niet eerder middels wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Een recent onderzoek dat in 2017 verscheen in het blad PLOS ONE1 bracht hier verandering in. Japanse wetenschappers hebben namelijk een nieuw bestanddeel ontdekt in Ashwagandha: triethyleenglycol. Uit een onderzoek dat bij muizen werd uitgevoerd, bleek dat het bestanddeel zorgt voor een significante toename van de zogenaamde 'Slow-wave-sleep', oftewel de fase waarin we het diepst slapen. Hoewel er aanvullend onderzoek nodig is om deze nieuwe resultaten te bevestigen, zijn deze ontdekkingen veelbelovend als het gaat om de strijd tegen slaapproblemen en slapeloosheid.

Deze nieuwe ontdekking toont wederom het belang aan van Ashwagandha. Voordat dit onderzoek naar de effecten bij slapeloosheid verscheen, was al gebleken dat de plant positieve effecten had bij de bestrijding van stress en angst. Om die reden wordt de plant vaak ingedeeld bij de adaptogenen. Dit houdt in dat de stof het lichaam helpt om te gaan met dagelijkse stressvolle omstandigheden en aanvallen van buitenaf. Hieraan hebben we overigens al eens een artikel gewijd: 'Adaptogenen en stress'. Het is duidelijk dat Ashwagandha zich manifesteert als een waardevolle aanvulling binnen de fytotherapie. We vinden de plant in de vorm van een voedingssupplement, zoals het nieuwe extract in de catalogus van Supersmart: Super Ashwagandha.> Source :
1. Kaushik MK, Kaul SC, Wadhwa R, Yanagisawa M, Urade Y, Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction, PLoS One, 2017 Feb 16, 12(2):e0172508.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Super Ashwagandha

Een biologisch Withania somnifera-extract voor mentale gezondheid en ontspanning

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan