Home   >  Antioxidanten  >  Groene thee: de gunstige...
20-02-2017

Groene thee: de gunstige effecten van EGCG op het energieverbruik

Groene thee EGCG Dat groene thee wereldwijd zo populair is, is niet alleen te danken aan het feit dat het lekker is. Groene thee staat namelijk bekend om zijn gunstige effecten op de gezondheid. Het heeft dan ook een bijzondere samenstelling. Zo bevat groene thee catechines, waaronder de stof epigallocatechin gallaat. Deze stoffen behoren tot de grote en veelvuldig onderzochte familie van de flavonoïden. Epigallocatechin gallaat (EGCG) wordt vaak geroemd vanwege zijn krachtige werking als antioxidant. De stof is echter ook van invloed op de energiestofwisseling. Deze gunstige werking van het molecuul staat beschreven in een omvangrijk onderzoek dat verschenen is in het blad Journal of Nutritional Biochemistry1.

De impact van EGCG op de energiestofwisseling

Japanse onderzoekers hebben de gegevens die bekend zijn over EGCG verzameld en geanalyseerd. Met de gegevens waren ze in staat de parameters te bestuderen van de energiestofwisseling, de lipidenoxidatie en de ademhalingsquotiënt. De resultaten van het onderzoek wijzen duidelijk in de richting van een verband tussen de inname van EGCG, de toename van het energieverbruik en de daling van de ademhalingsquotiënt. Met andere woorden: de supplementinname van EGCG zou leiden tot een hoger calorieverbruik, waardoor de totale vetmassa zou afnemen. Dankzij hun onderzoek konden de wetenschappers bevestigen dat de catechines in groene thee, waaronder EGCG, een gunstig effect hebben op de energiestofwisseling in het lichaam.

Het belang van EGCG bij preventie van overgewicht en obesitas

Dit nieuwe onderzoek kan worden toegevoegd aan de vele andere onderzoeken die reeds zijn uitgevoerd naar EGCG, en waarvan u een samenvatting kunt lezen in ons artikel 'Epigallocatechin gallaat (EGCG), een zeer krachtige antioxidant met tal van gunstige effecten'. In dit artikel vertelden we u al eerder over de wijze waarop EGCG het energieverbruik kan verhogen en de hoeveelheid buikvet kan verminderen. Op basis van deze onderzoeken zijn er specifieke voedingssupplementen ontwikkeld op basis van groene thee-extract gestandaardiseerd met 95% EGCG. Deze dosering zorgt ervoor dat u optimaal kunt profiteren van de gunstige effecten van EGCG, zoals de antioxiderende werking en de gunstige invloed op het energieverbruik.



> Bron:
1. Mahendra P. Kapoor, Masaaki Sugita, Yoshitaka Fukuzawa, Tsutomu Okubo, Physiological effects of epigallocatechin-3-gallate (EGCG) on energy expenditure for prospective fat oxidation in humans: A systematic review and meta-analysis, Journal of Nutritional Biochemistry, May 2017Volume 43, Pages 1–10.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
EGCG

Voedingssupplement van EGCG uit groene thee tegen oxidatieve stress en overtollig vet, factoren bij veroudering

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan