Home   >  Alzheimer (ziekte van)  >  B-vitamines: foliumzuur en de...
20-02-2017

B-vitamines: foliumzuur en de vermindering van de kans op dementie

dementie B-Vitamines Een recent onderzoek laat hoopvolle resultaten zien in de strijd tegen neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en dementie. Het belang van B-vitamines voor ons centrale zenuwstelsel is al door verschillende wetenschappers aangetoond. Een team van Franse wetenschappers heeft nu ook het belang van deze vitamines aangetoond ten aanzien van de verkleining van de kans op dementie. Een kort overzicht van de veelbelovende resultaten van dit onderzoek, dat is verschenen in Nutrients1.

Een omvangrijk onderzoek naar B-vitamines

Franse wetenschappers hebben het effect onderzocht van de inname van vitamine B op het ontstaan van dementie. Het onderzoek startte in 1999 bij 9294 Fransen die ouder waren dan 65 jaar. Na het onderzoek, dat tien jaar duurde, konden de onderzoekers de volledige resultaten analyseren van 1321 proefpersonen. De resultaten zijn voornamelijk gebaseerd op neuro-psychologische testen, waarmee de ontwikkeling van dementie wordt onderzocht. Daarnaast vond er een evaluatie van de voeding plaats om de hoeveelheid B-vitamines te meten die waren ingenomen. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de vitamines B6, B9 en B12. Andere factoren werden eveneens meegewogen, zoals de leeftijd, het geslacht, het opleidingsniveau, de levensstijl en de eventuele openbaring van andere ziekten.

Het belang van vitamine B9 (foliumzuur) ten aanzien van het risico op dementie

De resultaten van dit onderzoek verschenen in 2016 in het blad Nutrients: vitamine B9 zou mogelijk van belang kunnen zijn in de strijd tegen dementie. Vitamine B9, beter bekend als foliumzuur, zou namelijk de kans op de ontwikkeling van dementie kunnen verkleinen. Onderzoekers constateerden dat personen die een aanzienlijke hoeveelheid foliumzuur hadden ingenomen, in vergelijking met de andere personen minder risico hadden om kanker te ontwikkelen. Bij de inname van de vitamines B6 en B12 werd er geen verandering geconstateerd.

Dit omvangrijke onderzoek bevestigd het belang van vitamine B9 voor een goede werking van ons lichaam, met name voor het behoud van on ze hersenfuncties. Het is dan ook van groot belang ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine B9 binnen krijgt. Het lichaam kan deze vitamine immers niet aanmaken. Deze vitamine is aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen, en is eveneens beschikbaar als voedingssupplement. Denk bijvoorbeeld aan het supplementSuperFolate, dat is samengesteld op basis van de nieuwste generatie foliumzuur met een optimale biologische beschikbaarheid.



> Bron :
1. Sophie Lefèvre-Arbogast, Catherine Féart, Jean-François Dartigues, Catherine Helmer, Luc Letenneur, Cécilia Samieri, Dietary B Vitamins and a 10-Year Risk of Dementia in Older Persons, Nutrients 2016, 8(12), 761.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
SuperFolate 200 mcg

De nieuwste generatie foliumzuur, door de FDA erkend als veilig en effectief

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan