Home   >  Antioxidanten  >  Zink: dagelijkse inname voor...
13-02-2017

Zink: dagelijkse inname voor minder DNA-schade

Zink De supplementinname van zink roept vragen bij u op: is het goed voor het lichaam? Wat is het effect? Hoe werkzaam is het? Een kort overzicht van een onderzoek dat in 2016 gepubliceerd is in het blad The American Journal of Clinical Nutrition.

Doel: het belang onderzoeken van een supplementinname van zink

De studie had een algemeen doel, namelijk het belang bevestigen van het vergroten van de voedingswaarde in de moderne samenleving. De moderne levensstijl en de ontwikkeling van de moderne voedingsgewoonten hebben de status van onze voeding aanzienlijk beïnvloed. Dit heeft tot gevolg dat er tekorten ontstaan op het gebied van essentiële mineralen en oligo-elementen, waardoor zich bepaalde gezondheidsproblemen voordoen. Er zijn verschillende oplossingen ontwikkeld om op basis van deze conclusie de status van de moderne voeding te verbeteren of herstellen. Echter, deze methodes zijn onderling verschillend en dienen nog nader bestudeerd te worden. De wetenschappers hebben tijdens hun onderzoek geconstateerd dat een supplementinname van zink tot positieve resultaten leidde.

Methode: evaluatie verschillende functionele indicatoren

Er waren tot op heden niet veel onderzoeken die de functionele indicatoren bestudeerden naar aanleiding van de inname van zink. Het houdt in dat onderzoekers verschillende indicatoren hebben geanalyseerd, zoals de totale hoeveelheid opgenomen zink, de pool van uitwisselbare zink (EZP), de cel- en plasmaconcentraties van zink en de genetische expressie van zinktransporteurs. Ook andere indicatoren werden meegenomen, zoals DNA-schade, ontstekingen en oxidatiestress. Hiervoor werden 18 mannen gevolgd die gedurende 6 weken een zinksupplement kregen. De dagelijkse dosis zink bedroeg 6 mg gedurende 2 weken en vervolgens 10 mg gedurende 4 weken.

Resultaten: positieve effecten na supplementinname van zink

Hoewel de supplementinname van zink wel leidde tot een hoger gehalte aan opgenomen zink, zag men geen significante veranderingen in de andere indicatoren. De onderzoekers constateerden echter wel dat door de hogere zinkinname het aantal breuken van DNA-strengen af was genomen. Bovendien zorgde de zinkinname niet alleen voor het herstel van het gehalte aan proteïnes die zorgen voor de reparatie van het DNA, het zorgde eveneens voor het herstel van de immuunfuncties en verbeterde de werking van antioxidanten. Deze resultaten bevestigen het belang van zink voor het lichaam en onderstrepen het gunstige effect van een supplementinname van zink. Er zijn dan ook tal van voedingssupplementen op basis van zinkzouten verkrijgbaar, zoals zinc orotate, of in een gepatenteerde vorm, zoals de samenstelling van L-OptiZinc®, verkrijgbaar via de website van www.supersmart.com.


> Bron:

Zyba SJ, Shenvi SV, Killilea DW, Holland TC, Kim E, Moy A, Sutherland B, Gildengorin V, Shigenaga MK, King JC, A moderate increase in dietary zinc reduces DNA strand breaks in leukocytes and alters plasma proteins without changing plasma zinc concentrations, Am J Clin Nutr, 2016 Dec 21, pii: ajcn135327.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Zinc Orotate

Draagt bij aan talrijke cellulaire en enzymatische processen

www.supersmart.com
Ontdek ook
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
29-07-2019
Magnesium: de nieuwe ontstekingsremmer?
Tot op heden kenden we magnesium vooral als essentieel mineraal dat verantwoordelijk was voor het evenwicht in het zenuwstelsel, voor de spierfunctie, voor de regulering...
Lees verder
16-11-2016
Astaxanthine, een bijzonder krachtige antioxidant
Astaxanthine behoort tot de grote familie van carotenoïden, waarvan het ook alle krachtige antioxiderende eigenschappen bezit. Astaxanthine wordt door verschillende algen- en planktonsoorten aangemaakt: het...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan