Home   >  Vitamines  >  Scheurbuik is terug: vitamine...
13-02-2017

Scheurbuik is terug: vitamine C-tekorten onder de loep

Scheurbuik Bij scheurbuik denken we aan een ziekte die vroeger voorkwam bij zeelieden, een oude aandoening die inmiddels niet meer voorkomt in de wereld. Australische onderzoekers hebben echter het tegendeel aangetoond, zoals blijkt uit de publicatie van hun studie in het blad Diabetic Medicine1. Een kort bericht over deze nieuwe gevallen van scheurbuik.

Scheurbuik geconstateerd bij personen met diabetes

Onderzoekers hebben bij patiënten met diabetes klachten geobserveerd die kenmerkend zijn voor scheurbuik. Hiertoe behoren onder andere onverklaarbare verwondingen, zoals blauwe plekken, bloedend tandvlees, puntbloedingen oftewel kleine vlekjes in de huid die duiden op de infiltratie van bloed onder de huid, gewrichtspijn en een slechte wondgenezing. Er zijn al vele onderzoeken verschenen waarin deze specifieke problemen in verband werden gebracht met een tekort aan vitamine C. Een tekort aan vitamine C zorgt voor een verstoring van de aanmaak van collageen in het gewrichtsweefsel.

Vitamine C-tekorten onder de loep

In het kader van hun onderzoek ontdekten de wetenschappers dat verschillende diabetici een tekort aan vitamine C hadden. Dit is te verklaren door slechte voedingsgewoonten, bijvoorbeeld doordat men te weinig verse groenten en fruit eet. Men koos in plaats daarvan vaker voor langdurig gekookte groenten en fruit. Vitamine C is echter zeer gevoelig en kan slecht tegen verhitting.

Voldoende vitamine C onmisbaar ter voorkoming van scheurbuik

Bij zeelieden die lange tijd op zee zaten, legde men al snel de link tussen de geringe inname van groenten en fruit en het ontstaan van scheurbuik. Die geringe inname zorgde voor een tekort aan tal van voedingsstoffen, waaronder vitamine C. Van deze vitamine is bekend dat het onze lichaamsweefsels onderhoudt. In tegenstelling tot grote primaten, cavia's, en vleermuizen, is de mens niet in staat zelf vitamine C aan te maken. De inname van voldoende vitamine C via de voeding is dan ook essentieel voor een goede werking van ons lichaam. Om te zorgen dat de hoeveelheid vitamine C op peil blijft, zijn er eveneens supplementen van vitamine C verkrijgbaar. Een supplement waarmee men kan zorgen voor de aanvulling van de hoeveelheid vitamine C is Triple C uit de catalogus van Supersmart: de samenstelling bevat een optimale combinatie van drie vormen van vitamine C.


> Bron:

1. D. J. Christie-David, J. E. Gunton, Vitamin C deficiency and diabetes mellitus – easily missed?, Diabetic Medicine, 2016.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Triple C

Ascorbinezuur+Calciumascorbaat+Ascorbine palmitaat

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-04-2019
Vitamine C: had Linus Pauling gelijk?
Zou u een man geloven die al tweemaal in zijn leven een Nobelprijs ontvangen heeft in twee verschillende categorieën? Waarschijnlijk wel, al was het maar...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
30-04-2018
Onderzoekers ontdekken waarom 1 op de 2...
Een zojuist gepubliceerd onderzoek in The Journal of American Osteopathic Association toont aan dat het lichaam vitamine D niet op de juiste wijze kan gebruiken...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan