Home   >  Lever en ontgifting  >  "Kudzu, dat werkt beter...
10-07-2018

"Kudzu, dat werkt beter dan een pleister"

Kudzu Kudzu is een bijzondere plant uit het Verre Oosten. In de Chinese geneeskunst wordt de plant al jaren gebruikt voor de behandeling van verslavingen, migraine, diarree, braakneigingen, te hoge bloeddruk, oorsuizen, etc. Vandaag de dag wordt Kudzu voornamelijk gebruikt als hulpmiddel bij het afzweren van de ons dagelijkse omringde 'drugs': alcohol, tabak, suiker, etc.

Kudzu behoort toe aan de familie van de Fabaceae, net als de boon, de erwt, de linze, de aardnoot, de sojaboon, het zoethout en de glycines (blauweregen) [1]. Overigens vormen de bloemen van kudzu prachtige trossen, net als de bloemen van de blauweregen.

Kudzilla: "The vine that ate the South"

Kudzu kwam oorspronkelijk alleen voor in China, Japan, Korea, Taiwan, op de Filippijnen en in Vietnam, Maleisië, Indonesië en Nieuw-Caledonië [1].
Vanaf de 19e eeuw werd kudzu geïntroduceerd in de Verenigde staten. Een beslissing met rampzalige gevolgen!
Tijdens de viering van het honderdjarige jubileum van de Verenigde Staten van Amerika in 1876 werd er een prachtig Japans paviljoen ingericht met exotische planten. De Amerikanen waren bijzonder gecharmeerd door de kudzu, met zijn zoete geur en zijn grote, vlezige bladen.
Amerikaanse tuinders begonnen de plant te gebruiken als sierplant.
In de twintiger jaren van de vorige eeuw begon een stel kwekers de kudzu te verkopen als voederplant. De geiten waren er dol op.
Veel later in de jaren dertig, tijdens de grote economische crisis, gaf het Federale bureau voor het Grondbescherming de opdracht om massaal kudzu aan te planten om erosie van de grond te voorkomen. In het kader van het economische herstelplan kregen jonge werklozen een gunstig salaris aangeboden voor het planten van kudzu door heel Amerika, met name in de staat Georgia.
Binnen 10 jaar was het lot van het Zuiden bezegeld.
Kudzu is een klimplant met een beangstigende groeikracht. Het kan wel 300 m per jaar groeien. In dat tempo kunt u de kudzu bijna zien groeien, als een soufflé in de oven.
De plant ontwikkelde zich tot een vernietigende onkruidsoort. De opmars van de plant was niet meer te stoppen. Het klimaat in de VS was ideaal voor de kudzu. De plant groeide soms wel 1,50m per dag!
Een andere fout die werd gemaakt bij het importeren van deze plant, was dat de natuurlijke vijanden van de plant (de inheemse insecten) niet meegekomen waren vanuit Azië. Er was geen diersoort in de VS die de opmars van kudzu kon stuiten.
Het resultaat was dat hele velden verdwenen en bossen verstikt raakten, dat elektriciteitspalen volledig begroeid raakten en dat ook wegen en huizen verschalkt werden door de plant. Het was een ware natuurramp.
Men adviseerde de mensen 's nachts de ramen gesloten te houden. Anders zou u 's ochtends wellicht wakker worden en ontdekken dat de kudzu uw huis was binnengedrongen.
Wanneer kudzu een bepaald terrein binnendringt, verstikt het alle planten en bomen omdat kudzu alle licht wegneemt. Zelfs de krachtigste verdelgingsmiddelen konden de plant niet stoppen.
In het zuiden van de Verenigde Staten creëerde de kudzu een landschap dat doet denken aan een film van Steven Spielberg, waarin de jungle een stad overwoekert. De plant kreeg dan ook de bijnaam 'Godzilla's vine'.
Maar ondanks al deze rampspoed is de plant een zegen.

Een krachtige 'alcoholverkwister'

De Chinese vertaling van kudzu is 'alcholverkwister'. Dr. David Lee zag dat Chinezen in het Noorden van China kudzuthee dronken om weer nuchter te worden en de alcoholkater te bestrijden.

In 1991 voerde Dr. David Lee in China aan de Shin-Yanget-universiteit een onderzoek uit. Hij testte het effect van de kudzu kruidenthee bij laboratoriumratten die alcohol toegediend hadden gekregen. Er trad een verbetering op in de motoriek van de dieren. Ze leken minder onder invloed te zijn van de alcohol [3].

In andere proeven werd geconstateerd dat de dieren geen afhankelijkheid leken te ontwikkelen wanneer ze kudzu innamen [3].
Dr. David Lee stelde het jaar erna een vervolgonderzoek voor aan de onderzoekers van de Het Bowles Onderzoekscentrum voor Alcohol. Het doel was te observeren of kudzu ratten die een genetische voorkeur voor de inname van alcohol hadden, kon aanzetten tot het afzweren van alcohol. De onderzoekers ontdekten dat kudzu er bij de alcoholminnende ratten voor zorgde dat hun neiging tot drinken afnam [4].
Naar aanleiding van deze bemoedigende resultaten voerden onderzoekers van de universiteit van Harvard een placebogecontroleerd onderzoek naar kudzu uit bij een groep mannen en vrouwen die regelmatig 3 tot 4 pinten bier per dag dronken [5] Ze deden twee interessante ontdekkingen:
    1. de deelnemers die kudzu hadden genomen hadden duidelijk veel minder zin in alcohol dan de deelnemers die en placebo hadden genomen;
    2. de deelnemers die kudzu hadden gekregen voelden sneller de effecten van alcohol. Als gevolg daarvan hadden ze minder drank nodig om een vergelijkbaar gevoel van plezier te bereiken.
Helaas is er nog niet veel onderzoek gedaan naar het effect van kudzu op onthouding.

Dat neemt niet weg dat veel gebruikers van kudzu zeer overtuigende resultaten hebben behaald. Die resultaten zijn dermate positief dat kudzu vandaag de dag een bekend middel is voor de behandeling van verschillende verslavingen. Denk hierbij aan alcoholverslaving, tabakverslaving, medicijnverslaving, koffieverslaving, chocoladeverslaving, werkverslaving of sportverslaving [6]. Kudzu kan helpen bij de acute stress die zich voordoet bij veel verslavingen en kan ondersteunend werken bij onthouding.

Op internet zijn ontelbaar veel getuigenissen te vinden, zoals die van Laurence, een ex-roker [7]:
"Voor mij werkt kudzu beter dan een nicotinepleister. Ik heb sinds ik begon met kudzu nog maar twee sigaretten gerookt en ik heb geen zin meer om er weer mee te beginnen. Ze smaken nu anders.»

Ondanks het ontbreken van grondige klinische studies zijn wetenschappers er toch in geslaagd de werking van kudzu te doorgronden.

De werkstoffen van kudzu

De wortel van kudzu is bijzonder rijk aan isoflavonen van de familie van flavonoïdes: Zo bevat het daidzeïne, dat bekend staat om de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Daidzeïne is een stof die kanker bestrijdt. Genisteïne is een antileukemische stof [8]. Maar bovenal is kudzu de enige bron van puerarine - de Latijnse naam van kudzu is overigens pueraria [1].
Alle isoflavonen zijn antioxidanten die de schade beperken die ontstaat als gevolg alcoholinname.
De onderzoeken die zijn uitgevoerd hebben aangetoond dat isoflavonen de natuurlijke opioïden stimuleren van de hersenen [9]. Ze werken in op de neurotransmitters, zoals serotonine, GABA en glutamaat [1].
De gangbare verslavingen (alcohol, tabak, drugs, suiker...) geven u een gevoel van welzijn en rust. Dit gebeurt door een toename van de dopamineaanmaak in de hersenen.
De isovlafonen uit kudzu kunnen verlichting geven bij een verslaving. Ze zijn van invloed op het beloningssysteem. Ze stimuleren, in plaats van de 'drugs' de aanmaak van dopamine. U voelt zich ontspannen en uw aandacht is niet meer gefocust op uw verslaving. U voelt niet meer de behoefte om nog een glas te nemen, nog een sigaret op te steken of nog een stuk chocolade te pakken.
Kudzu compenseert het plezier dat u normaliter van uw 'drugs' krijgt, waardoor u minder gebukt gaat onder uw verslaving. Een extra pluspunt is dat kudzu zelf niet verslavend is. Er zijn verschillende klinische studies waarin is aangetoond dat de stof onschadelijk is [10]. Toch worden isoflavonen bij borstkanker afgeraden.
Dankzij kudzu kunt u uw verslaving langzaam maar zeker vervangen, en uw hersenen laten wennen aan de afnemende impulsen van dopamine.
Kudzu bevat eveneens saponosides die celbeschadigingen voorkomen en uw lever beschermen [9].
Kudzu is geschikt als kuur bij verslavingen, maar staat ook bekend om de doeltreffende werking bij stress in het algemeen. Het heeft een kalmerende werking en bevordert de slaap.
Het wordt ook gericht gebruikt voor het verbeteren van de vertering en het bevorderen van het voedseltransport in de darmen [10].

Welk deel van kudzu eten we?

De isoflavonen die bij verslavingen de onthouding bevorderen bevinden zich in de wortel. De gemalen wortel wordt in capsules gedaan zodat de stof gemakkelijk in te nemen is.
Deze tekst is, met toestemming van santenatureinnovation.com, een bewerking van een artikel dat eerder gepubliceerd is op santenatureinnovation.com.Bronnen:
[1] http://fr.wikipedia.org/wiki/Pueraria_montana
[2] http://maxshores.com/the-amazing-story-of-kudzu/
[3] Spivey, Angela. Sobering effects from the lowly kudzu. Endeavor Magazine (April, 1996) University of North Carolina at Chapel Hill.
[4] http://www2.potsdam.edu/alcohol/HealthIssues/1127332920.html#.U7UQ3bHHDe_
[5] D. Penetar et al., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074930/, Alcohol Clin Exp Res. Apr 2011; 35(4): 726–734,
[6] http://www.naturamundi.com/skin/frontend/natura/default/images/content/dependance.pdf
[7] http://rue89.nouvelobs.com/on-vous-enfume/2010/09/22/alcool-stress-et-tabac-le-kudzu-est-il-vraiment-un-remede-a-tout-166071
[8] http://arreter-de-fumer.umanlife.com/umanlife-le-kuzu-pour-arrter-le-tabac
[9] http://www.complements-alimentaires.co/kudzu/
[10] http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=kuzu
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Kudzu extract 500 mg

40 % isoflavonen, vermindert op efficiënte wijze de afhankelijkheid van alcohol en tabak

www.supersmart.com
Ontdek ook
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
22-07-2019
Een natuurlijk extract dat toxische effecten van...
Weet u hoe de oudste boom ter aarde heet? Dat is de Ginkgo biloba , een legendarische boom die zo sterk is dat hij in...
Lees verder
18-06-2018
De 10 groente- en fruitsoorten met de...
We schreven er al eerder over in ons dossier over pesticiden. De vergiftiging van onze planeet gaat in een gestaag tempo door. Om de inname...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan