Home   >  Depressie (pathologie)   >  Neerslachtig door de donkere...
19-03-2018

Neerslachtig door de donkere dagen? Op zoek naar natuurlijke oplossingen

Deprime In de periode van de winter naar de lente, zien we dat veel mensen zich somber voelen en gaan piekeren. Naast de werkdruk is er de zorg voor de familie en is het rennen en vliegen om alles voor elkaar te krijgen. Het is geen wonder dat onze mentale balans hieronder lijdt. Het lichaam voelt zich volledig overspoeld door deze stress en kan zichzelf niet beschermen. Door in deze periode van het jaar de juiste dosering van gepaste supplementen in te nemen, komt men deze tijdelijke sombere periode snel en gemakkelijk door. Men ziet het leven weer van de zonnige kant.

Depressieve klachten variëren van 'slecht in je vel zitten' tot verdrietige gevoelens hebben of volledig uit het veld geslagen zijn. Deze gevoelens gaan meestal samen met verschillende andere klachten:
  - Het humeur verandert: men wordt neerslachtig en triest, men krijgt huilbuien, negatieve gedachten en raakt snel geïrriteerd. Angstgevoelens kunnen opspelen en men verliest de belangstelling voor de dagelijkse activiteiten;
  - De intellectuele activiteiten vertragen en men krijgt moeite met nadenken en beslissingen nemen. Nadenken over de toekomst is moeilijk, en soms is er zelfs sprake van geheugenverlies;
  - De fysieke veerkracht en het energieniveau dalen;
  - En ten slotte is de slaap vaak verstoord (men slaapt erg veel of heeft last van slapeloosheid).
Bij depressies denkt men direct aan deze plant: hertshooi. Hoewel het bijzonder goed werkt bij milde tot ernstige depressies, zorgt het na twee tot drie weken voor de nodige bijwerkingen. Ook reageert het met de werking van oraal ingenomen anticonceptiemiddelen, die hierdoor minder goed werken, en is het van invloed op bloedverdunners en bloeddrukverlagende medicijnen. In eerste instantie verdient het dan ook de voorkeur te kiezen voor voedingsmiddelen en/of planten die deze bijwerkingen niet hebben.

Doeltreffende en veilige planten

Apocynum venetum
Deze wilde Aziatische plant, die niet erg bekend is bij het grote publiek, wordt echter al meer dan 600 jaar gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunst. Het blijkt bijzonder goed te werken bij stemmingsproblemen en lichte tot matige depressies.
Het blad is rijk aan kaempferol, isoquercitrine en hyperoside, de flavonoïde glycosides waaraan de goede eigenschappen van de plant worden toegeschreven.
Van hyperoside is namelijk bekend dat het snel zorgt voor mentale ontspanning. Het effect is vergelijkbaar met dat van benzodiazepines, maar het heeft niet de verslavende bijwerking van benzodiazepines. De kalmerende werking komt voort uit de inwerking van het middel op het GABA-systeem. Ook kaempferol zou deze werking hebben bij een gespannen gevoel.
Posinol is een extract van de bladeren van Apocynum venetum, gestandaardiseerd met flavonoïde glycosides waaraan de hyperforine is onttrokken. Met dit extract zijn succesvolle klinische studies uitgevoerd, waarbij het middel in staat bleek de symptomen van een lichte tot matige depressie te verminderen bij een dosering van 100 mg per dag. Omdat het extract inspeelt op het dopamine- en noradreanlinegehalte in de hippocampus (een gebied in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij het gevoel van welzijn), bootst het de effecten na van de antidepressiva Imipramine.

Griffonia simplicifolia en het kostbare 5-HTP De zaden van deze Afrikaanse plant zijn rijk aan 5-HTP, een metaboliet van tryptofaan. Het is algemeen bekend dat door de inname van dit extract het serotoninegehalte stijgt. Serotonine is een remmende neurotransmitter die synoniem staat voor 'sereniteit'.
Bij een inname van 50 tot 100 mg aan 5-HTP per dag ziet men een significante toename van het serotoninegehalte in de hersenen. Deze toename is vergelijkbaar met die van de antidepressiva van de categorie SSRI (Selectieve serotonine-heropnameremmer), maar dan zonder de bijwerkingen en vaak met een grotere doeltreffendheid.
Door deze inwerking op serotonine vermindert 5-HTP bovendien de trek in zoetigheid en de afhankelijkheid van toxicologische middelen, twee fenomenen die vaak samengaan met een verminderd gevoel van welzijn.
Het komt echter nogal eens voor dat 5-HTP bij bepaalde mensen de bloed-hersenbarrière niet kan passeren. In dat geval kan de inname van 500 tot 1000 mgL-tryptofaan per dag op een lege maag zeer doeltreffend werken bij een neerslachtige periode in de winter of bij een lichte tot matige vorm van depressie.

Klamath gestandaardiseerd met PEA

De blauwgroene alg, en dan met name het gepatenteerde extract van de alg, bevat grote hoeveelheden fenylethylamine (PEA). Het is identiek aan het endogene neurologische hormoon dat van nature wordt aangemaakt in de hersenen en dat gerelateerd is aan het voelen van plezier en enthousiasme. Bij een winterdepressie is of een bipolaire depressie is PEA vrijwel geheel afwezig. Wanneer het oraal wordt ingenomen, zorgt het voor een stijging van het noradrenalinegehalte en kan het snel verlichting bieden bij depressies. Het effect voelt men soms al na een paar uur of een paar dagen. Het heeft geen bijwerkingen en is niet verslavend. Vaak wordt aangeraden de stof alleen, of in combinatie met Mucuna pruriens in te nemen, een extract dat gestandaardiseerd is met L-dopa en eveneens een antidepressieve werking heeft.

Onmisbare voedingsstoffen

SAMe

SAM-e, oftewel S-adenosyl-methionine, is een zwavelhoudende stof die van nature door ons lichaam wordt aangemaakt met behulp van methionine en ATP. Vanaf ons veertigste levensjaar echter daalt de concentratie van deze stof in ons lichaam. Bij een tekort aan de vitamines B9 en B12 kan de hoeveelheid nog verder afnemen.
Dit zeer fragiele molecuul, dat verkregen wordt dankzij een proces van microbiologische fermentatie, dient met een speciale omhulling beschermd te worden tegen het maagsap.
Uit onderzoek is gebleken dat het bijzonder goed werkt bij een aantal ernstige emotionele problemen, zoals een matige vorm van neerslachtigheid of een depressie. Nadat de stof zeven tot tien achtereenvolgende dagen is ingenomen, zorgt het voor een toename in de aanmaak van neurotransmitters met een psychotroop effect:
  - dopamine en adrenaline met een stimulerend effect
  - serotonine en melatonine met een kalmerend effect.
De werking is zelfs effectiever dan die van bepaalde klassieke antidepressiva. Het werkt sneller en zonder bijwerkingen.
Voor een maximale doeltreffendheid wordt aangeraden dagelijks 800 mg in te nemen op de nuchtere maag, ineens of verspreid over meerdere innames. Na een week tot zeven dagen van inname zijn de resultaten duidelijk merkbaar.

Om de ochtend een goede start te geven en energiek te beginnen, kan men een beroep doen op N-acetyl-tyrosine, de vorm van L-tyrosine met de grootste biologische beschikbaarheid die het snelst wordt opgenomen. Deze stof zorgt ervoor dat de dopamine- en noradrenalinegehaltes op een natuurlijke wijze toenemen. Er wordt aanbevolen om hiervan 900 mg per dag in te nemen op een lege maag, samen met de vitamines C, B6 en B9, zodat de omzetting in L-tyrosine in neurotransmitters gemakkelijker verloopt. Leg iets anders op uw bord Naast de inname van voedingssupplementen is het belangrijk om onze voedingsgewoontes eens kritisch onder de loep te nemen.
Een eerste stap naar een groter gevoel van welzijn, is het innemen van een uitgebalanceerde voeding. Hiermee leveren we onze hersenen, de zetel van al onze emoties, alle noodzakelijke voedingsstoffen en stellen we het brein in staat onze negatieve emoties te beheersen.
Voor alles dienen we erop te letten dat we voldoende eiwitten innemen, het liefst bij elke maaltijd. Aminozuren dienen voor de aanmaak van verschillende neurotransmitters die direct inspelen op het humeur, zoals het kalmerende 'serotonine' en het stimulerende 'dopamine'.
Begin dan ook bij het ontbijt, en kies voor een dierlijke of plantaardige bron van eiwitten: plantaardige vetten, melkproducten, eieren, ham... Ook de twee andere maaltijden dienen eiwitten te bevatten, zodat u over voldoende essentiële aminozuren kunt beschikken.

Ook bepaalde vetten zijn onmisbaar, met name de langeketen omega-3-vetzuren. Het is dan ook aan te raden te kiezen voor vis die rijk is aan EPA en DHA: sardientjes, haring, makreel en in mindere mate, tonijn en zalm. Het is ook mogelijk om de plantaardige voorloper alfa-linoleenzuur in te nemen door het eten op smaak te brengen met producten op basis van koolzaad, noten, vlasdodder en lijnolie.

Naast deze aanpassingen in uw voedingspatroon, is het belangrijk om geen voedingsmiddelen te nuttigen met een hoge glykemische index. Sommige koolhydraatrijke voedingsmiddelen kunnen het humeur letterlijk de grond in boren. Denk hierbij met name aan de verschillende soorten suiker en aan voedingsmiddelen met een hoge glykemische index, die zorgen voor humeurschommelingen, angst, prikkelbaarheid.... Zetmeelhoudende producten met een lage glykemische index verdienen de voorkeur. zuurdesembrood, volkoren granen, gedroogde groenten en verse groente en fruit.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
St John's Wort Extract (Johanniskraut)

Gestandaardiseerd extract met 0,3% hypericine.

www.supersmart.com
Posinol™ 50 mg

Een extract van Apocynum venetum voor stemmingsproblemen en tegen depressies

www.supersmart.com
5-HTP 50 mg

Stimuleert de aanmaak van serotine

www.supersmart.com
L-Tryptophan 500 mg

Een essentieel aminozuur, voorloper van serotine, melatonine en niacine

www.supersmart.com
Natural Nootropics Formula

Verbetert cognitieve processen en vergroot de motivatie

www.super-nutrition.com
Mucuna pruriens 400 mg

Extract met 15% gestandaardiseerde L-dopa

www.supersmart.com
SAM-e 200 mg

Superkrachtig voedingssupplement met een meervoudige werking. (gewrichten, lever, hersenen)

www.supersmart.com
SAM-e 400 mg

Dubbele dosis, grotere werkzaamheid, praktischer, voordeliger

www.supersmart.com
N-Acetyl L-Tyrosine 300 mg

Wordt razendsnel omgezet in noradrenaline en dopamine

www.supersmart.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
10-04-2019
SAMe doeltreffend bij depressies, artritis en leveraandoeningen
In een blad dat onderzoeken heeft gepubliceerd omtrent S-adenosyl-methionine (SAMe) is te lezen dat het Amerikaanse Agency for Health Research & Quality (AHRQ) heeft geconcludeerd...
Lees verder
11-11-2014
SAMe: STOP DE DEPRESSIE!
De voedingsstof S-Adenosil Methionine (ook wel SAMe genoemd) werkt even doeltreffend als medicijnen. De resultaten zijn twee maal sneller merkbaar en er is geen sprake...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan