Home   >  Verzorging huid, haar en nagels  >  Genieten van de zon...
24-06-2018

Genieten van de zon met een goed voorbereide huid

bronzage ”Zonnen of niet zonnen? That is the question”! Deze vraag keert jaarlijks terug, steeds wanneer de zon ons weer ruimhartig verblijdt met haar aanwezigheid. We vrezen de ontwikkeling van huidkanker, maar we willen ook geen vitamine D-tekort... Het zou mooi zijn als we hierin het juiste evenwicht zouden kunnen vinden. We zouden natuurlijke stoffen kunnen gebruiken die enerzijds de bruining van onze huid stimuleren, en anderzijds onze opperhuidcellen beschermen tegen ultraviolette straling.

De huid weerbaarder maken tegen zonnestraling

Een zonnig begin van de vakantie zorgt bij sommigen onder ons voor minder plezierige effecten, zoals lichtdermatose, een rode huid, irritatie en jeuk. Een huid die gevoelig is voor de zon en die snel verbrandt, dient men weerbaarder te maken met behulp van de volgende voedingsstoffen:
  - De hieronder nader omschreven carotenoïden (bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine...), aangezien in tal van onderzoeken is aangetoond dat de huid door de dagelijkse inname van verschillende carotenoïden minder gevoelig wordt voor het licht en beter bestand is tegen de zon.
  - Omega-3, en dan met name EPA (eicosapentaeenzuur) . Omega-3 verlaagt het gehalte van E2 prostaglandines, waardoor ontstekingen in de huid verminderen. Het zorgt er bovendien voor dat de huid ultraviolette straling beter verdraagt1 en het vermindert de kans op huidkanker2. Men kan capsules met EPA of Krill innemen tijdens de lunch of het avondeten. Deze minuscule garnaaltjes die leven in de koude wateren van Antarctica zitten namelijk boordevol EPA en DHA.
  - Polypodium leucotomos, een varensoort die voorkomt in de tropische en subtropische gebieden van Amerika, en die de huid op cellulair- en systemisch niveau beschermt tegen UV-straling. Door twee weken voor de eerste zonnestralen te beginnen met de inname, en de inname voort te zetten tijdens de periode van blootstelling aan de zon, kan men profiteren van een aanzienlijke en veilige bescherming tegen zonneallergie, huiduitslag, en netelroos. Het vermindert de schade aan het DNA die ontstaat door UV-straling, een schade die op langere termijn een risicofactor is voor het ontstaan van huidkanker.

Een optimale bruining

Er bestaat een antioxidantensoort die er niet alleen voor zorgt dat de huid beter bestand is tegen de zon, maar die er eveneens voor zorgt dat de pigmentatie van de huid toeneemt en de verschillende weefsels die in contact komen met zonlicht beter beschermd zijn. Het gaat hierbij om carotenoïden. Carotenoïden zijn van nature aanwezig in de voeding. Ze hebben het vermogen de aanmaak van melanine te vergroten. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor het bruiningsproces. Het geeft de huid haar mooie teint. We noemen hier de meest doeltreffende carotenoïden:
  - Natuurlijk bètacaroteen. Het is de voorloper van vitamine A, en de stof staat van oudsher bekend om de beschermende eigenschappen die het heeft voor de epitheelcellen. Daarnaast zorgt het voor een geleidelijke bruining. Vandaag de dag weet men dat voor een evenwichtige werking van deze stof eveneens alfa-caroteen nodig is. Het is dan ook raadzaam om beide stoffen gelijktijdig in te nemen.
  - Lycopeen. Dit is de carotenoïde die het meest voorkomt in de huid. In een aantal studies is aangetoond dat de inname van lycopeen het ontstaan van zonneallergie aanzienlijk vermindert bij personen die er gevoelig voor zijn. Daarnaast vermindert de stof het ontstaan van zonnebrand met bijna de helft, en raken de dieper gelegen huidcellen minder beschadigd.
  - Luteïne en zeaxanthinezijn twee carotenoïden die vaak samen voorkomen in de voeding en in het lichaam. Ze zijn met name te vinden in de macula (gele vlek), het centrale deel van het netvlies dat het blauwe licht filtert. Het zijn specifieke antioxidanten die met name het gezichtsvermogen helpen beschermen tegen oxidatiestress. Deze twee carotenoïden werken eveneens samen met de twee andere carotenoïden voor wat betreft de bescherming van de huid tegen UV-straling.
  - Astaxanthine. Deze stof, die in de natuur wordt aangemaakt door de alg Haematococcus pluvialis, is eveneens een krachtige antioxidant die de huid en ogen helpt beschermen. Het zou zelfs een sterker effect hebben dan bètacaroteen. Daarnaast zorgt het voor een goede doorbloeding in het netvlies en beschermt het de weefsels van de lens tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
  Carotenoïden werken doeltreffender wanneer ze samen worden ingenomen. Net als in de natuurlijke situatie, versterken ze dan elkaars werking. De supplementen die deze carotenoïden bevatten, dienen bij voorkeur 's middags of 's avonds ingenomen te worden met wat vethoudende voeding of met supplementen die vetzuren bevatten. Dit vergroot de biologische beschikbaarheid en levert het lichaam de specifieke vetzuren die de huid beschermen tegen uitdroging.
Melaline® is eveneens een nieuwe, klinisch goedgekeurde stof die een natuurlijke bruining van de huid bevordert. Het is afkomstig uit een hydrolysaat van keratine uit wol van zwarte schapen, dat van nature rijk is aan melanine.
De stof heeft de volgende werkingsmechanismen:
  - directe pigmentatie na slechts 10 dagen van dagelijkse inname, waardoor er in de twee uur na blootstelling aan UVA meer pigment in de huid wordt aangemaakt.
  - vertraagde pigmentatie, doordat het de opperhuidcellen (keratinocyten en de melanocyten) een boost geeft, waardoor een optimale en langdurige bruining wordt bereikt.

Huidveroudering door zonlicht beperken

Tijdens de zomer neemt de concentratie lipiden in de huid (Stratum corneum) onder invloed van zonlicht af en wordt de huid droger. Daar komt bij dat de UV-stralen op de onbeschermde huid zeer schadelijk zijn voor de dieper gelegen cellen in de epidermis, aangezien ze zorgen voor onomkeerbare schade aan de ondersteunende weefsels.
Naast de zichtbare tekenen van veroudering, zoals ontsierende rimpels in het gezicht, de hals en in het decolleté, is zonneschade te zien aan een scala van andere signalen: ruwe plekken, roodheid, schilfers, irritatie, jeuk en ontstekingen.

Om uitdroging van de huid door de zon tegen te gaan moeten we onze toevlucht nemen tot ceramiden. Deze onmisbare bestanddelen van de water- en vethoudende huidlaag vormen meer dan een derde van het 'intracellulaire cement. Dit is uitvoerig aangetoond via drie overtuigende en vergelijkbare klinische studies. De orale inname van ceramiden uit tarwe zorgt voor een significante verbetering van de vochttoevoer, de elasticiteit en de gezondheid van de door zonlicht uitgedroogde huid.

Duindoornolie, gestandaardiseerd met palmitoleïnezuur, een omema-7-vetzuur, remt eveneens huidveroudering als gevolg van zonlicht. Het hydrateert de huid, maakt haar zachter en elastischer en vermindert het aantal en de diepte van rimpels.

De inname van een gepatenteerd extract van Uncaria tomentosa, l’AC-11® zorgt eveneens voor een significante toename in de natuurlijke aanmaak van collageen type III in het huidweefsel, waardoor de huid haar jeugdige soepelheid terugkrijgt. Het vergroot het zelfhelende proces en herstelt DNA dat door de zon beschadigd is geraakt.

Om stress door oxidatie te verminderen, is het vaak wenselijk om L-ergothioneïne in te nemen. Dit aminozuur is een derivaat van L-histidine, en is in staat tegenwicht te bieden aan de elementen die zorgen voor huidveroudering door zonlicht. Men neemt hiervoor gedurende de vakantieperiode 5 mg per dag in.

En ten slotte is het raadzaam om ursolzuur te gebruiken uit de bladen van de Japanse wolmispel. Dit wordt in de traditionele geneeskunst gebruikt ter bevordering van het herstel van beschadigde huidweefsels en ter bescherming van de huid tegen veroudering door de zon.

Voeding en supplementinname spelen dus een essentiële rol bij de bescherming van de opperhuid, en de inname van bepaalde voedingsstoffen voor, tijdens en na de blootstelling aan de zon helpt de huid zich voor te bereiden op de straling. De huid krijgt zo een algehele bescherming tegen de zonnestralen, en er wordt bovendien een optimale bruining verkregen, die langer behouden blijft, zelfs tot na de vakantie.

Dergelijke supplementen worden al enige tijd aangeraden door het merendeel van de dermatologen. De inname van de supplementen voor en tijdens de vakantieperiode is zeer effectief:
  - het werkt ondersteunend voor de natuurlijke beschermingscapaciteit tegen schade door zonnestralen en helpt bij de vermindering van 'zonnebrand',
  - het beschermt de cellen in de huid en de ogen tegen schade die ontstaat door UV-straling,
  - het vermindert zonneallergie,
  - het voorkomt uitdroging, rimpels en ontsierende ouderdomsvlekken,
  - het stimuleert de aanmaak van melanine en bevordert zo een intense en duurzame bruining, waarbij het tegelijkertijd de schadelijke UV-effecten zoveel mogelijk beperkt.


Rerenties
Rhodes LE, Durham BH, Fraser WD, Friedmann PS. Dietary fish oil reduces basal and ultraviolet B-generated PGE2 levels in skin and increases the threshold to provocation of polymorphic light eruption. J Invest Dermatol. 1995 Oct;105(4):532-5 Rhodes LE, Shahbakhti H, Azurdia RM, Moison RM, Steenwinkel MJ, Homburg MI, Dean MP, McArdle F, Beijersbergen van Henegouwen GM, Epe B, Vink AA. Effect of eicosapentaenoic acid, an omega-3 polyunsaturated fatty acid, on UVR-related cancer risk in humans. An assessment of early genotoxic markers. Carcinogenesis. 2003 May;24(5):919-25
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Carottol™

Een natuurlijk carotenoïdencomplex met een breed spectrum

www.supersmart.com
Tan-Aid 325 mg

Melaline® - Versnelt natuurlijke bruining.

www.supersmart.com
Krill Oil 590 mg

Superieure vorm van omega-3 met grotere biologische beschikbaarheid en sterker effect

www.supersmart.com
Polypodium leucotomos Extract 500 mg

Wordt van oudsher gebruikt voor de behandeling van psoriasis en vitiligo.

www.supersmart.com
Astaxanthin 4 mg

Krachtige carotenoïde antioxidant met vele gunstige kenmerken

www.supersmart.com
Palmitoleic Acid 210 mg

Een gezuiverde vorm van omega-7 voor de bestrijding van diabetes type II, atherosclerose en het metabool syndroom.

www.supersmart.com
Skin Ceramides

Op basis van drie wetenschappelijke onderzoeken: rehydrateert intensief de droge huid!

www.supersmart.com
AC-11® 350 mg

Een revolutionair botanisch extract dat beschadigd DNA kan herstellen

www.supersmart.com
L-Ergothioneine 5 mg

Een nieuwe generatie antioxidant die geen gelijke kent, met vele gunstige eigenschappen

www.supersmart.com
Ursolic Acid 50 mg

Goed voor de bestrijding van sarcopenie, gunstig voor de groei van spiermassa

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-08-2016
Rimpels in het gezicht: wanneer krijgt u...
Rimpels in het gezicht: wanneer krijgt u spijt dat u nooit iets gedaan hebt? Rimpels zijn markeringen van de tijd die aan ons voorbij is...
Lees verder
24-06-2019
Veroudering van de huid: de beschermende werking...
Astaxanthine is een krachtige natuurlijke antioxidant waarover we nog veel zullen horen! Sinds we ons artikel 'Astaxanthine, een bijzonder krachtige antioxidant' publiceerden in november 2016,...
Lees verder
04-03-2019
Supplementinname van vitamine D voor de behandeling...
Ons lichaam heeft vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren. Het lichaam gebruikt de vitamine voor de opbouw van mineralen in de botten, de...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan