Home   >  Lever en ontgifting  >  Een stof die beschermt...
01-02-2017

Een stof die beschermt tegen vervuiling, gifstoffen en zelfs tegen chemische aanvallen

stukje koolstof Tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 22 april 1915 om 17 uur, zagen koloniale Franse troepen uit Martinique die op dat moment dienden in Ieper een grote grijsgroene wolk op zich afkomen...

Het Duitse leger tegenover hen had zojuist de inhoud van 5730 gasflessen met het dodelijke chloorgas verspreid. Het was voor het eerst dat er op grote schaal een giftig gas werd gebruikt aan het front [1].
Ontredderde Franse officieren droegen apotheker Paul Lebeau op een gasmasker te ontwikkelen om de soldaten te beschermen tegen het gas.
In oktober 1915 wist de Franse inlichtingendienst dankzij een Zwitserse agent de hand te leggen op het nieuwste model van de Duitse gasmaskers, - de Gummischutzmaske [2].
Terwijl Paul Lebeau testen deed met het masker, constateerde hij dat het volledig dicht was en buitengewoon goed werkte; dit masker werkte veel beter dan de Franse maskers.
Toen Paul Lebeau het masker open maakte, wachtte hem een verrassing. Hij verwachtte een zeer complex filtersysteem aan te treffen. Tot zijn stomme verbazing zag hij in het filterdeel...
.... een stukje koolstof!

Een technologisch hoogstandje

In tijden van oorlog is het van essentieel belang dat men volledig op het materieel kan vertrouwen. Elke gevallen soldaat is immers een enorm verlies voor het land.
De Duitsers kozen dan ook niet voor niets voor dit middel om hun eigen soldaten tegen het dodelijke gas te beschermen: ze wisten zeker dat het werkte. Ze hadden de Gummischutzmasken onderworpen aan rigoureuze kwaliteitstesten.
Na deze ontdekking haastte Paul Lebeau zich om het Gummischutzmaske na te maken. Zo konden duizenden levens worden gespaard.
Ook nu nog wordt actieve kool overal ter wereld gebruikt. Het wordt ingezet op plaatsen waar processen als ontsmetting, ontgifting en zuivering noodzakelijk zijn [3]. Geen enkel ander product voldoet beter, mede omdat de kosten voor actieve kool buitengewoon laag zijn. Het wordt gebruikt door ziekenhuizen, door de auto-industrie en zelfs door NASA![4, 5]

Waarvoor wordt actieve kool gebruikt?
  • in luchtfilters van atoomschuilkelders,
  • als zuiveringsmiddel voor drinkwater,
  • als middel om cafeïne uit koffie te halen,
  • als middel om waterstof op te slaan,
  • als werkstof voor het scheiden van goud en mineralen,
  • als filter in sigaretten,
  • als hulpmiddel om witte wijn te maken uit zwarte druiven,
  • .... enzovoort, enzovoort.
Actieve kool is overal tegen bestand. Toch wordt er in de reguliere geneeskunst maar matig gebruik van gemaakt.

Andere tijden, andere artsen

Er wordt vaak beweerd dat natuurlijke geneesmiddelen alleen geschikt zijn voor kleine pijntjes; of juist voor de wanhopige gevallen waarvoor de 'serieuze, tastbare' behandelingen in de vorm van medicijnen, chirurgie of laser geen oplossing meer bieden.
Wanneer er sprake is van een levensbedreigende situatie, dan zoekt de mens meestal niet direct de oplossing in een natuurlijke bron. Actieve kool zou hierop toch een uitzondering moeten zijn. Hoe sneller actieve kool na een vergiftiging wordt gebruikt, hoe effectiever de werking.
Het gebruik van koolstof is van alle tijden.
Reeds in 1550 v. Chr. wordt in het Papyrus Ebers melding gemaakt van het gebruik van dit middel.
Hippocrates raadt 400 v.Chr. houtskool aan als behandeling voor epilepsie, duizeligheid, bleekzucht en miltvuur.
In de XIXe eeuw zorgden wetenschappers voor veel beroering toen ze demonstreerden dat men hoge doses giftige stoffen kon overleven wanneer men tegelijkertijd actieve kool innam.
In de Eerste Wereldoorlog vertrouwde men erop dat actieve kool de soldaten kon beschermen tegen het dodelijke gas.
Actieve kool is zo krachtig, dat het de werking van een anticonceptiepil ongedaan kan maken!
De doeltreffende werking hoeft niet meer te worden aangetoond.

Hoe werkt actieve kool?

De werking van actieve kool is terug te voeren op een belangrijke eigenschap, namelijk het vermogen tot a-d-s-o-r-p-t-i-e. Dit houdt in dat koolstof het vermogen heeft vloeistoffen en gassen te neutraliseren doordat deze elementen zich hechten aan het oppervlak van de koolstof. Nadat de stoffen vastgehecht zijn op het oppervlak, wordt de actieve kool op een natuurlijke wijze uit uw lichaam afgevoerd.
Het adsorberend vermogen van actieve kool is wonderbaarlijk! Het vermogen tot adsorptie ontstaat tijdens het productieproces.
Om actieve kool uit koolstof te maken, wordt de koolstof eerst verkoold, en daarna geactiveerd.
Het verkolingsproces bestaat uit het verhitten van houtskool of turf tot temperaturen tussen de 600°C en 900°C. Dit verhitten gebeurt zonder zuurstof, zodat het product tijdens het productieproces niet vervuild kan raken.
Vervolgens wordt de verkoolde massa vergruisd tot kleine korrels of poeder. Daarna wordt het opnieuw verhit tot temperaturen tussen de 700 °C en 1100°C en wordt het blootgesteld aan stoom, lucht of zuurstof. Door dit activeringsproces ontstaan micro-poriën die tot wel 178 maal hun eigen volume kunnen adsorberen (in het geval van ammoniak) [4]. 50 gram koolstof bevat 5 miljard poriën!
Het contactoppervlak van actieve kool is fenomenaal: 1 cm3 actieve kool heeft een oppervlak van 1 km2.
Dit verklaart de opmerkelijke werking van actieve kool.

Als preventief middel, of als behandeling

Actieve kool werkt zuiverend voor uw nieren, uw lever en uw darmen. In spoedeisende gevallen heeft het een betrouwbare werking (ernstige vergiftigingen, insectenbeten, slangenbeten, spinnenbeten, tekenbeten...). In ziekenhuizen is dit de voornaamste gebruiksreden van actieve kool. Het wordt ingezet wanneer de reguliere medicijnen niet werken. Actieve kool kan echter ook heel goed gebruikt worden om kleine, alledaagse pijntjes te bestrijden.

Hieronder volgt een niet-uitputtende lijst met wetenschappelijke onderbouwde, medische indicaties voor het gebruik van actieve kool:
  • voedsel- of medicijnvergiftiging;
  • verteringsstoornissen: slechte adem (halitose), chronische hik, buikpijn, flatulentie, diarree, buikloop;
  • leverproblemen: cholesterol, triglyceriden;
  • slangenbeten of insectenbeten;
  • KNO-problemen en problemen op het gebied van mondhygiëne.
Soms wordt actieve kool ook wel aangeraden om het lichaam te bevrijden van zware metalen. U moet echter weten dat zware metalen die zich al lange tijd in het lichaam bevinden, meestal vastzitten in het vetweefsel van ons lichaam. Aangezien actieve kool niet in ons bloed komt, heeft het geen toegang tot deze vetten.
Actieve kool kan echter uitstekend gebruikt worden om onze darmen te reinigen van alle chemische stoffen die we dagelijks innemen: chemische landbouwproducten, additieven uit ons voedsel, reinigingsmiddelen, organische oplosmiddelen...
Actieve kool dient zo snel mogelijk weer zijn vertrouwde plaats in te nemen in ons medicijnkastje. Iedereen moet weer leren hoe het ingezet kan worden in noodsituaties. En men dient natuurlijk ook te weten dat het regelmatig gebruikt kan worden om het lichaam te reinigen.
Echter, actieve kool is niet de enige stof die we kunnen gebruiken om giftige stoffen uit ons lichaam te verwijderen.

Zeoliet en clinoptiloliet, onmisbare aanvullingen voor actieve kool

Tijdens de Eerste wereldoorlog bevatten de gasmaskers vaak zeoliet. Deze stof kon op dezelfde wijze als actieve kool het dodelijke gas aan zich binden.
Zeoliet is een natuurlijk, vulkanisch mineraal dat bijzonder poreus is, met minuscule poriën in de vorm van een honingraatstructuur. De zeoliet clinoptiloliet vult actieve kool buitengewoon goed aan, omdat het in staat is zware metalen te neutraliseren. Het is bovendien een krachtige antioxidant. [6].
Onderzoeken hebben aangetoond dat zeoliet negatief geladen is. Dat wil zeggen dat het in staat is positief geladen deeltjes aan zich te binden. Dit is een zeldzaam en bijzonder verschijnsel, dat we niet vaak zien in de natuur.
Door actieve kool te combineren met de zeoliet clinoptiloliet, beschikt u over een zeer doeltreffend middel om vervuiling, zware metalen (zoals tandartsvullingen) of de ziekte van Lyme tegen te gaan.... Het kan ingezet worden wanneer er sprake is van een vergiftiging, maar het kan ook regulier worden ingenomen om het lichaam te zuiveren.Bronnen:

[1] Wikipédia, Gaz de combat de la Première Guerre mondiale, le 18 février 2014.
[2] Gas masks from all the world, France
[3] Wikipédia, Charbon actif, le 18 février 2014
[4] Dossier Charbon, Vérités Santé Pratique
[5] NASA, Carbon Nanotubes for Removal of Toxic Gases in Life Support Systems
[6] Résumé d'études scientifiques sur le mode d'action de la zéolithe clinoptilolite, Panaceomed
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Charcoal 400 mg

Krachtige reiniger, wordt opgenomen in spijsverteringskanaal. Werking als bestrijder van gifstoffen wetenschappelijk bewezen.

www.supersmart.com
Zeolite Clinoptilolite 250 g

Een natuurlijke, krachtige en veelzijdige chelaatvormer met vele ontgiftingsmogelijkheden

www.supersmart.com
Ontdek ook
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
22-07-2019
Een natuurlijk extract dat toxische effecten van...
Weet u hoe de oudste boom ter aarde heet? Dat is de Ginkgo biloba , een legendarische boom die zo sterk is dat hij in...
Lees verder
18-06-2018
De 10 groente- en fruitsoorten met de...
We schreven er al eerder over in ons dossier over pesticiden. De vergiftiging van onze planeet gaat in een gestaag tempo door. Om de inname...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan