Home   >  Voeding hersenen  >  De N°1 van natuurlijke...
12-01-2017

De N°1 van natuurlijke remedies in Duitsland

Ginkgo Waarschijnlijk zijn velen van u al fervent aanhanger van ginkgo biloba. De doeltreffende werking van de stof is inmiddels alom bekend.
Ginkgo biloba wordt vooral gebruikt ter voorkoming van Alzheimer en ouderdomsdementie. Het verbetert de fitheid, het geheugen en het concentratievermogen.
Dat verklaart waarom het middel ongekend populair is geworden.

Een legendarische boom

De ginkgo biloba is een bijzondere boom die al erg lang op deze aarde is. De boom verscheen zo'n 300 miljoen jaar geleden. Ter vergelijking: de eerste dinosauriërs verschenen 230 miljoen jaar geleden, en de eerste mensen 5 miljoen jaar geleden.
Charles Darwin noemde ginkgo biloba 'de fossiele boom', omdat het de oudste boom is waarvan de huidige soorten bovendien identiek zijn aan de eerste exemplaren van 300 miljoen jaar geleden.
De ginkgo biloba kan 50 meter hoog worden en tot wel 1000 jaar oud worden.
Door de ijsverschuivingen in de ijstijden vinden we de ginkgo biloba vandaag de dag alleen nog in China. Het beroemde 5 eeuwen oude Verdrag ten behoeve van bomen en wortels van de befaamde keizer Chen-Noung maakt reeds melding van de weldadige eigenschappen. In de herfst verzamelden Chinese vrouwen de vruchten van de ginkgo die op de grond waren gevallen. Ze droegen daarbij handschoenen, want de onwelriekende en giftige buitenkant van de vrucht kon huidallergieën veroorzaken. De pit van de vrucht werd gebruikt voor het behandelen van astma en bronchitis.

Dat de boom zo lang heeft kunnen overleven, zit hem in het feit dat ginkgo biloba buitengewoon goed bestand is tegen veranderingen in de omgeving en tegen vervuiling. De boom is bijna onverwoestbaar: de eerste vegetatie die weer begon op te komen na het bombardement op Hiroshima in 1945 was de nog in verkoolde staat verkerende ginkgo biloba!
De ginkgo biloba is geen gewone boom.

Het geheim ligt verscholen in de bladeren

De bladeren van de ginkgo biloba werken in op de bloedsomloop. De stoffen in het blad maken het bloed vloeibaarder, verbeteren het zuurstofgehalte van het bloed en verwijden de bloedvaten zodat het bloedvatenstelsel meer bloed kan vervoeren. De hersenen krijgen op die manier meer voeding, hetgeen gunstig is voor de cognitieve functies, het geheugen en de concentratie.

Ginkgo is eveneens een krachtige antioxidant die de zenuwcellen beschermt tegen vrije radicalen. Door dit beschermende effect werkt het preventief tegen de ziekte van Alzheimer.

Een effect dat serieus wordt genomen: het blad van de ginkgo wordt door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en de Duitse Commissie E (Commissie voor behandelingen op basis van planten) aanbevolen als middel tegen dementie, geheugenverlies, concentratiestoornissen en depressies.
In Duitsland is men er duidelijk over:

Ginkgo wordt in Duitsland vergoed

In Duitsland zijn medicijnen op basis van ginkgo biloba al decennia lang de meest voorgeschreven medicijnen die op recept verstrekt worden [4]. Deze medicijnen worden ook nog eens vergoed, hetgeen duidelijk maakt dat de Duitsers een enorme voorsprong hebben als het gaat om natuurlijke behandelingen.

De doeltreffende werking van ginkgo op het geheugen is in een groot aantal onderzoeken aangetoond:
  • Uit een samenvatting van 8 dubbelblinde placebogecontroleerde onderzoeken van ginkgo bleek dat de werking van ginkgo tegen de symptomen van dementie en hersenfalen vergelijkbaar was met die van de dihydroergotoxines in medicijnen als Hydergine [1-2].
  • In een samenvatting van een aantal dubbelblinde placebogecontroleerde onderzoeken die langer dan 6 maanden duurden is aangetoond dat het extract van ginkgo eveneens doeltreffend werkt in het niet-vergevorderde stadium van de ziekte van Alzheimer. Het werkt dan op dezelfde wijze als de tweede generatie van remmers van cholinesterase [3].
  • In een samenvatting van 9 onderzoeken wordt geconcludeerd dat ginkgo bij de behandeling van dementie effectiever werkte dan een placebo [4].
  • De firma Cochrane heeft in een samenvatting van 33 klinische onderzoeken bevestigd dat de cognitieve functies verbeterden bij patiënten die behandeld werden met ginkgo. Ook constateerden de onderzoekers dat de behandeling met ginkgo goed kon worden volgehouden door de patiënten, aangezien het nauwelijks bijwerkingen had [5-6].
  • Een klinisch placebogecontroleerd onderzoek heeft bewezen dat een medicijn op basis van ginkgo biloba een positief effect had op de cognitieve functies van personen die leden aan Alzheimer.
  • Uit een samenvatting uit 2010 van alle klinische onderzoeken die langer dan 12 weken duurden, bleek dat ginkgo een duidelijk effect had op de cognitieve functies in alle gevallen van dementie [7]. • De Epidos Study, die is uitgevoerd bij 7.500 Franse proefpersonen en het Paquid-onderzoek, waarbij 4.000 patiënten gedurende 15 jaar werden gevolgd, hebben aangetoond dat de regelmatige inname van ginkgo een gunstig effect heeft bij de ziekte van Alzheimer [8].
  • Gedurende 3 jaar werden 118 proefpersonen van 85 jaar en ouder onderzocht die nooit eerder last hadden gehad van geheugenproblemen. De onderzoekers ontdekten dat de groep die ginkgo in had genomen ten opzichte van de placebogroep 68% minder kans had op het ontwikkelen van geheugenproblemen [9].
  • In een grootschalig klinisch onderzoek werd aangetoond dat een medicijn op basis van ginkgo biloba even doeltreffend werkte als donepezil (Aricept), een gangbaar medicijn tegen Alzheimer [10].
Over het algemeen kan worden gesteld dat ginkgo biloba even doeltreffend werkt als de klassieke medicijnen, als het gaat om het vertragen van de ziekte van Alzheimer en het verzachten van de klachten die gerelateerd zijn aan de cognitieve functies.

Niet alleen het geheugen profiteert van Ginkgo biloba

Ginkgo heeft eveneens gunstige effecten bij de volgende aandoeningen:
  • cardiovasculaire aandoeningen (werkt preventief),
  • claudicatio intermittens (in de volksmond ook wel 'etalagebenen' genoemd),
  • fenomeen van Raynaud,
  • vitiligo,
  • premenstrueel syndroom,
  • eierstokkanker,
  • glaucoom [12],
  • impotentie
  • hoogteziekte.
Ook is aangetoond dat ginkgo biloba het lichaam beschermt tegen straling [13].

Een supplement van ginkgo biloba

U doet er goed aan om een aanvullend voedingssupplement in te nemen van ginkgo biloba. De bladeren worden verzameld in de herfst op het moment dat ze geel zijn. Er is 50 kg aan bladeren nodig om 1 kg ginkgo-extract te maken.

Tot uw dienst,
Eric Müller

P.S.: wanneer u antistollingsmiddelen gebruikt, of wanneer u hemofiliepatiënt bent, dan is de inname van ginkgo biloba af te raden, aangezien het uw bloed nog dunner zou kunnen maken.

Deze tekst is, met toestemming van santenatureinnovation.com, een bewerking van een artikel dat eerder gepubliceerd is op santenatureinnovation.com.Bronnen:

[1] Sierpina VS, Wollschlaeger B, Blumenthal M. Ginkgo biloba. Am Fam Physician. 2003 Sep 1;68(5):923-6. Review.
[2] Kleijnen J, Knipschild P. Ginkgo biloba for cerebral insufficiency. Br J Clin Pharmacol. 1992;34:352–8.
[3] 18. Wettstein A. Cholinesterase inhibitors and Ginkgo extracts — are they comparable in the treatment of dementia? Comparison of published placebo-controlled efficacy studies of at least six months' duration. Phytomedicine. 2000;6:393–401.
[4] Ernst E, Pittler MH. Ginkgo biloba for dementia. A systematic review of double-blind, placebo-controlled trials. Clin Drug Invest. 1999;17:301–8.
[5] Birks J, Grimley E, Van Dongen M. Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia. Cochrane Database Syst Rev. 2002;4:CD003120.
[6] Kurz A , Van Baelen B . Ginkgo biloba compared with cholinesterase inhibitors in the treatment of dementia: a review based on meta-analyses by the cochrane collaboration. Dement Geriatr Cogn Disord. 2004;18(2):217-26. Epub 2004 Jun 28.
[7] 6. Effects of Ginkgo biloba in dementia: systematic review and meta-analysis. Weinmann S, Roll S, et al. BMC Geriatr. 2010 Mar 17;10:14.
[8] « La maladie d’Alzheimer, la comprendre, la prévenir », Dr L. Bodin. Éditions du Dauphin, 255 p.
[9] Ginkgo biloba may protect memory: study
[10] Yancheva S, Ihl R, Nikolova G, Panayotov P, Schlaefke S, Hoerr R; GINDON Study Group. Ginkgo biloba extract EGb 761(R), donepezil or both combined in the treatment of Alzheimer's disease with neuropsychiatric features: a randomised, double-blind, exploratory trial. Aging Ment Health. 2009 Mar;13(2):183-90. Doi: 10.1080/13607860902749057.
[11] Valuable Natural Ingredients Are Fighting Cancer
[12] Using gingko biloba to relieve glaucoma
[13] Protective effect found for ginkgo against radiation damage
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Ginkgo Biloba 60 mg

Gestandaardiseerd extract (50:1) met 24% ginkgo flavonglycosiden

www.supersmart.com
Ontdek ook
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
19-01-2018
Hoofdpijn: meestal een tekort aan vitamines
Hoofdpijn heeft voor iedereen die dit fenomeen wil doorgronden nog vele geheimen. Oude inheemse volkeren dachten dat men bezeten was door een mystieke geest 1...
Lees verder

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan