Home   >  Immuunsysteem, vermoeidheid en infecties  >  Een alternatief voor de...
25-10-2012

Een alternatief voor de griepprik? Plantaardige polysachariden voor een krachtige stimulans van het immuunsysteem

Wanneer we ons willen wapenen tegen de winterse virussen, dan is het niet noodzakelijk om onze toevlucht tot een griepprik te nemen. Vaak helpt de griepprik ook niet voldoende, omdat er op dat moment andere virussen of bacteriën actief zijn. Het spreekt dan ook voor zich dat een perfect functionerend verdedigingsmechanisme van essentieel belang is, en er zijn een aantal natuurlijke stoffen en voedingselementen die hun werkzaamheid op dat gebied hebben bewezen: probiotica, vitamine C en D en zink zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling en optimale werking van onze immuuncellen in relatie tot de andere cellen (neutrofielen, natural killer cells).
Alleen bij chronische stress, aanhoudende vermoeidheid, en bij het klimmen der jaren zien we dat ons afweersysteem kwetsbaarder wordt, en dat het minder bestand is tegen aanvallen van bacteriën en virussen die in de herfst hun intrede doen.

De oplossing? De inzet van specifieke polysachariden
Polysachariden zijn complexe suikers die bestaan uit glucosemoleculen die verbindingen hebben met glycosiden. Deze polysachariden zijn met name in deze tijd van het jaar interessant, omdat ze over de volgende eigenschappen beschikken:
  - ze stimuleren de activiteit van de cellen van het immuunsysteem en
  - ze zorgen voor een toename van het aantal immuuncellen.
Op deze manier ondersteunen ze de natuurlijke afweer van ons lichaam bij een invasie door virussen of bacteriën.

Waar vinden we ze?
Polysachariden komen veel voor in planten, graankorrels, bepaalde gistsoorten, schimmels, paddenstoelen en algen. We noemen de meest bestudeerde polysachariden die hun effectiviteit reeds hebben aangetoond:

De wortel van de Astragalusplant (Astragalus membranaceus) een adaptogene plant die al eeuwen in de traditionele geneeskunst wordt gebruikt om zwakte tegen te gaan en het lichaam te beschermen tegen infecties. Recente studies hebben zich geconcentreerd op de polysachariden in de plant die het immuunsysteem stimuleren, en op andere actieve werkstoffen die de weerstand ondersteunen. Deze studies toonden aan de polysachariden het immuunsysteem op verschillende manieren stimuleerde:
  - ze zorgen voor een toename van stamcellen in het ruggenmerg en de lymfeweefsels en stimuleren de ontwikkeling van immuuncellen,
  - ze stimuleren de aanmaak van immunoglobulines en macrofagen;
  - ze bevorderen de activering van T-lymfocyten en natural killer cells.
  - ze stimuleren de endogene aanmaak van interferon en vergroten de werking van deze stof,
  - ze remmen de vermenigvuldiging van bepaalde virussen.
De alg Laminaria Japonica staat bekend om en wordt gebruikt vanwege het vermogen om een stevige verbinding aan te gaan met giftige stoffen (zware metalen, radioactieve elementen). Het bevordert de afvoer van deze stoffen uit het lichaam voordat ze hun schadelijke werking kunnen uitoefenen. Ook bevat deze alg de bijzondere polysachariden die zo belangrijk zijn voor ons lichaam in de herfst en winter:
  - fucoïdan, een sulfaathoudende polysacharide die het immuunsysteem kan versterken en een effectieve ondersteuning biedt bij de afweer van verschillende virussen.
  - fucose, een van de acht suikers die onmisbaar zijn voor de optimale communicatie tussen de cellen onderling; met name deze suiker is overvloedig aanwezig in de macrofagen, de cellen die van groot belang zijn voor het immuunsysteem, en die het lichaam beschermen tegen infecties.
Van alle paddenstoelen wordt de Cordyceps sinensis al eeuwenlang beschouwd als een van de belangrijkste planten in de Chinese, Japanse en Koreaanse geneeskunst. De plant is rijk aan cordyseptisch zuur, adenosine en polysachariden, waardoor deze paddenstoel het immuunsysteem een krachtige boost geeft. Ook de shiitake, de maïtake en de reishi bevatten polysachariden, namelijk bèta-glucanen, die het immuunsysteem op een doeltreffende wijze activeren.

De Gojibes (Lycium barbarum) bevat eveneens polysachariden die een krachtige ondersteuning vormen voor de verschillende afweermechanismen van ons lichaam, waaronder het immuunsysteem, de nieren en de lever, Een groot deel van de onderzoeken heeft zich gericht op de fysiologische effecten van polysachariden. Daarin kwamen duidelijk de gunstige effecten voor de gezondheid naar voren, met name als het gaat om het vermogen van polysachariden om het immuunsysteem te stimuleren door de activering van lymfocyten en natural killer cells.

En ten slotte bevat het hout van de lariks ook polysachariden, namelijk arabinogalactanen. Ze bevorderen een adequate reactie van het immuunsysteem op infecties en werken in op de ontstekingen en de bevordering van de cytotoxiciteit van de natural killer cells in het immuunsysteem.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Lactoferrin

Een van de meest werkzame bestanddelen in het colostrum (de eerste moedermelk)

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
04-09-2019
Hoe oud zijn uw longen? Hoe longen...
Wist u dat van alle organen de longen het meest lijden onder het verouderingsproces? Net als de huid worden de longen in hoge mate blootgesteld...
Lees verder
03-01-2018
8 geheimen van mensen die nooit ziek...
Sommige mensen lijken elk jaar weer opnieuw op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan de griepepidemie en worden nooit getroffen door de buikgriep. Hebben ze gewoon...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan