Home   >  Probiotica  >  Prebiotica, een bacteriesubstraat dat...
11-09-2012

Prebiotica, een bacteriesubstraat dat even belangrijk is als probiotica

De belangrijke rol van probiotica voor onze darmen en het immuunsysteem mag dan inmiddels bekend zijn, maar het belang van prebiotica, die de probioticastammen op verschillende gebieden doeltreffend aanvullen, wordt soms nog onderschat.

Prebiotica worden gedefinieerd als onverteerbare voedingselementen die op een selectieve wijze de vermenigvuldiging of activiteit van een groep bacteriën in de darm stimuleren, en daardoor de fysiologie van de gastheer verbeteren.

Tot de prebiotica rekent men inuline, en dan met name fructo-oligosacchariden (FOS) of oligofructosides. Dit zijn fructoseketens met een eindstandig glucosemolecuul (hoewel dit niet systematisch het geval is bij oligofructosides die afgeleid zijn van inuline) .

Deze fermenteerbare vezels voeden op selectieve wijze bepaalde bacteriën die gunstig zijn voor de microbiotische omgeving in de darm, namelijk de bifidobacteriën. Men zegt dan ook dat ze sterk bifidogeen zijn.
In talrijke onderzoeken bij de mens is aangetoond dat de inname van FOS zorgt voor grondige veranderingen in de darmflora. De veranderingen worden gekenmerkt door een groei van de kolonies van bifidobacteriën, en een afname van de clostridiumbacteriën, enterobacteriën en bacteroïdes,

Deze stimulans van de groei van bifidobacteriën verbetert het darmcomfort aanzienlijk. Op grond van meer dan honderd wetenschappelijke en medische onderzoeken heeft men verschillende stofwisselingsveranderingen kunnen ontdekken bij een inname vanaf 2.5 gram FOS per dag:
    - Effecten op het immuunsysteem : De FOS ondersteunen het immuunsysteem in de darmen (SII) door de barrièrefunctie van de darmen te versterken. Doordat ze het aantal bifidobacteriën doen toenemen hebben ze tevens invloed op verschillende immuniteitsfactoren: zo activeren ze lymfocyten en macrofagen, de aanmaak van antilichamen (IgAs) en zorgen ze ervoor dat het lichaam beter bestand is tegen infecties van pathogene organismen.
    - De voordelen voor de voedselopname bij de eindvertering : FOS bevorderen de opname door de darm van bepaalde mineralen, zoals calcium en magnesium, en van bepaalde substanties zoals isoflavonen, waardoor de FOS tevens bijdragen aan de minerale botdichtheid.
    - Een stimulans van de aanmaak van korte keten vetzuren (KKV) , met name van butyraat, een voedingsstof die de brandstof vormt voor colonocyten, een stof die een beschermende werking tegen kanker heeft. Daarnaast stimuleert het proprionaat, dat een gunstig effect heeft op de suiker- en vetstofwisseling. De KKV zorgen ervoor dat het darmslijmvlies optimaal kan functioneren. Ze stimuleren de water- en elektrolytenuitwisseling door de wand, en reguleren de interactie met bacteriën.
    - Een afname van de pH-waarde in de darm, doordat de aanmaak van azijnzuur en melkzuur wordt bevorderd. Hierdoor draagt het bij aan het onderhouden van een gezonde darmconditie en wordt de groei van potentieel ziekteverwekkende bacteriën geremd.
    - Een significante vermindering van de enzymactiviteit van de enzymen die betrokken zijn bij de vorming van kankerverwekkende stoffen, zoals bèta-glucuronidase, nitro-reductase, glycocholzuur-hydroxylase en azoreductase.
    - En tot slot tonen een aantal studies die zijn [1] uitgevoerd bij ratten met een menselijke darmflora dat de fermentatie van de FOS het secretieprofiel van mucines beïnvloedt hetgeen zou kunnen bijdragen aan een beschermend effect bij bepaalde ziektebeelden, waaronder chronische colites.
De aanvulling met prebiotica in de vorm van Fructo-Oligosacchariden biedt dus de mogelijkheid om reëel gezondheidsvoordeel te behalen, een voordeel dat veel verder gaat dan het verhelpen van spijsverteringsproblemen alleen. Zo kunnen FOS, alleen of als aanvulling op probioticastammen dagelijks worden toegevoegd aan de voeding van iedereen, of men nu wel of niet lijdt aan spijsverteringsstoornissen. De autoriteiten op het gebied van de gezondheidszorg zijn van mening dat er op dit moment geen wetenschappelijke gegevens zijn die de dagelijkse inname van deze weldadige prebiotica in de weg zouden kunnen staan. ________________________________________

[1] Hoebler, C., Michel, C., Meslin, J. C., Vabre, S., Gaudier, E., and Cherbut, C. (2002). Het effect van de fermentatie van fructo-Oligosacchariden op mucines en de dikte van de mucus gel. Nutr Clin Metab 16 (Suppl 1), 19S.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Probio Forte

Krachtige probiotische mix; 8 miljard micro-organismen per capsule
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Bifidobacterium Longum

Nu in Delayed Release Capsules van toediening die de ingrediënten beschermt tegen het maagzuur.
Een van de belangrijkste microbacteriën voor een gezonde darmflora.

www.supersmart.com
Fructo-Oligosaccharides

Bifido-actieve vezels
Zorgt voor een comfortabel gevoel in de darm, versterkt de natuurlijke weerstand van het lichaam

www.supersmart.com
Ontdek ook
19-09-2016
De vele preventieve en genezende effecten van...
De klinische resultaten die de afgelopen vijftien jaar zijn gepubliceerd onderstrepen de meervoudige gunstige effecten van probiotica. Probiotica lijken preventieve en genezende effecten te hebben,...
Lees verder
14-03-2017
Atopische dermatitis: het belang van prebiotica en...
Maar liefst 30% tot 40% van de bevolking zou last hebben van een allergie. De oorzaken lopen vaak uiteen en een allergie kan zich op...
Lees verder
20-02-2017
Darmflora: de ontregeling bij de ziekte van...
Recent onderzoek heeft nieuw licht geworpen op de mogelijke oorzaak van de ziekte van Crohn. Deze complexe darmaandoening wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan