Home   >  Antioxidanten  >  De huid voorbereiden op...
19-06-2012

De huid voorbereiden op de zon en het bruin worden activeren met natuurlijke stoffen

Voor mensen die lijden aan zonneallergie, of die snel rood worden of irritatie en jeuk krijgen na enkele uren blootstelling aan de zon kunnen de eerste zonnestralen een ware kwelling zijn. Toch bestaan er natuurlijke oplossingen om personen die gevoelig zijn voor de zon te helpen de zon beter te kunnen verdragen, en die bij anderen, die de zon wel goed verdragen, zorgen voor een optimale bruining.

Ultraviolette stralen kunnen, bij sterke of minder sterke blootstelling, extreem schadelijk zijn voor de huidcellen diep in de opperhuid, zeker wanneer de huid niet beschermd wordt. De stralen kunnen onherstelbare schade toebrengen aan de ondersteunende weefsels. Dit heeft niet alleen puur cosmetische gevolgen, zoals het ontstaan van rimpels in het gezicht, de hals en op de borst, maar het kan ook schadelijkere gevolgen hebben, zoals het ontstaan van een melanoom. De voeding en supplementinname spelen een essentiële rol bij de bescherming van de opperhuid, en de inname van bepaalde voedingsstoffen voor, tijdens en na de blootstelling aan de zon helpt de huid zich voor te bereiden op de straling. De huid krijgt zo een algehele bescherming tegen de zonnestralen, en er wordt een optimale bruining verkregen, die bovendien langer behouden blijft, zelfs tot na de vakantie.

De categorie antioxidanten die hierbij het meest van belang is, is die van de carotenoïdes. Deze stoffen versterken de pigmentatie van de huid, verbeteren de tolerantie voor de zon en bieden de verschillende weefsels die direct in contact komen met het licht (huid en ogen) een goede bescherming. Carotenoïdes hebben eveneens de eigenschap dat ze de aanmaak van melanine stimuleren, het pigment dat de huid een mooi kleurtje geeft. Ook bestrijdt de stof de verzwakking van de immuunfunctie die veroorzaakt wordt door ultraviolette straling. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat de dagelijkse inname van carotenoïdes leidt tot een aanzienlijke verbetering voor wat betreft de bescherming tegen het zonlicht en het kunnen verdragen van de zon:

- Bèta-caroteen, de stof die het meest in de media besproken wordt, is de caroteen die het op een na het vaakst voorkomt in de voeding. Het is de voorloper van vitamine A, en staat van oudsher bekend om de beschermende eigenschappen die het heeft voor de epitheelcellen. Daarnaast zorgt het voor een geleidelijke bruining.

- Lycopeen is de carotenoïde die het meest in de huid voorkomt. In een aantal studies is aangetoond dat de inname van lycopeen het ontstaan van zonneallergie aanzienlijk vermindert bij personen die er gevoelig voor zijn. Daarnaast vermindert de stof het ontstaan van zonnebrand met bijna de helft, en raken de dieper gelegen huidcellen minder beschadigd.

- Luteïne en zeaxanthine zijn twee carotenoïdes die vaak samen voorkomen in de voeding en in het lichaam. Ze zijn met name te vinden in de macula (gele vlek), het centrale deel van het netvlies dat het blauwe licht filtert. De stoffen werken samen met de hiervoor genoemde carotenoïdes aan de de bescherming van de huid tegen ultraviolette straling. Ze vormen eveneens specifieke antioxidanten die ons gezichtsvermogen beschermen tegen oxidatiestress.

- Astaxanthine wordt van nature aangemaakt door een alg, de Haematococcus pluvialis. Het is door het eten van deze speciale alg dat garnalen en zalmen hun specifieke roze kleur krijgen. Het is een krachtige antioxidant die het gezichtsvermogen en onze huid beschermt tegen de UV-straling van de zon. Daarnaast zorgt het voor een goede doorbloeding in het netvlies, en bezit het krachtige antioxidante eigenschappen. Het beschermt de weefsels van de lens tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

Voor personen met een lichte huid, maar ook voor anderen is het noodzakelijk om naast het eten van voedingsstoffen die boordevol carotenoïdes zitten, zoals rood-oranje fruit en donkergroene groenten, dagelijks voedingssupplementen te nemen die de bescherming tegen schade door zonnestralen beperken. Het wordt dan ook door de meeste dermatologen aanbevolen, en wel om de volgende redenen:
  - ter ondersteuning van de natuurlijke beschermingscapaciteit tegen schade door zonnestralen en vermindering van 'zonnebrand',
  - ter bescherming van de cellen in de huid en de ogen tegen schade die ontstaat door UV-straling,
  - ter vermindering van zonneallergie,
  - ter vermindering van de uitdroging van de huid, en het ontstaan van rimpels en ontsierende ouderdomsvlekken,
  - en tot slot, ter bevordering van een geleidelijke bruining die lang behouden blijft, waarbij de schadelijke neveneffecten zo veel mogelijk worden beperkt.
Omdat carotenoïdes samenwerken, verdient het de voorkeur om te kiezen voor producten met 'complete samenstellingen'. Ze worden beter opgenomen in combinatie met een kleine hoeveelheid vet. Het is dan ook aan te bevelen om ze 's middags of 's avonds in te nemen in combinatie met oliën die specifieke vetzuren bevatten waarmee uitdroging van de huid wordt verminderd.

Naast de alom bekende en gewaardeerde carotenoïdes, is er nog een tropische varensoort uit de subtropische gebieden van Amerika die perfect in de samenstelling van het product past, vanwege de verzachtende en beschermende eigenschappen voor de huid, namelijk de Polypodium leucotomos. Dit botanische extract is onderwerp van een aantal onderzoeken geweest, en daarin werden de verschillende beschermende eigenschappen tegen UV-schade door de zon aangetoond, zowel op cellulair als op systemisch niveau. Door twee weken voor de eerste zonnestralen te beginnen met de inname, en de inname voort te zetten tijdens de periode van blootstelling aan de zon, kan men profiteren van een aanzienlijke en veilige bescherming tegen zonneallergie, huiduitslag, en netelroos. Het vermindert de schade aan het DNA die ontstaat door UV-straling, een schade die op langere termijn een risicofactor is voor het ontstaan van huidkanker.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Carottol

Een natuurlijk carotenoïdencomplex met een breed spectrum

www.supersmart.com
Lyc-O-Mato® 15 mg

Krachtige en voordelige samenstelling van deze onmisbare voedingsstof.

www.supersmart.com
Lutein 20 mg

Meest krachtige en pure vorm van de belangrijke voedingsstof luteïne.

www.supersmart.com
Astaxanthin 4 mg

Krachtige carotenoïde antioxidant met vele gunstige kenmerken

www.supersmart.com
Polypodium leucotomos Extract 500 mg

Wordt van oudsher gebruikt voor de behandeling van psoriasis en vitiligo.

www.supersmart.com
Ontdek ook
13-02-2017
Zink: dagelijkse inname voor minder DNA-schade
De supplementinname van zink roept vragen bij u op: is het goed voor het lichaam? Wat is het effect? Hoe werkzaam is het? Een kort...
Lees verder
16-11-2016
Astaxanthine, een bijzonder krachtige antioxidant
Astaxanthine behoort tot de grote familie van carotenoïden, waarvan het ook alle krachtige antioxiderende eigenschappen bezit. Astaxanthine wordt door verschillende algen- en planktonsoorten aangemaakt: het...
Lees verder
04-07-2016
Astaxanthine: de antioxidant van de zomer
Sinds enkele jaren bestuderen onderzoekers een molecuul dat aangemaakt wordt door micro-algen, astaxanthine geheten. Dit molecuul wordt beschouwd als een belangrijke voedingsstof die ons kan...
Lees verder

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan