Home   >  Fytonutriënten  >  Dankzij rode bessen de...
22-05-2012

Dankzij rode bessen de veroudering van ons brein vertragen

Dat rode vruchten buitengewoon rijk zijn aan voedingsstoffen en een uitzonderlijke antioxiderende werking hebben wordt in wetenschappelijke kringen inmiddels alom erkend. Deze 'supervruchten' bezitten buitengewoon krachtige antioxiderende eigenschappen, en de ORAC-waarden van rode vruchten behoren tot de hoogste waarden in de plantenwereld.

Het zijn plantaardige juweeltjes, en men vindt ze overal ter wereld: In Brazilië vindt men de Açaïbes, in China de Gojibes, in Noord-Amerika de Cranberry en de Aronia, in Chileens Patagonië de Maqui, in Peru de Camu camu, in tropisch Azië de Mangosteen, en in onze directe omgeving vinden we natuurlijk blauwe bosbessen, frambozen, aardbeien, bessen, kersen, granaatappels en druiven. Toch valt het niet altijd mee om dagelijks een portie bessen te eten.....Terwijl steeds weer wordt aangetoond dat de bessen buitengewoon weldadige effecten hebben voor ons lichaam.

In een recent onderzoek, dat gepubliceerd werd in de neurologische vakbladen, wordt vermeld dat de inname van een grote hoeveelheid rode bessen, met name blauwe bosbessen en aardbeien, de cognitieve achteruitgang bij ouderen vertraagt.
Dr. Elizabeth Derove en haar medewerkers van "Brigham and Women's Hospital' hebben alle gegevens uit het onderzoek 'Nurses Health' minutieus onderzocht. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder vrouwen die op het moment van hun inschrijving in 1976 in de leeftijdscategorie van 30 tot 55 jaar vielen.
De deelneemsters dienden vanaf 1980 steeds om de vier jaar een vragenlijst over voeding in te vullen. Tussen 1995 en 2001 werden bij de meer dan 16 000 deelneemsters die ouder waren dan 70 jaar om de twee jaar cognitieve testen uitgevoerd. Onderzoekers volgden eveneens de inname van de hoeveelheid bessen en de consumptie van een dertigtal flavonoïdes die veelvuldig in onze voeding voorkomen.

Tijdens het onderzoek bleek dat de vrouwen die een relatief grote hoeveelheid bosbessen of aardbeien hadden gegeten beter presteerden op hun cognitieve testen dan de deelneemsters die hiervan een relatief lage hoeveelheid hadden gegeten. De cognitieve achteruitgang kon oplopen tot wel tweeënhalf jaar. Ook de daling van de totale hoeveelheid flavonoïdes en anthocyanidines (een flavonoïde-soort) werd met deze achteruitgang in verband gebracht. Het is immers zo dat flavonoïdes, en met name anthocyanidines uit bessen, het vermogen hebben om de bloed-hersenbarrière te passeren. Ze kunnen zich verplaatsen naar de hersengebieden die betrokken zijn bij het leren en het onthouden, zoals de hippocampus. Zo wordt de invloed van ontstekingen en oxidatiestress op de cognitieve functie teruggedrongen.

Onderzoekers "leveren het eerste epidemiologische bewijs dat de consumptie van bessen de voortschrijdende aftakeling van de cognitieve functie bij oudere vrouwen kan vertragen". Hun"resultaten hebben grote gevolgen voor de volksgezondheid, aangezien het verhogen van de hoeveelheid bessen een eenvoudige aanpassing vergt van het voedingspatroon, waardoor de cognitieve functie van ouderen beter beschermd kan worden."

Andere wetenschappelijke onderzoeken onderstreepten eveneens dat fytonutriënten zoals chlorofyl, carotenoïdes en andere antioxidanten het lichaam bescherming bieden tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. Tot slot, om de werking van rode bessen optimaal aan te vullen, verdient het de voorkeur om tegelijkertijd of afwisselend plantaardige voedingsstoffen van een andere kleur in te nemen die eveneens een beschermende functie hebben, zoals luteïne, lycopeen of sulforafaan in combinatie met groene groenten (spinazie, broccoli), algen (spirulina) of plantaardige sappen van bijvoorbeeld gerst of tarwe.
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
21-08-2019
Aanmaak van een stof die veroudering tegengaat...
De strijd tegen veroudering zet zich voort. Enkele onderzoekers die werken voor een start-up hebben ontdekt dat urolithin A 1 een stof die wordt aangemaakt...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan