Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Verminderd testosterongehalte gerelateerd aan...
11-11-2011

Verminderd testosterongehalte gerelateerd aan hoger sterftecijfer

De exacte oorzaken van de afname van het testosterongehalte in verband met het ouder worden zijn niet bekend. Waarschijnlijk is dit het resultaat van een combinatie van factoren, waaronder de toename van de vetmassa (en de daarmee samenhangende toename van de aromatase), oxidatieve schade aan de weefsels die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van testosteron, en een afname van de hoeveelheid moleculaire voorlopers, zoals DHEA.

Uit een rapport dat gepubliceerd werd in het novembernummer van het Britse tijdschrift Heart uit 2010 blijkt, dat mannen met een tekort aan testosteron een grotere kans hebben op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen, en een grotere overlijdenskans door andere aandoeningen.

Het onderzoek vond plaats onder 930 mannen die aan een cardiovasculaire aandoening leden, en die een hartkatheterisatie (een coronaire angiografie) hadden ondergaan in een specialistisch centrum voor cardiologie. Op de dag van het onderzoek werd de totale serumconcentratie aan testosteron en de hoeveelheid vrije testosteron gemeten.

De deelnemers werden meer dan zes jaar gevolgd, en in die periode deden zich 129 overlijdens voor. 73 van deze overlijdens hadden een cardiovasculaire oorzaak. Vierentwintig procent van de deelnemers had lage totaalgehaltes van testosteron of lage gehaltes van vrije testosteron.

Het gebruik van aspirine en bèta-blokkers is vaak in verband gebracht met het omlaag brengen van het sterftecijfer, maar eveneens met het verhogen van het risico op hartfalen en het omlaag brengen van het vrije testosterongehalte. Tweeëntwintig procent van de deelnemers met een tekort aan testosteron stierf tijdens het onderzoek (er was sprake van diverse doodsoorzaken), tegen twaalf procent van de deelnemers met een normaal testosterongehalte. Bovendien is een laag gehalte van vrije testosteron in verband gebracht met een grotere kans om te sterven aan een cardiovasculaire aandoening.

In het redactionele stuk dat verscheen bij de publicatie van deze studie hebben de onderzoekers de resultaten van commentaar voorzien: "Klinische onderzoeken omtrent de supplementinname van testosteron bij mannen die een laag testosterongehalte hebben wordt in verband gebracht met een vermindering van de viscerale adipositas (vetophoping rond de ingewanden), een verbetering van de gevoeligheid voor insuline en een gunstiger stofwisselingsprofiel. Ook onderzoeken bij personen die lijden aan cardiovasculaire aandoeningen lijken een gunstig effect aan te tonen, doordat er een functieverbetering optreedt bij hartfalen, en doordat er een verbetering in de klachten optreedt bij personen met aandoeningen aan de kransslagaderen. " (Heart, 2010 ;96 : 1821-1825)
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Natural Anti Aromatase Support

Nieuwe verbeterde samenstelling met DIM, quercetine en basterdwederik

www.supersmart.com
DHEA 50 mg

Optimale dosering voor aanvulling van tekorten bij mannen.

www.super-nutrition.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan