Home   >  Slanke lijn en gewichtsbeheersing  >  Gewichtsverlies: nieuwe bewijzen voor...
03-05-2012

Gewichtsverlies: nieuwe bewijzen voor doeltreffende werking van groene koffie-extract

De niet-gebrande bonen van groene koffie hebben nauwelijks aroma en weinig smaak, maar ze bezitten een hoog gehalte aan chlorogeenzuur, een stof die glycemie na de maaltijd kan verminderen en met name zorgt voor snel en aanzienlijk verlies van lichaamsgewicht.

Wetenschappers hebben namelijk nieuwe bewijzen dat de consumptie van groene koffiebonen, dat wil zeggen niet gebrande bonen, kan zorgen voor een substantieel gewichtsverlies over een relatief korte periode. Tijdens een onderzoek dat werd gepresenteerd op de 243e nationale bijeenkomst van de American Chemical Society (ACS) beschreven onderzoekers van de universiteit van Scranton Pennsylvania hoe een groep personen met overgewicht en obesitas in korte tijd 16% lichaamsgewicht verloor na het innemen van verschillende hoeveelheden van het groene koffie-extract.
16 mannen en vrouwen met overgewicht en obesitas tussen de 22 en 26 jaar oud werden in drie etappes van elk 6 weken gevolgd. Elke etappe van zes weken werd gevolgd door twee weken waarin de deelnemers geen groene koffie-extract innamen. Voor dit onderzoek werden de deelnemers in drie groepen verdeeld: de eerste groep kreeg een lage dosis groene koffie-extract (700 mg per dag), de tweede groep kreeg een wat hogere dosis (1050 mg per dag), en de derde groep kreeg een placebo in de vorm van een inactief poeder. Alle deelnemers kregen steeds bij toerbeurt de verschillende doseringen van het groene koffie-extract toegediend, waardoor er voor elke periode een exact resultaat kon worden vastgesteld, en er tevens sprake was van een controleperiode tijdens het innemen van de placebo.
Tijdens de 22 weken van het onderzoek bleef de calorie-inname, de hoeveelheid vetten en koolhydraten, evenals de fysieke activiteit van de deelnemers gelijk. Hun gewicht werd regelmatig gecontroleerd.
Uit dit onderzoek is duidelijk gebleken dat de deelnemers gemiddeld 7,7 kilo aan lichaamsgewicht verloren, dat wil zeggen ongeveer 10,5% van het totale lichaamsgewicht, en een afname van 16% van de vetmassa, zonder dat er sprake was van bijwerkingen, De onderzoekers denken dat het effect van het groene koffie-extract te danken is aan de chlorogeenzuren, die uitsluitend in de groene, niet gebrande bonen voorkomen. Deze stof gaat tijdens het branden verloren.

Andere onderzoeken hadden al eerder het gunstige effect op gewichtsverlies aangetoond van groene koffie-extracten die gestandaardiseerd zijn met chlorogeenzuren, maar dit is het eerste onderzoek waarbij hogere doseringen zijn gebruikt, en waarbij de reactie is gemeten op het gebruik van verschillende doseringen.

"Op basis van onze resultaten lijkt het innemen van meerdere (vier tot zes) capsules met groene koffie-extract per dag, gecombineerd met een gezonde, vetarme voeding en het regelmatig uitvoeren van fysieke inspanningen een veilige, doeltreffende en relatief goedkope manier te zijn voor het verliezen van lichaamsgewicht", aldus Joe Vinson, de auteur van dit onderzoek.
Ontdek ook
05-08-2016
Moeiteloos afvallen
Er is een eenvoudige oplossing voor het verbranden van calorieën waarbij u niet hoeft te bewegen en geen vermoeiende oefeningen hoeft uit te voeren. Onderzoekers...
Lees verder
10-05-2016
Ik heb alles geprobeerd, maar ik val...
Wanneer u op alle mogelijke manieren heeft geprobeerd om af te vallen, maar u slaagt er maar niet in, dan mist u waarschijnlijk toch een...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan