Home   >  Gewrichten  >  Gewrichtspijn: artrose komt niet...
02-08-2017

Gewrichtspijn: artrose komt niet alleen voor bij ouderen!

Gewrichtspijn Vaak wordt artrose gezien als een ziekte die gerelateerd is aan het ouder worden. Deze gewrichtsaandoening kan zich echter voordoen op elke leeftijd. Hoewel de aandoening inderdaad het vaakst voorkomt bij mensen van 65 jaar en ouder, kan de ziekte zich ook op veel jongere leeftijd voordoen1. Het komt niet zelden voor dat de eerste tekenen van artrose al voor het 40e levensjaar merkbaar zijn. Sommige vormen van artrose worden zelfs waargenomen bij jongvolwassenen, met name wanneer ze intensief aan sport doen. De gewrichtsaandoening, die gekenmerkt wordt door een progressieve afbraak van het kraakbeen, uit zich door pijn in een of meerdere gewrichten. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, zijn de klachten vaak goed te behandelen met behulp van natuurlijke middelen. Nutranews selecteerde 3 planten met een gunstig effect bij artrose.

Gember, een krachtige bestrijder van gewrichtspijn

Natuurlijk alternatief van bepaalde synthetische ontstekingsremmers
Om artroseklachten te verminderen, schrijft men vaak synthetische medicijnen voor. Het gebruik van een aantal van deze synthetische medicijnen leidt vaak tot klachten over bijwerkingen. Wetenschappers zijn dan ook al langer op zoek naar natuurlijke alternatieven. Van de verschillende planten die onderzocht zijn, is van gember onlangs in een vergelijkende studie aangetoond dat het een doeltreffende werking heeft. In de vergelijkende studie werd de werking van gember vergeleken met die van diclofenac, een niet-steroïde ontstekingsremmer2.
Een doeltreffend en veilig natuurlijk middel
De resultaten van de vergelijking van de supplementinname van gember en de behandeling op basis van diclofenac werden in 2013 gepubliceerd in het blad Indian Journal of Physiology and Pharmacology. In deze publicatie leggen de wetenschappers de methode van hun analyse uit.
De wetenschappers verdeelden 60 patiënten met artrose in drie groepen van 20 personen:
- de eerste groep werd behandeld met diclofenac;
- de tweede groep kreeg een supplement met gember;
- de derde groep kreeg een combinatie van beide behandelingen. De effecten van de behandelingen werden aan de hand van regelmatige tijdsintervallen en op basis van twee indicatoren gecontroleerd: de visueel-analogische schaal (EVA) en de WOMAC-index van de Western Ontario en McMaster universiteiten. Aan de hand van deze metingen kon men de klinische progressie meten van de artrose.
Nadat de proefpersonen 12 maanden gevolgd waren, maakten de wetenschappers de conclusies van hun analyses kenbaar. Bij alle drie de groepen was er sprake van een aanzienlijke verbetering van de EVA- en WOMAC-scores. Uit de metingen bleek dat gember een natuurlijke, doeltreffende remedie is voor de bestrijding van artroseklachten. Bovendien leidde de inname van gember bij geen van de patiënten tot bijwerkingen.

Boswellia serrata, een natuurlijke wassoort die gewrichtspijn bestrijdt

Gewrichtspijn te lijf dankzij de ayurvedische geneeskunst
Boswellia serrata, een boom die een wassoort afscheidt waaraan ontstekingsremmende, pijnstillende en artritisbestrijdende eigenschappen worden toegekend. Al eeuwenlang is de wetenschap geïnteresseerd in de was van deze boom. Het gebruik van deze natuurlijke was gaat duizenden jaren terug in de Indiase geneeskunst.
Vandaag de dag wordt dit bekende natuurlijke extract wereldwijd gewaardeerd en gebruikt in de fytotherapie. Verschillende onderzoeken hebben namelijk bevestigd dat de was over eigenschappen beschikt die gewrichtspijnen kan bestrijden, zoals we al eerder aangaven in ons artikel 'Een medicinale plant tegen gewrichtspijn'. In dit artikel werden de resultaten vermeld van een onderzoek dat was uitgevoerd bij volwassen Japanners met gewrichtspijn in de knie3. Volgens de auteurs van het onderzoek, zou de was van de Boswellia serrata in staat zijn de afbraak van hyaluronzuur in de gewrichten tegen te gaan. Dit zou de gezondheid van de gewrichten bevorderen en de pijn in de gewrichten verminderen.
Een natuurlijke wassoort met een bekende werking tegen gewrichtspijn
In 2003 werd er een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van een supplementinname van Boswellia serrata op artrose4. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de artrose van de knie, een van de meest voorkomende vormen van artrose.
Het onderzoek verscheen in het blad Phytomedecine. Het werd uitgevoerd bij 30 personen met artrose in de knie. De proefpersonen kregen 8 weken lang een supplement van Boswellia serrata. Ze constateerden een aanzienlijke verbetering van hun artroseklachten:
    - een vermindering van de gewrichtspijn in de knie;
    - een afname van de zwellingsfrequentie;
    - een verbetering van het buigvermogen van de knie;
    - een verbetering van de mobiliteit, waarbij men over een grotere afstand kon lopen.


Curcuma longa, een natuurlijke ontstekingsremmer bij artroseaanvallen

Een traditionele remedie uit de ayurvedische geneeskunst
Net als Boswellia serrata maakt de plant Curcuma longa al eeuwenlang deel uit van de ayurvedische geneesmiddelenlijst. De plant wordt namelijk als een traditioneel middel gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende werking en zijn krachtige activiteit als antioxidant. Om optimaal te kunnen profiteren van de beschermende werking van curcuma, hebben de wetenschappers de werking van curcuma onderzocht in het kader van gewrichtspijnen, en dan met name in periodes van pijnaanvalllen.
Een ontstekingsremmer met positieve effecten
In 2016 verscheen er een onderzoek dat de gunstige effecten aantoonde van een supplementinname van curcuma bij artrose5. Dit onderzoek, dat verscheen in het blad Inflammopharmacology werd uitgevoerd bij 160 personen met artrose in de knie. De groep proefpersonen werd ingedeeld in twee groepen: de eerste groep ontving een placebo, de tweede groep een supplement met curcuma.
De supplementinname van curcuma werd gedurende 4 maanden gecontroleerd aan de hand van bloedmonsters en röntgenopnames. Om de klinische progressie van de artrose te kunnen vaststellen, maakten de wetenschappers gebruik van de visueel-analogische schaal en de WOMAC-index (Western Ontario en McMaster).
De wetenschappers toonden op basis van verschillende metingen aan dat de personen die curcuma hadden ingenomen op een aantal gebieden aanzienlijke verbeteringen vertoonden:
    - de artroseklachten waren afgenomen, met een verbetering van de EVA- en WOMAC-scores;
    - de ontstekingsmarkers en markers van oxidatiestress waren eveneens afgenomen.


Al deze onderzoeken bevestigen het belang van fytotherapie bij artrose. Om de gunstige effecten van deze medicinale planten optimaal te benutten, kan men gebruik maken van de voedingssupplement zoals die worden aangeboden in de catalogus van SuperSmart: Super Gingerols, Super Curcuma en Super Boswellia. Voor een optimaal en langdurig effect zijn deze voedingssupplementen verkrijgbaar in de vorm van capsules. Voor een snelle en plaatselijke behandeling van een gewricht is er echter ook een crème beschikbaar, namelijk Smart-joints cream, waarin Boswellia serrata wordt gecombineerd met twee andere gunstige werkstoffen: glucosaminesulfaat en methylsulfanylmethaan (MSM).



> Bronnen:
1. Inserm, Arthrose, Dossier réalisé en collaboration avec le Pr Francis Berenbaum, Avril 2012.
2. G. Paramdeep, Efficacy and tolerability of ginger (Zingiber officinale) in patients of osteoarthritis of knee, Indian J Physiol Pharmacol, 2013, 57(2):177-83.
3. M. Majeed et al., Effect of Boswelln Super on Knee pain in Japanese adults - A randomized double blind placebo controlled trial, ejbps, 2016, 3(10):293-298.
4. N. Kimmatkar et al., Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee--a randomized double blind placebo controlled trial, Phytomedicine, Janvier 2003, 10(1):3-7.
5. S. Srivastava et al., Curcuma longa extract reduces inflammatory and oxidative stress biomarkers in osteoarthritis of knee: a four-month, double-blind, randomized, placebo-controlled trial, Inflammopharmacology, Décembre 2016, 24(6):377-388.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Boswellia

Gestandaardiseerd met 20% AKBA
De onmisbare pijnbestrijder die de gewrichten soepeler en minder pijnlijk maakt

www.supersmart.com
Super Curcuma

Phytosomen uit curcuma - Grote biologische beschikbaarheid
Een nieuw gepatenteerd curcuma-extract, met 29 maal grotere biologische beschikbaarheid!

www.supersmart.com
Smart Joints Cream

Glucosamine, MSM, Boswellia en salicylaat voor een snelle, plaatselijke behandeling

www.supersmart.com
Super Gingerols

Een krachtige antioxidant en een traditionele ondersteuning voor de spijsvertering

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan