Home   >  Slaap  >  Twintig minuten in de...
21-05-2019

Twintig minuten in de natuur is al genoeg om je stresshormonen te verminderen

Foto van een wandeling in de natuur

Dat zijn de resultaten van een studie (1) die onlangs is gepubliceerd door onderzoekers van de universiteit van Michigan. Wie elke dag 20 tot 30 minuten achtereen doorbrengt in de natuur, vermindert daarmee op doeltreffende wijze zijn gehalte aan cortisol, een stof die ook wel bekend staat als het 'stresshormoon'.

Cortisol, het hormoon dat hand in hand gaat met stress

Een stressvolle situatie kost ons energie, en dat zorgt voor een onbalans in ons lichaam. Als reactie hierop gaan de bijnieren, die zich ter hoogte van de nieren bevinden, over tot de afscheiding van het fameuze hormoon cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat er suikerreserves gemobiliseerd worden, dat de suikers in het lichaam gebruikt kunnen worden en dat de aanmaak van koolhydraten op gang wordt gebracht, met name in de lever.

Om goed te reageren op stress heeft ons lichaam dus suiker nodig! Wie het cortisolgehalte meet in het speeksel van een iemand, heeft direct een betrouwbare indicator van het stressniveau.

Deelnemers uitgenodigd om op hun eigen manier tijd in de natuur door te brengen

De onderzoekers van de universiteit van Michigan nodigden gedurende 8 weken deelnemers uit minimaal 3 keer per week 10 minuten of langer in de natuur door te brengen. Wat hield dit precies in, tijd doorbrengen in de natuur? Het antwoord op die vraag werd overgelaten aan de deelnemers. Waar het om ging is dat de deelnemers een plek in de buitenlucht opzochten waar zij zich omgeven voelden door de natuur. Ze mochten wandelen, zitten of wandelen en zitten afwisselen. Voor het inschatten van het stressniveau was het prettig dat de deelnemers zelf mochten kiezen en dus zelf konden uitmaken wanneer ze deze activiteit konden plannen in hun drukke agenda's.

Om de verschillende ervaringen zoveel mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken, werden er wel enkele restricties opgelegd om invloeden van buitenaf op het stressniveau van de deelnemers zoveel mogelijk te beperken: internet was niet toegestaan - geen sociale netwerken, geen telefoontjes en geen gesprekken in welke vorm dan ook. Ook lezen was niet toegestaan.

Lagere cortisolgehaltes na een pauze in de natuur

De resultaten van deze studie waren overduidelijk: al na 20 minuten in de natuur was het gehalte aan cortisol in het speeksel gedaald. Was men tussen 20 en 30 minuten in de natuur gebleven, dan werd een maximaal effect bereikt en was het cortisolgehalte nog verder gedaald. Na 30 minuten daalde het cortisolgehalte nog steeds, maar dan wel langzamer. Of de deelnemers hadden gezeten of bewogen was niet van invloed op de resultaten.

Dit 'groene' experiment laat ons zien hoe kostbaar die momenten in de natuur voor ons zijn, en hoe weldadig de effecten zijn voor onze gezondheid. Wie een tijdje in de natuur doorbrengt, doet zichzelf een effectieve antistressbehandeling cadeau. En het is nog eens gratis ook! Niet alleen handig voor mensen die dicht bij de natuur wonen, want ook stedelingen kunnen een 'groene omgeving' opzoeken (in de breedste zin van het woord) om te profiteren van dit ontstressende effect.Of u nu in de stad woont of op het platteland, er is altijd wel een stukje groen te vinden waardoor u de weldaad van moeder natuur kunt ervaren!


De studie in dit artikel :

  1. MaryCarol R. Hunter, Brenda W. Gillespie, Sophie Yu-Pu Chen. Urban Nature Experiences Reduce Stress in the Context of Daily Life Based on Salivary Biomarkers. Frontiers in Psychology. Vol 10, n° 722. 2019.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Stress Relief Formula

Bouwt uw energie, innerlijke rust en slaap weer op bij stress.

www.supersmart.com
Adaptix

Acht adaptogenen om de gevolgen van stress doeltreffend te bestrijden en de fysieke en mentale vitaliteit te versterken

www.supersmart.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
12-11-2013
Melatonine: het natuurlijke slaapmiddel
De Europese unie is er eindelijk toe overgegaan om een natuurlijk middel goed te keuren dat de slaap bevordert, namelijk melatonine. Als u het mij...
Lees verder
29-03-2017
Ontdekking van een nieuwe werkstof tegen slapeloosheid
Heeft u wel eens moeite met in slaap vallen? Wordt u elke nacht wel een keer wakker? En komt u dan maar moeilijk weer in...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan