Home   >  Brandnetelwortel kan verlichting geven...
21-05-2019

Brandnetelwortel kan verlichting geven bij prostaatontsteking

Foto van brandnetelbladeren

Lange tijd werd brandnetel alleen gezien als een plant die vervelende pijnlijke plekken oplevert bij aanraking. Gelukkig wordt de brandnetel vandaag de dag steeds meer gewaardeerd vanwege de vele positieve eigenschappen, met name vanwege de verlichtende effecten bij een goedaardige prostaatontsteking.

Brandnetel:eigenlijk onkruid, maar een uitstekende ontstekingsremmer en bestrijder van allergieën...

De brandnetelurtica dioica, familie van de urticaceae, is een algemeen voorkomende plant in Europa. Iedereen weet het: de bladeren van de brandnetel prikken. Dit komt omdat er zich op het bladoppervlak kleine haartjes zitten die prikken als ze in contact komen met de huid.Wie echter een paar voorzorgsmaatregelen neemt, kan ze na het koken prima gebruiken voor consumptie. Ze worden ook gebruikt bij de behandeling van allergieën voor grassen (hooikoorts).

De brandnetel is bekend vanwege de ontstekingsremmende werking (erg nuttig bij de behandeling van bijvoorbeeld artrose), het diuretische effect (activeert de afvoer van gifstoffen via de urine), en het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagen (1). Maar de brandnetelwortel is vooral bestudeerd vanwege het effect bij de behandeling van een goedaardige hyperplasie van de prostaat (BPH).

Goedaardige hyperplasie van de prostaat, een veelvoorkomende aandoening bij oudere mannen

Veel mannen van boven de 60 worden getroffen door deze goedaardige vergroting (geen kanker) van de prostaat: de prostaat neemt in omvang toe naarmate men ouder wordt en dit brengt vervelende gevolgen met zich mee voor de blaas en de urinewegen in het algemeen. BPH manifesteert zich meestal doordat de man moeite krijgt met plassen, vaker moet plassen en vaker een hoge urgentie voelt om te plassen. Dat kan eveneens leiden tot complicaties, zoals een nierinfectie, incontinentie of zelfs nierinsufficiëntie.

Belangrijk: wanneer het niet zeker is dat u lijdt aan een prostaataandoening, dan dient u eerst een arts te raadplegen voordat u begint met een behandeling. Elke therapeutische behandeling dient onder toezicht van een medicus plaats te vinden.

De rol van brandnetel voor de behandeling van goedaardige hyperplasie van de prostaat

Hoewel de effectiviteit van brandnetelwortel op BPH onlangs is aangetoondin een studie (2), is er nog maar weinig bekend over de exacte werkingsmechanismen.Onderzoekers (3) hebben dan ook een combinatie van de farmacologische eigenschappen onderzocht van deze plant, zowel in vitro als in vivo. De brandnetel lijkt positief in te werken twee mechanismen die rechtstreeks gerelateerd zijn aan BPH: de algehele ontstekingsstaat en de proliferatie van cellen, waardoor het volume van de prostaat toeneemt en er pijnklachten kunnen ontstaan.

Overigens heeft de studie uitgewezen dat geconcentreerde extracten van brandnetelwortel bij dieren veilig gebruikt kunnen worden; er dient nog aanvullend onderzoek gedaan te worden om met zekerheid te kunnen bevestigen dat een dergelijke behandeling eveneens veilig is bij de mens.

Meer kennis over brandnetel en de prostaat

Er zijn plannen voor verdiepingsstudies voor wat betreft de combinatie van brandnetel en een andere plant, de (schors van de) Afrikaanse pruimenboom (Pygeum). Deze combinatie werkt mogelijk nog doeltreffender als behandeling van BPH (4). Brandnetel zou mogelijk eveneens een hoog gehalte aan werkstoffen bevatten die inwerken op de geslachtshormonen, wat een effect zou kunnen hebben op de morfologie en de werking van de prostaat.

Brandnetel is dus een veelbelovende plant als het gaat om de verbetering van de kwaliteit van leven van de oudere man. Wie zou de brandnetel met al deze positieve eigenschappen nog willen betitelen als onkruid?


Referenties

  1. Kianbakht S, Khalighi-Sigaroodi F, Dabaghian FH.Improved glycemic control in patients with advanced type 2 diabetes mellitus taking Urtica dioica leaf extract: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Clinical Laboratory. Vol. 59, n° 9-10, pp 1071-1076.
  2. Safarinejad MR. Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. J Herb Pharmacother. Vol. 5, pp 1-11, 2006.
  3. Julia E. Chrubasik, Basil D. Roufogalis, Hildebert Wagner, Sigrun Chrubasik. A comprehensive review on the stinging nettle effect and efficacy profiles. Part II: Urticae radix. Phytomedicine. Vol. 14, pp 568–579, 2007.
  4. Krzeski T, Kazon M, Borkowski A, et al. Combined extracts of Urtica dioica and Pygeum africanum in the treatment of benign prostatic hyperplasia: double-blind comparison of two doses. Clinical Therapy. Vol.15, pp 1011-1020, 1993.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Nettle Root Extract

Gestandaardiseerd extract van de Urtica dioicawortel in de verhouding 16:1
Aanbevolen door de Duitse Commissie E voor het verlichten van urinewegklachten die gerelateerd zijn aan goedaardige hypertrofie van de prostaat.

www.supersmart.com
ProstaNatural Formula

Helpt de prostaat gezond te houden

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan