Home   >  Slaap  >  Helpt ashwagandha om beter...
13-05-2019

Helpt ashwagandha om beter te slapen?

De wortels en het blad van ashwagandha

Ashwagandha, oftewel Withania Somnifera, ook wel Indiase ginseng' genoemd, behoort tot het selecte groepje van 'superfoods', net als de açai-bes, de gojibes en spirulina....Net als rhodiola valt de plant onder de zogenaamde 'adaptogenen'; dit zijn planten die het lichaam kunnen helpen zich aan te passen aan stressvolle omstandigheden. Denk daarbij aan vermoeidheid, angst, ontstekingen, slapeloosheid...

Een plant met ontelbaar veel voordelen

De wortels en het blad van ashwagandha worden gebruikt in de eeuwenoude Indiase geneeskunst, Ayurveda genaamd. De plant is uitzonderlijk rijk aan werkstoffen: alkaloïden, lactone steroiden, sitoindosides en withalonides...Deze stoffen zorgen ervoor dat ashwagandha over een groot aantal uiteenlopende weldadige effecten beschikt. Het wordt gebruikt om verschillende klachten te verlichten (1). Hieronder vindt u een niet-uitputtende lijst:

  • het versterkt het immuunsysteem en bestrijdt vermoeidheid;
  • het bestrijdt stress, chronische angst, depressie;
  • het bevordert het libido en de vruchtbaarheid;
  • het laat tumorbestrijdende eigenschappen zien en het is specifiek bestudeerd op het gebied van de kankerbestrijding;
  • het helpt bij de bestrijding van de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson;
  • het is een krachtige antioxidant die helpt bij de vertraging van de celveroudering;
  • het beschermt het hart- en vaatstelsel;
  • het bestrijdt slapeloosheid.

We richten ons hier met name op die laatste eigenschap: slapeloosheid is de hoofdoorzaak van de meeste slaapproblemen. Het is inmiddels een probleem voor de volksgezondheid geworden.

Zijn de effecten van ashwagandha op de slaap aangetoond?

De reguliere, chemische aanpak van slapeloosheid leidt vaak tot gewenning of zelfs afhankelijkheid bij de gebruikers. Het effect vanashwagandha is dan ook een hoopvolle optie voor iedereen die slapeloosheid zonder bijwerkingen wil aanpakken..

Withania Somniferaheeft, zoals de naam al aangeeft, daadwerkelijk slaapopwekkende kwaliteiten. Lange tijd dacht men dat dit vooral door de wortels kwam. Onderzoekers (2) hebben echter aangetoond dat het blad van ashwagandha triethyleenglycol bevat (TEG), een stof die verantwoordelijk is voor het slaapopwekkende effect van de plant. Overigens heeft men de effecten van TEG gemeten bij muizen, waarbij men een duidelijk slaapopwekkend effect kon waarnemen. Om dit bestanddeel in te kunnen zetten als behandeling voor slapeloosheid, zijn er echter eerst klinische studies bij de mens nodig.

Dankzij de voedingssupplementen op basis van ashwagandha kan men alvast profiteren van de veelheid aan gunstige eigenschappen van de plant!

Wat is de ideale dosis voor een optimaal effect bij het gebruik van ashwagandha?

Ashwagandha is verkrijgbaar in de vorm van poeder of capsules. Het is aanbevelenswaardig om te kiezen voor een product dat de totale hoeveelheid aan withalonides aangeeft: de producten op basis van een extract van de gehele plant dienen minimaal 1,5% aan withalonides te bevatten.

Voor wat betreft de hoeveelheid dient men uit te gaan van in totaal 6 g withanolides per dag om de gewenste effecten te bereiken. Opgelet: ashwagandha wordt afgeraden voor zwangere en zogende vrouwen en is ongeschikt voor jonge kinderen.

Ashwagandha heeft daadwerkelijk een effect op slapeloosheid, maar biedt ook nog eens verlichting bij tal van andere problemen. Dankzij de uitzonderlijke adaptogene kwaliteiten is het een uitstekende bondgenoot voor de uitdagingen die ons lichaam elke dag weer aan moet gaan.


Redactie: April 2019

Referenties

  1. M. Umadevi, R. Rajeswari, C. Sharmila Rahale, S. Selvavenkadesh, R. Pushpa, K.P. Sampath Kumar, D. Bhowmik. Traditional And Medicinal Uses of Withania Somnifera. The pharma innovation. Vol. 1, n°9, pp 102-110, 2012.
  2. Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction. Mahesh K. Kaushik , Sunil C. Kaul, Renu Wadhwa, Masashi Yanagisawa, Yoshihiro Urade. PLOS ONE Public Library of Science, 2012.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Super Ashwagandha

Een biologisch Withania somnifera-extract voor mentale gezondheid en ontspanning

www.supersmart.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
12-11-2013
Melatonine: het natuurlijke slaapmiddel
De Europese unie is er eindelijk toe overgegaan om een natuurlijk middel goed te keuren dat de slaap bevordert, namelijk melatonine. Als u het mij...
Lees verder
29-03-2017
Ontdekking van een nieuwe werkstof tegen slapeloosheid
Heeft u wel eens moeite met in slaap vallen? Wordt u elke nacht wel een keer wakker? En komt u dan maar moeilijk weer in...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan