Home   >  Het eten van paddenstoelen...
24-04-2019

Het eten van paddenstoelen vermindert de kans op het ontstaan van milde cognitieve problemen

gerecht van paddenstoelen

Dit kwam naar voren in een recent uitgevoerd onderzoek (1) in Singapore: eet elke week meer dan 300 gram gekookte of gebakken paddenstoelen en de kans op het ontstaan van milde cognitieve problemen wordt drastisch naar beneden gebracht! Er bestaat waarschijnlijk een link met ergothioneïne, een antioxidant die overvloedig aanwezig is in een groot aantal eetbare paddenstoelen.

milde cognitieve problemen, vaak een voorteken van de ziekte van Alzheimer

Milde cognitieve problemen doen zich voor bij ouderen wanneer een beperkt aantal functies licht verstoord raakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geheugen, het spraakvermogen, het beredeneringsvermogen en het inschattingsvermogen. Hoewel het om een milde aantasting gaat, lijken de klachten toch wat ernstiger dan de klachten die zich bij een ouderdomsgerelateerde achteruitgang voordoen. Misschien leiden deze klachten nog niet tot een verlies aan autonomie of onafhankelijkheid, maar ze zijn niet zelden de voorloper de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers zoeken al jaren naar de oorzaak van de ziekte van Alzheimer en proberen nog steeds vast te stellen waardoor deze ernstige aftakeling van het cognitieve systeem wordt veroorzaakt.

Wat ligt er nu onder het vergrootglas bij de onderzoekers? Een zeer specifiek bestanddeel uit de paddenstoel.

Er verscheen al eens eerder een onderzoek waarin het effect van de consumptie van paddenstoelen onderstreept werd (2). Het ging daarbij met name om het effect van ergothioneïne. Dit bestanddeel wordt van nature niet door de mens aangemaakt, maar wanneer het wordt gegeten, wordt het gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Paddenstoelen zijn de grootste bron van ergothioneïne in onze voeding. De stof is een krachtige antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dat maakt dat het een kostbare ondersteuning is voor het bestrijden van veroudering in de cellen.

De meest recente studie is uitgevoerd in Singapore tussen 2011 en 2017. Er waren 633 mensen bij betrokken van boven de 60 jaar, allen inwoners van dit kleine land. Om het effect van de consumptie van paddenstoelen te kunnen observeren, voerde het onderzoeksteam een nauwkeurige diagnostische test uit om te ontdekken wie van de deelnemers aan licht cognitieve problemen leed. Naast de standaard neuropsychologische testen, zoals een IQ-test, verzamelden de onderzoekers nog tal van andere gegevens over de deelnemers: medische antecedenten, voedingsgewoonten, gewicht, lengte, bloeddruk, gripkracht...

Daarnaast bestudeerde men zes paddenstoelen die in dit gebied regelmatig gegeten worden: enokitake (oftewel fluweelpootje), gewone oesterzwam, shiitake, de Parijse champignon, maar ook gedroogde paddenstoelen en paddenstoelen uit blik.

De veelbelovende resultaten van ergothioneïne

De resultaten waren overduidelijk: wanneer men twee maal per week een portie van 150 gram paddenstoelen eet, kan men de kans op het ontwikkelen van lichte cognitieve problemen met de helft verminderen! De onderzoekers geven aan dat er mogelijk zelfs al positieve effecten zijn op de op de cognitieve functies wanneer men er minder van eet.

Het onderzoek suggereert nog duidelijker dan voorheen dat een tekort aan ergothioneïne (ook beschikbaar als ergothioneïnesupplement) een risicofactor kan vormen voor de aantasting van het neurologische systeem. Een hogere inname van deze antioxidant, en dus van paddenstoelen, zou een positief effect hebben op de cognitieve vermogens. Wat is de volgende stap? Wetenschappers gaan een klinische test uitvoeren rondom pure ergothioneïne en andere plantaardige stoffen, zoals bepaalde thee-extracten. Ze hopen zo te ontdekken op welke wijze de cognitieve achteruitgang vertraagd kan worden.

Reden te meer om volop te genieten van de grote verscheidenheid aan paddenstoelen. Vergeet daarbij zeker niet de bij ons zo bekende 'Parijse champignon'. Die kunt u natuurlijk het hele jaar door eten!


Redactie: April 2019

Referenties

  1. Lei Feng, Irwin Kee-Mun Cheah, Maisie Mei-Xi Ng, Jialiang Li, Sue Mei Chan, Su Lin Lim, Rathi Mahendran, Ee-Heok Kua, Barry Halliwell. The Association between Mushroom Consumption and Mild Cognitive Impairment: A Community-Based Cross-Sectional Study in Singapore. Journal of Alzheimer’s Disease, vol. 68, no. 1, pp. 197-203, 2019.
  2. Irwin Kee-Mun Chea, Lei Feng, Richard M.Y.Tang, Keith H.C. Lim, Barry Halliwell. Ergothioneine levels in an elderly population decrease with age and incidence of cognitive decline; a risk factor for neurodegeneration ? Biochemical and Biophysical Research Communications, vol. 478, no. 1, pp 162-167, 2016.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
AHCC

De meest krachtige en alom erkende stimulans voor het immuunsysteem.

www.supersmart.com
L-Ergothioneine 5 mg

Een nieuwe generatie antioxidant die geen gelijke kent, met vele gunstige eigenschappen

www.supersmart.com
Organic MycoComplex

Het supercomplex met 7 medicinale paddenstoelen - Shiitake, Chaga, Reishi, Maitake, Cordyceps, Polypor en Agaric

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan