Home   >  Omega 3  >  Krillolie of visolie: wat...
06-02-2019

Krillolie of visolie: wat is de beste bron van omega-3?

Vraag:
Krillolie of visolie: wat is de beste bron van omega-3 ?


Antwoord:


Krillolie (genoemd naar de kleine garnaaltjes die leven in de koude wateren) en visolie bevatten beide grote hoeveelheden omega-3-vetzuren (DHA en EPA) van dezelfde kwaliteit. Klinische testen tonen aan dat beide bronnen een positief effect hebben als het gaat om de bestrijding van ontstekingen en hyperlipidemie. En beide bronnen hebben een waardevolle preventieve werking voor hart- en vaatziekten.Er is echter wel een belangrijk verschil: krillolie is meestal veel duurder dan visolie. Zo kost de supplementinname van Krill Oil 590 mg zo'n € 9 meer dan een supplementinname van Super Omega-3, het befaamde supplement dat gemaakt wordt op basis van visolie. Toch bevat Super Omega-3 maar liefst 810 mg omega-3 (EPA + DHA) per dosis. Ter vergelijking: krillolie bevat slechts 315 mg. De prijs van krillolie is dus 3 keer zo hoog als die van visolie (€ 1 per gram omega-3 voor visolie en € 3,60 per gram omega-3 in krillolie).

Is er een reden om meer te betalen en te kiezen voor krillolie?

Krillolie is niet alleen duurder omdat het moeilijker te verkrijgen is. Het bevat nog andere kostbare bestanddelen, zoals fosfolipiden, choline (een uiterst belangrijk vetzuur dat bijdraagt aan gezonde membraanstructuren van neuronen) en astaxanthine (een carotenoïde met een krachtige antioxidatieve werking die helpt bij het bestrijden van oxidatieve stress). Dit alles zorgt ervoor dat de omega-3-vetzuren stabieler zijn en gemakkelijker op te nemen zijn door het lichaam (volgens studies 30 tot 100% beter opneembaar).

Bij de keuze voor krillolie of visolie is vooralde prijs de doorslaggevende factor. Mensen met een ruimer budget laten zich wellicht verleiden door krillolie vanwege de grote biologische beschikbaarheid en de extra gunstige effecten. Maar anderen kiezen misschien toch voor visolie, omdat dit over meer dan voldoende kwalitatieve eigenschappen beschikt voor het bereiken van het beoogde effect.

Welke effecten heeft omega-3?

Omega-3-vetzuren zijn moleculen die opgenomen worden in de celmembranen van het menselijk lichaam. De celmembranen blijven hierdoor soepeler. Op de langere termijn kan supplementinname zorgen voor radicale veranderingen in de celmembranen, hetgeen drie zeer grote, gunstige effecten oplevert:


Een krachtige bestrijding van chronische ontstekingen en stofwisselingsproblemen. De opname van EPA en DHA in de celmembranen zorgt ervoor dat ze flexibel en optimaal doorlaatbaar blijven. Dit is erg belangrijk, want een niet-soepel membraan zorgt ervoor dat er minder stoffen kunnen worden uitgewisseld via het membraan, hetgeen weer leidt tot chronische ontstekingen. Bovendien kan ons lichaam deze moleculen bij een systemische ontstekingen aan het membraan onttrekken en omzetten in niet-inflammatoire moleculen.

Vermindering van de kans op hart- en vaatziekten (1).
Omega-3-vetzuren die in het bloed circuleren werken in op atheromateuze plaque, een verschijnsel dat aan de basis staat van het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (2) (door de aanmaak van ontstekingsopwekkende cytokines te verminderen en de hechting van monocyten op de vaatwand te verhinderen). Omega-3 helpt de bloeddruk te verlagen en het triglyceridengehalte naar beneden te brengen (3). Ze reguleren bovendien op een positieve wijze een groot aantal genen die betrokken zijn bij de lipidenstofwisseling.

Een optimale cognitieve functie.
Omega-3-vetzuren die opgenomen worden in de celmembranen verbeteren de flexibiliteit van de membranen. Dit is van invloed op de transductie en de neurotransmissie.Ze beïnvloeden op een positieve wijze de ontwikkeling van zenuwuitlopers, de ontwikkeling van synapsen, de plasticiteit van de neuronen, de rijping van de neuronen en hun migratie naar de juiste gebieden. Dit alles maakt dat omega-3 op significante wijze bijdraagt aan motorisch, zintuiglijke en cognitieve vermogens (4).


Wie wil beginnen met een supplementinname van omega-3-vetzuren op basis van bronnen uit de zee, of het nu krillolie of visolie is, kan dit het beste in de winter doen.


Referenties

  1. J. L. Breslow, « n-3 Fatty acids and cardiovascular disease », Am. J. Clin. Nutr., vol. 83, p. 1477 1482, 2006
  2. Leray, « Maladies coronariennes et athhérosclérose », in Les lipides, Laoisier., 2013, p. 204 207
  3. W. S. Harris, « n-3 Fatty acids and serum lipoproteins : animal studies », Am. J. Clin. Nutr., vol. 65, p. 1611 1616, 1997
  4. M. Lavialle et S. Layé, « Acides gras poly-insaturés (oméga 3, oméga 6) et fonctionnement du système nerveux central », Innov. Agron., vol. 10, p. 25 42, 2010.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Krill Oil 590 mg

Superieure vorm van omega-3 met grotere biologische beschikbaarheid en sterker effect

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan