Home   >  Diabetes en controle bloedsuikergehalte   >  Berberine: een droom die...
24-12-2018

Berberine: een droom die werkelijkheid wordt voor diabetici en mensen met hypertensie

Het komt steeds vaker voor dat u als klant ons vertelt over uw ervaringen met berberine, een stof die gewonnen wordt uit de zuurbes en die wonderen verricht als het gaat om de verlaging van de bloedsuikerspiegel en de cholesterolwaardes in het bloed. Een van de verhalen wilden we u niet onthouden en dat is de getuigenis van Marie. De 54-jarige Marie heeft diabetes. Zij kijkt terug op de effecten van haar kuur van berberine en stelt een interessante vraag: hoe werkt berberine?





Het verhaal van Marie:

"Een paar maanden geleden kreeg ik de diagnose diabetes type 2. Mijn arts schreef me direct metformine voor (een medicijn dat verkocht wordt onder de namen Glucophage, Stagid en andere generieke medicijnen), maar mijn lichaam reageerde heel slecht op deze behandeling: ik kreeg een ernstige lactaatacidose en moest naar het ziekenhuis. Ik heb nog maar een goed werkende nier en sommige medicijnen zijn dus niet geschikt voor mij.
Mijn arts vertelde me toen over een natuurlijke stof, berberine genaamd, een van de beste behandelingen uit de traditionele Chinese geneeskunde. In het begin was ik er niet erg enthousiast over, maar toen ik er wat meer over had opgezocht, ontdekt ik dat er al heel veel studies waren waarin aangetoond was dat een supplementinname van berberine minstens zo effectief was als metformine. Ik heb dus drie potten berberine besteld van het laboratorium van Supersmart (de eerste de beste site waarop ik terecht kwam, maar de klantenreviews waren heel lovend). Ik vond dat ik het in elk geval kon proberen. En omdat diabetici regelmatig gecontroleerd worden, zou het heel gemakkelijk zijn om te zien of het werkte of niet. Als het zou werken, dan zou mijn man tenminste ook niet kunnen zeggen dat ik me dat inbeeldde: de uitslagen van het bloedonderzoek zouden immers aantonen hoe het ervoor stond.

In overleg met mijn arts heb ik 6 weken na de inname van de nieuwe behandeling mijn bloed laten controleren. Tot mijn grote verrassing was mijn niet-nuchtere bloedsuikerspiegel van 15-17,6 mmol/l naar 9,4-10,5 mmol/l gedaald. Een volgende meting 6 weken later toonde hetzelfde, en er waren duidelijk tekenen van een verbetering in de gezondheid: ik was minder moe, ik werd 's nachts niet meer zo vaak wakker omdat ik dorst had of naar het toilet moest en ik voelde me gemotiveerder. De kuur van 3 maanden die ik had gepland is nu afgelopen, maar ik heb besloten om door te gaan met berberine. Mijn arts vond het goed en ik neem het nu elke dag. Ik wil jullie echt heel hartelijke bedanken. Het enige wat ik jammer vind, is dat mijn arts me niet goed heeft kunnen uitleggen hoe deze natuurlijke stof nu precies werkt. En als ik op internet zoek, dan vind ik ook niet echt een duidelijk antwoord. Ik heb dan ook de volgende vraag: hoe werkt berberine eigenlijk?”

Het klopt dat in tal van klinische studies is aangetoond dat berberine even goed kan werken als metformine

Voordat we de vraag van Marie beantwoorden, gaan we nog even terug naar deze opmerking: "Ik ontdekte dat er heel veel studies waren die aantoonden dat een supplementinname van berberine even doeltreffend kon zijn als metformine.". En daarin heeft Marie helemaal gelijk.

Een recente meta-analyse (1), oftewel een 'superstudie' die verschillende serieuze studies op dit gebied omvatte, kwam in februari 2015 tot de conclusie dat berberine doeltreffend is als het gaat om de 'verbetering van diabetes type 2', de 'verbetering van hyperlipidemie' en de 'vermindering van hypertensie', en dat zonder enige bijwerking! Deze 'superstudie' baseert zich op 27 klinische studies, dat wil zeggen op testen die rechtstreeks bij de mens zijn uitgevoerd. Een wat oudere meta-analyse (2) die gepubliceerd werd in 2012, had ook reeds aangetoond dat berberine "zonder bijwerkingen gunstige effecten teweeg kon brengen die vergelijkbaar waren met die van bloedsuikerverlagende medicijnen"

Toch zijn dit geen deze ontdekkingen niet helemaal nieuw: berberine is namelijk binnen de traditionele Chinese geneeskunst al heel lang bekend en geliefd. In China weet men al 3000 jaar dat het zeer effectief is voor het 'zuiveren van het bloed' en het 'voorkomen van hartziekten'.

"Hoe werkt berberine eigenlijk?"

Nu zullen we proberen antwoord te geven op de vraag over het werkingsmechanisme van berberine. ¬¬

De arts van Marie heeft haar niet goed kunnen uitleggen hoe berberine werkt. Maar dat betekent niet dat hij niet kundig is. Het is zelfs begrijpelijk, want het werkingsmechanisme van berberine was lange tijd onduidelijk. Het was duidelijk dat het werkte, maar men kon niet op een rationele manier uitleggen welk mechanisme erachter zat. Pas in de afgelopen 10 jaar heeft men meer inzicht gekregen in de processen die bij de werking van berberine een rol spelen. Deze processen zijn ook nog eens zo complex dat het niet gemakkelijk is om ze in eenvoudige bewoordingen uit te leggen aan het grote publiek.

Vaak wordt gedacht dat diabetici te veel suiker in hun bloed hebben omdat de cellen niet meer goed reageren op insuline en niet meer in staat zijn deze energiebron goed te gebruiken. In werkelijkheid is dit slechts een deel van het probleem. Mensen met diabetes hebben een hoog suikergehalte in hun bloed, zelfs wanneer ze nog niet gegeten hebben. Dit overschot aan suiker komt niet uit de voeding (ze zijn immers nuchter): het ontstaat door hun eigen aanmaak van suiker uit vetten en spieren. Dit proces wordt ook wel 'gluconeogenese' genoemd.

Probeert u zich voor een simpele uitleg van dit fenomeen het volgende voor te stellen: u heeft een voor de helft gevulde badkuip met een klassieke kraan die het waterniveau kan doen stijgen, een speciale stop in de afvoer die lekkage voorkomt en een douchekop die onder in het bad gelegd wordt.





Het waterniveau staat voor de bloedsuikerspiegel: het niveau dient stabiel te blijven. Het dient hoog genoeg te blijven zodat het bad niet leeg loopt, maar het mag ook niet te hoog worden omdat het bad anders zou kunnen overstromen.
De kraan staat voor de aanvoer van suiker via de voeding: pas als we gaan eten, gaat de kraan open. Hoe meer suikers de maaltijd bevat, hoe harder het water stroomt.
De speciale stop reguleert de hoeveelheid water in het bad, zodat het steeds op hetzelfde niveau blijft: als de kraan loopt, gaat de stop een beetje omhoog om het teveel aan water af te voeren. De werking van de stop kan vergeleken worden met de werking van insuline in ons lichaam. Insuline zorgt ervoor dat het teveel aan suikers opgenomen wordt door de omringende cellen. De cellen zetten het vervolgens om in energie of ze slaan het op om het op een later moment te gebruiken.

Bij een gezonde persoon gaat het dus als volgt: na het eten van een maaltijd begint de kraan te stromen. De stop in het bad gaat een beetje omhoog om het teveel aan suikers af te voeren.





Bij mensen met diabetes is er echter een probleem: de stop gaat niet goed omhoog. De kraan blijft te lang en te intensief doorstromen (bij een forse inname van suikers), het bad kan het waterniveau niet meer stabiel houden en het water stijgt tot een gevaarlijk niveau. Maar dat is niet het enige euvel! Mensen met diabetes hebben namelijk ook een probleem met hun 'douchekop'...

Bij een gezonde persoon die een tijdje niet heeft gegeten (bijv. na een nacht slapen), zal het water in de badkuip dalen. Er lekt immers altijd energie weg naar cellen die constant behoefte hebben aan suikers. Om dit probleem op te lossenmaakt het lichaam zelf suikers aan uit verteerde proteïnes of proteïnes die zich in het spierweefsel bevinden. Maar het kan ook vetten gebruiken die het al eerder opgeslagen had. De op deze manier vrijgemaakte energie wordt in het bad gepompt!De douchekop begint te sproeien en gaat door totdat het optimale niveau wordt bereikt. Dan stopt de douchekop weer.

Bij mensen met diabetes werkt de douchekop niet goed, want hij stopt niet meer met sproeien. Het water blijft dus doorstromen. Dit verklaart waarom het waterniveau in het bad zo hoog is, zelfs nadat men 10 uur lang de kraan niet heeft geopend!

Deze 'voortdurend te volle badkuip' zorgt op de korte termijn voor problemen bij de diabetici (de kans op 'overstromingen' kan zich uiten in algehele malaise en periodes met hyperglykemie; maar ook op de langere termijn zorgt dit voor problemen, want het bad is niet gebouwd op het gewicht van deze grote hoeveelheid water (de zenuwen en bloedvaten raken langzaam maar zeker beschadigd en veroorzaken tal van aandoeningen).





Welke rol speelt berberine in dit hele proces? Berberine speelt in dit proces op 3 niveaus een rol.

1) Het zorgt ervoor dat de stop onder in het bad weer gemakkelijker omhoog kan komen doordat het de afscheiding van insuline en de doeltreffendheid ervan vergroot (3).

Deze extra afscheiding van insuline zorgt er ook voor dat het overschot aan suiker gemakkelijker opgenomen kan worden in de cellen, waardoor het 'waterniveau in het bad weer daalt'. Maar insuline heeft nog veel meer nuttige effecten: het draagt bij aan de remming van een groot aantal metabolische processen die diabetes type 2 en insulineresistentie verergeren....

In een baanbrekend onderzoek uit 2006 van professor Jiming werd dit eerste werkingsmechanisme al aangetoond (4): "studies die bij dieren en bij mensen met diabetes werden uitgevoerd, toonden aan dat berberine een enzym activeert dat aanwezig is in de spieren en de lever. Dit enzym is rechtstreeks betrokken bij de verbetering van de gevoeligheid van weefsels voor insuline - het hormoon dat bijdraagt aan de verlaging van de bloedsuikerspiegel."

2) Berberine zorgt er vervolgens voor dat er een 'afvoersysteem met een sifon' in de afvoerbuizen wordt geplaatst, zodat het teveel aan water als het ware 'weggezogen' wordt en de afvoer sneller verloopt.

In wetenschappelijke termen zou men zeggen dat het de glycolyse stimuleert, oftewel de omzetting van glucose in energie. Door het gebruik van suikers in de cellen te verbeteren, helpt het bij een snellere afbraak van suiker waardoor de bloedvaten minder lang belast worden.

3) Ten slotte draagt berberine bij aan de vermindering van 'waterstroom uit de douchekop' die het waterniveau van onderop aanvult (5-6).

Het vertraagt namelijk de aanmaak van glucose in de lever op basis van andere stoffen dan koolhydraten (vetten en proteïnes). We noemen dit proces gluconeogenese, een zeer problematisch mechanisme bij diabetici (7).

Bent u geïnteresseerd in de details van deze mechanismen, lees dan deze studie over de diabetesbestrijdende werking van berberine(8) (in het Engels).

Ondertussen blijkt dat het resultaat van deze 3 mechanismen uitstekend is: het niveau in het bad daalt en dit zien we uiteraard terug in de bloedonderzoeken van diabetici.

Waarom werkt berberine van Supersmart zo doeltreffend?

Wie de reviews leest van de klanten die berberine gebruiken, zal ontdekken dat de gebruikers buitengewoon enthousiast en positief zijn. De positieve resultaten van het gebruik van berberine is bij velen reeds aangetoond in hun bloedonderzoek (daling van cholesterol, triglyceriden en bloedsuikerwaarde). Sommige klanten noemen zelfs het contrast tussen de doeltreffendheid van onze berberine en de berberine in een ander voedingssupplement dat ze eerder hadden getest.

Het verschil met andere supplementen is namelijk de puurheid: het extract van Berberis vulgaris is in dit product gestandaardiseerd met 97% berberine, en dat is het hoogste percentage dat er te koop is. De dosering (2 capsules van 500 mg per dag voor de maaltijd) komt overigens overeen met de dosering die in de meeste klinische studies werd gebruikt.


Een natuurlijke stof, duizenden jaren van klinisch en empirisch bewijs en niets dan lovende reviews van klanten: wie dit middel nog niet heeft geprobeerd, lijdt op dit moment vast niet aan diabetes of een te hoog cholesterol. Het is echter goed om te weten dat de stof eveneens inwerkt op twee mechanismen die bijdragen aan onze welvaartsziekten, namelijk: ontstekingen en oxidatieve stress.


Referenties

  1. Lan, J., Zhao, Y., Dong, F., Yan, Z., Zheng, W., Fan, J., & Sun, G. (2015). Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. Journal of Ethnopharmacology, 161, 69–81. doi:10.1016/j.jep.2014.09.049
  2. Dong, H., Wang, N., Zhao, L., Lu, F.E., 2012. Berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus: a systemic review and meta-analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 10, 1–12.
  3. Chang, W., Zhang, M., Li, J., Meng, Z., Wei, S., Du, H., et al. 2013. Berberine improves insulin resistance in cardiomyocytes via activation of 5=-adenosine monophosphate-activated protein kinase. Metabolism, 62(8): 1159–1167. doi: 10.1016/j.metabol.2013.02.007. PMID:23537779
  4. Yun S. Lee, Woo S. Kim,Kang H. Kim, Myung J. Yoon, Hye J. Cho, Yun Shen, Ji-Ming Ye, Chul H. Lee, Won K. Oh, Chul T. Kim, Cordula Hohnen-Behrens, Alison Gosby, Edward W. Kraegen, David E. James, and Jae B. Kim, Berberine, a natural plant product, activates AMP-activated protein kinase with beneficial metabolic effects in diabetic and insulin resistant states, Diabetes, 2006.
  5. Hu, Y., and Davies, G.E. 2010. Berberine inhibits adipogenesis in high-fat dietinduced obesity mice. Fitoterapia, 81(5): 358–366. doi:10.1016/j.fitote.2009.10. 010. PMID:19861153.
  6. Zhang, M., Lv, X., Li, J., Meng, Z., Wang, Q., Chang, W., et al. 2012. Sodium caprate augments the hypoglycemic effect of berberine via AMPK in inhibiting hepatic gluconeogenesis. Mol. Cell. Endocrinol. 363(1–2): 122–130. doi:10.1016/j. mce.2012.08.006. PMID:22922125.
  7. Ko, B.S., Choi, S.B., Park, S.K., Jang, J.S., Kim, Y.E., and Park, S. 2005. Insulin sensitizing and insulinotropic action of berberine from Cortidis rhizoma. Biol. Pharm. Bull. 28(8): 1431–1437. doi:10.1248/bpb.28.1431. PMID:16079488.
  8. Chang, W., Chen, L., & Hatch, G. M. (2015). Berberine as a therapy for type 2 diabetes and its complications: From mechanism of action to clinical studies. Biochemistry and Cell Biology, 93(5), 479–486. doi:10.1139/bcb-2014-0107
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Berberine

Berberine HCL: een 97% zuiver extract van berberis voor een gezond hart en bloedvatenstelsel

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-09-2018
Geen diabetes meer na een natuurlijke behandeling...
" Er is geen enkele behandeling die diabetes voorgoed kan genezen. Het is een chronische aandoening die een levenslange behandeling vergt ". Hoe vaak hebben...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan