Home   >  Bacteriële en virale infecties   >  De kou zit weer...
03-12-2018

De kou zit weer in de lucht: 9 natuurlijke en bijzondere stoffen die winterse infecties de das om doen

infections hiver

Zodra de winter zich aandient, heeft iedereen een duidelijke wens:geen winterse infecties oplopen en stralend en vitaal aan de lente beginnen. Sommige mensen ondernemen niets om dit te bereiken, en hopen dat ze dit jaar geluk hebben en niet ziek worden.Veel van deze mensen krijgen echter last van verkoudheid, griep of een maagdarmvirus. Sommigen zelfs drie keer achter elkaar. Er zijn ook mensen die de kans op ziek worden aanzienlijk verkleinen door de toepassing van natuurlijke hulpmiddelen. Maar ze gebruiken niet om het even wat:ze kiezen voor de natuurlijke oplossingen die empirisch zijn bevestigd en die wetenschappelijk onderbouwd zijn.Het goede nieuws is dat er steeds meer van deze natuurlijke opties verkrijgbaar zijn en dat ze beschikbaar zijn voor het grote publiek! De sceptici die voorheen het gebruik van natuurlijke oplossingen luid bekritiseerden, houden zich nu stil...

Wat kunt u nu direct doen om de kans op een winterse infectie te verkleinen?

Kunt u aan een kind uitleggen waar een virale infectie opeens vandaan komt?En hoe deze virale infectie zich vervolgens tot een bacteriële infectie kan ontwikkelen? Het zou goed zijn als u dat wel kon, want de beste manier om zich te wapenen tegen deze infecties, is te begrijpen hoe ze werken.


Wintervirus Ons lichaam wordt meerdere keren per jaar geconfronteerd met een aanval van een griep- of verkoudheidsvirus. Het lichaam weet zo'n aanval meestal moeiteloos af te slaan. Maar soms gaat het niet helemaal volgens plan. In de winter, wanneer het erg koud is, heeft een virus meer kans om de strijd te winnen. Ons immuunsysteem is in deze tijd van het jaar verzwakt door de koude. Ook komt het lichaam vaker in aanraking met virussen, aangezien onze leefruimten minder geventileerd worden. Bovendien kunnen virussen in periodes van kou en weinig zon prima overleven. Hoeveel virussen zijn er voor nodig om ons lichaam op de knieën te brengen? Dat hang af van het type virus. Neem nu het buikgriepvirus: er zijn soms niet meer dan 10 tot 100 virusdeeltjes nodig om door het afweermechanisme van het lichaam te breken en een infectie te veroorzaken. Het aantal virusdeeltjes dat nodig is voor het ontketenen van een infectie hangt echter sterk af van de vitaliteit van uw immuunsysteem. Wanneer onze afweer niet optimaal is, of wanneer het te druk is met het verjagen van indringers of het bestrijden van oxidatieve stress, dan kunt u gemakkelijk besmet raken door een virus. Een virus kiest er meestal voor het lichaam binnen te dringen op een wat koelere plek, zoals de neusgaten. De meeste virussen vermeerderen zich namelijk het best bij een temperatuur tussen de 33 en 35C. Ze bereiken onze bronchiën niet, want hoe verder men het ademhalingsstelsel ingaat, hoe hoger de temperatuur. De aanwezigheid van het virus zorgt echter wel voor het ontstaan van allerlei klachten en brengt een behoorlijk verzwakking teweeg van de slijmvliezen.


Op dat moment slaan ziekteverwekkende bacteriën hun slag. De bacteriën profiteren van de verzwakking van de slijmvliezen en de overbelasting van het immuunsysteem: ook zij dringen het lichaam binnen en veroorzaken een bacteriële superinfectie die zich vertaalt in een holteontsteking, een keelontsteking, een bronchitis, een oorontsteking of soms zelfs in een longontsteking. Dit verklaart waarom een verkoudheid soms wel weken kan duren!Zonder een bacteriële superinfectie zorgt een verkoudheid op zich niet voor al te veel hinderlijke complicaties.

Om winterse infecties tegen te gaan, is het essentieel om te werken op drie niveaus:

  • Het stimuleren van het immuunsysteem om de afweer van het lichaam zo sterk mogelijk te maken en daarmee virussen te verhinderen ons lichaam binnen te dringen.
  • Het ondersteunen van het immuunsysteem bij de strijd tegen de vermeerdering van virussen.
  • Het ondersteunen van het immuunsysteem bij de strijd tegen secundaire bacteriële aanvallen.

Het immuunsysteem stimuleren: 5 natuurlijke bestanddelen die de afweer versterken

De eenvoudigste manier om de kans op een virusinfectie te verkleinen, is door meerdere keren per dag de handen te wassen (nadat u uw neus heeft gesnoten, na een bezoek aan een zieke, voordat u gaat koken, etc.) en zo te voorkomen dat een virus zich op zijn favoriete plek kan nestelen:de neus of de keel. Ook een goed idee: werk- en leefruimten goed door laten luchten om de kans op een ontmoeting met een virus te verkleinen. Daarnaast is het belangrijk om de uitstekende delen van het lichaam goed te beschermen (hoofd en handen), zodat het afweersysteem in deze belangrijke gebieden van het lichaam niet te sloom wordt. Toch zijn al deze slimme maatregelen niet onfeilbaar:een confrontatie met een virus in de winter is namelijk onvermijdelijk, tenzij men binnenshuis blijft en het contact met de buitenwereld vermijdt. Met name mensen die contact hebben met grote groepen, of mensen die reizen met het openbaar vervoer of werken met ouderen of kinderen lopen meer risico op een infectie. Deze mensen komen nu eenmaal vaak in contact met verschillende virussen, dat is onvermijdelijk.


Het is van groot belang om te anticiperen op dit viruscontact en maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat ons immuunsysteem optimaal werktwanneer er een virus langskomt. Deze strategie is niet bepaald revolutionair: onze voorouders deden dit al en het dat ging eeuwen zo door, totdat de moderne geneeskunst zich resoluut richtte op de behandeling in plaats van de preventie en daarmee de aloude handelswijze volledig van tafel veegde. Vandaag de dag weten we eigenlijk nog maar weinig van de planten die ons omringen en we beseffen niet over welke medicinale preventieve eigenschappen ze beschikken. De overdracht van deze kennis van generatie op generatie is immers onderbroken. Dit is een ongekend verlies, want deze zintuiglijke ervaringen, gebaseerd op observaties en experimenten zijn het resultaat van duizenden jaren van collectieve arbeid, een eindeloze bron van kennis. Gelukkig zien we hierin wel veranderingen. De toenemende weerstand tegen het ongebreideld voorschrijven van synthetische antibiotica heeft ervoor gezorgd dat de wetenschap langzaam maar zeker de 'catalogus' met kennis van onze voorouders in ere herstelt, en daarbij ook nog eens -en dat is nieuw- de werkingsmechanismen van de planten uitlegt.


Hoewel deze catalogus nog lang niet compleet is, kan inmiddels toch gesproken worden van een interessante basis. Er staan honderden plantaardige bestanddelen en schimmels in die de respons van het immuunsysteem kunnen verbeteren. Maar als we moeten kiezen voor de vijf allerbeste middelen, voor de crème-de-la-crème van de immuunboosters, dan kiezen we voor deze vijf.

1) Ginseng

Panax ginseng is waarschijnlijk de meest geroemde plan in Azië. In de Chinese geneeskunst heeft het een erkende algeheel versterkende werking. Ook de Wereld Gezondheidsorganisatie heeft erkend dat het onmiskenbaar bijdraagt aan de stimulering van het immuunsysteem en de bestrijding van fysieke vermoeidheid.

Hoe verklaart men dit versterkende effect op het immuunsysteem? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de werkstoffen die verantwoordelijk zijn voor dit effect, de ginsenosides (1), het hormonale systeem beïnvloeden, de verdedigers van het immuunsysteem mobieler maken en de het vermogen van de macrofagen om indringers te vernietigen versterken.

Zowel bij dieren als bij mensen zijn de wetenschappelijke data overtuigend. Volgens een onafhankelijke studie zorgen Ginsengextracten die gestandaardiseerd zijn met ginsenosides, zoals Ginseng 30 % ten opzichte van een placebo bij een inname van twee keer per dag voor een aanzienlijke afname van het risico op een infectie van de ademhalingsorganen (2).


Het advies: de behandeling kan 2 weken tot 3 maanden in beslag nemen, afhankelijk van de mate van vermoeidheid bij aanvang en van de persoonlijke beleving.

2) Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke bondgenoot voor het verbeteren van een groot aantal fysiologische problemen, maar het heeft eveneens een uitstekende preventieve werking ten aanzien van winterse infecties. Het zet ons immuunsysteem aan tot een grotere aanmaak van T-lymfocyten. Deze speciale lymfocyten vallen een groot aantal ziekteverwekkers aan.

Met name bij mensen met een zwakkere weerstand is het versterkende effect voor het immuunsysteem opmerkelijk. Denk hierbij aan mensen die blootgesteld zijn aan zware omstandigheden (zoals koude) of die intensief trainen. Tevens is in een meta-analyse een afname van 50% aangetoond van het risico op het krijgen van een virus bij mensen die gedurende 3 tot 8 weken vitamine C hadden ingenomen en die blootgesteld waren aan extreme kou of aan een zware fysieke beproeving (3).


Het advies: begin vanaf de herfst met innemen van vitamine C en ga daarmee door tot aan het einde van de winter, ook al omdat de er in de winter minder vitamine C-rijke groente- en fruitsoorten zijn.

3) Paddenstoelen, en dan met name vanwege de polysachariden in de paddenstoelen

Paddenstoelen zijn in de natuurlijke geneeswijzen een veelbelovend domein. Paddenstoelen bevatten bijzondere bestanddelen, en we zijn nog maar net begonnen met het in kaart brengen van de behandelmogelijkheden hiervan. We hebben het over de polysachariden bèta-glucanen en alfa-glucanen (4). Deze onverteerbare langeketenkoolhydraten werken in ons lichaam als oplosbare vezels en hebben een gunstig effect op de darmflora en op het risico op hart- en vaatziekten.

Maar het gebied waarop de polysachariden echt uitblinken, dat is het immuunsysteem. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze de rijping van de dendritische cellen mogelijk bevorderen en verschillende cellulaire effectoren mogelijk activeren, zoals macrofagen, natural killer cells, T-lymfocyten, interleukine-1 en het anion superoxide, allemaal stoffen die direct of indirect betrokken zijn bij de immuunrespons (5). De inname ervan zorgt er dus voor dat de verdedigende stoffen in ons lichaam sterker worden en de kans op infecties afneemt.


Het advies: we weten dat paddenstoelen moeilijk te bewaren zijn. Het is dan ook eenvoudiger om van de weldadige stoffen te profiteren middels het gebruik van een supplement dat gestandaardiseerd is met werkstoffen (de beroemde bèta-glucanen).

4) Royal jelly

Royal jelly (of koninginnengelei) is zonder meer een van de rijkste substanties die de natuur ons te bieden heeft. En dat is geen wonder: het is namelijk speciaal voedsel dat uitsluitend bedoeld is voor larven die later koningin worden, of voor de koningin zelf wanneer zij het nest verlaat. In de traditionele Chinese geneeskunst wordt het beschouwd als een versterkend middel. In Oost-Europa is het vooral vermaard vanwege zijn adaptogene kwaliteiten (oftewel het vermogen van een stof om het lichaam beter bestand te maken tegen allerlei vormen van stress).


De mechanismen van royal jelly die gunstig zijn voor de immuniteit, kunnen worden verklaard door de bijzondere bestanddelen die het bevat. Zo bevat de gelei bijvoorbeeld zeer zeldzame eiwitten die aangemaakt zijn door de klieren van de bijen, de zogenaamde Major Royal Jelly Proteins (MRJP), maar ook 10HDA, een lipide die een gunstig effect heeft op het darmslijmvlies, en een aantal vitamines uit de B-groep. Daarnaast bevat het verschillende mineralen, zoals kalium, magnesium, calcium en zink (6). Deze bestanddelen zijn betrokken bij de versterking van het immuunsysteem en zijn een uitstekende bondgenoot als het gaat om de bestrijding van vermoeidheid en de versterking van het afweersysteem. Men raadt mensen met een verzwakte weerstand aan een kuur van enkele weken te nemen aan het einde van de herfst.

5) Zink

Zink is een oligo-element, oftewel een stof waarvan men slechts sporen vindt in het lichaam. De stof heeft echter een grote impact op de immuunrespons. Zink speelt een rol bij meer dan 300 belangrijke enzymreacties. Verschillende van deze reacties zijn van invloed op de mechanismen van het immuunsysteem. Er is echter wel een probleem:door de moderne landbouwtechnieken, de verarming van de bodem en de bewerking van granen is een gebrek aan zink een veelvoorkomend verschijnsel.

Is er aangetoond in wetenschappelijke studies dat supplementinname doeltreffend werkt ter voorkoming van winterse infecties? Het antwoord is: ja!Een systematische review die in 2011 werd gepubliceerd, toonde aan de preventieve inname van zink de waarschijnlijkheid om een verkoudheid op te lopen verminderde (7).Volgens deze review kon zink de duur, de ernst van de verkoudheid verminderen indien de zinkinname binnen 24 uur na het ontstaan van de eerste klachten wordt ingenomen.


Het advies: wie in de winter verkoudheid en griep wil voorkomen, kan producten die citroenzuur of wijnzuur bevatten het beste vermijden. Kies bij voorkeur voor vormen met orotaat of gluconaat. Daarnaast is het belangrijk om minimaal twee uur tijd te laten tussen de inname van zink en de inname van zuurremmers en antibiotica.

Zorg dat het lichaam beschikt over 'natuurlijk verdedigingsmechanismen' waarmee het virussen en bacteriën kan bestrijden

De tweede strategie is het immuunsysteem te helpen bij het terugdringen van virussen en bacteriën door niet-lichaamseigen stoffen in te nemen. We leveren ons verdedigingsmechanisme als het ware extra wapens of zelfs extra troepen via ons eten, via supplementinname en via de ademhaling.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is het gebruik van essentiële oliën.

Essentiële oliën: een doeltreffend middel om virussen onschadelijk te maken

Het is moeilijk om virussen te bestrijden omdat ze een geheel eigen celmechanisme hebben: ze leiden onze lichaamseigen celmechanismen, materialen en genen om de tuin om zich te kunnen vermeerderen. Het is dan ook onmogelijk om methoden te gebruiken die hun metabolisme aanvallen, want daarmee brengen we ook ons eigen metabolisme in gevaar. Om een virus uit te bannen, moeten we slim zijn.

Een van de meest effectieve methodes is te voorkomen dat de virussen onze cellen binnendringen. Zo voorkomen we dat het virus onze cellen dwingt zijn genetische materiaal en zijn eiwitten aan te maken. Deze stap is voor de vermenigvuldiging van een virus namelijk onmisbaar. Het virus houdt onze cellen als het ware voor de gek. Om in de cel te komen gebruikt het virus een opmerkelijke camouflagetechniek, namelijk het beroemde Paard van Troje.Het virus is namelijk gehuld in een voor het lichaam bekende eiwitmantel die zich vast kan zetten op de 'sloten' van de celmembranen. Wanneer ze zich vastzetten op de membranen, overtuigen ze onze cellen ervan hen binnen te laten in hun cytoplasma waarna ze tot actie overgaan.


Er zijn tal van oliën die helpen voorkomen dat een virus in de cellen dringt, maar er zijn er twee die op dit gebied buitengewoon doeltreffend zijn: essentiële olie van wilde marjolein en essentiële olie van kruidnagel. Dankzij de aromatische bestanddelen zijn ze in staat de mantel waarin het virus zich hult af te breken. Dat doen ze zo goed dat onze cellen het eiwit niet meer herkennen en de stof niet meer binnenlaten in hun cytoplasma. Sommige oliën, zoals essentiële olie van echte tijm (Thymus vulgaris met thymol) en essentiële olie van Eucalyptus globulus zorgen voor een denaturatie van de eiwitstructuren van het virus waardoor het virus zijn infecterende vermogen verliest. Er zijn echter nog veel meer mechanismen ontdekt waardoor de antivirale effecten van essentiële oliën verklaard kunnen worden. Deze effecten zijn vastgelegd in duizenden wetenschappelijke onderzoeken (8-11).

Omdat alle antivirale aromatische bestanddelen verschillend zijn (denk aan monoterpenolen, monoterpenen, oxides, fenolen, linolen, ketonen, aldehydes), leidt een combinatie van deze stoffen tot een zeer veelzijdige werking. Om een maximaal effect te bereiken en aan meerdere doelen tegelijk te werken, is het belangrijk een mix van verschillende essentiële oliën te gebruiken.


Het advies: verspreid de olie in de omgevingslucht (dit mechanisme verklaart ook waarom wandelen in het bos antivirale effecten heeft), inhaleer de olie (doe een paar druppels op een droog oppervlak) of neem de olie oraal in (indien mogelijk middels capsules).

Reken op de synergie van plantaardige antibiotica

De tweede manier waarop we ons afweersysteem kunnen versterken, is door het gebruik van natuurlijke antibiotica, oftewel stoffen die in staat zijn op een zeer specifieke wijze het metabolisme van ziekteverwekkende bacteriën te bestrijden.

In vergelijking met de antibiotica die verkrijgbaar is in de apotheek, hebben de bestanddelen in de natuurlijke producten een hele andere werkwijze waarmee ze de bacteriegroei tegengaan (12). Ze kunnen de biologische aanmaak van DNA remmen, ingrijpen bij bepaalde kettingreacties, de celwand van bacteriën afbreken of ribosomen verhinderen om eiwitmateriaal aan te maken. Planten hebben ervoor gekozen om een groot aantal antibioticamoleculen aan te maken. De individuele moleculen zijn relatief zwak, maar de combinatie van de verschillende moleculen is zeer krachtig (13). Ook hier is het brede werkingsmechanisme een zegen: de enorme chemische variëteit van de moleculen die door de planten worden aangemaakt, verklaart waarom deze wilde soorten zo goed bestand zijn tegen ziekteverwekkers (14).


Hoe kunnen wij die fantastische synergie gebruiken? Ten eerste met een doordacht gebruik van de hiervoor genoemde essentiële oliën waarmee virussen bestreden kunnen worden. Er zijn verschillende aromatische verbindingen die de membranen van bacteriën ernstig kunnen verstoren. Hierdoor wordt de schadelijke werking van bacteriën sterk verminderd. Daarnaast kunnen deze verbindingen de bacteriewand aantasten en de aanmaak van energie door de bacteriën verstoren (15-16). De krachtigste oliën op dit gebied zijn kruidnagelolie (met eugenol), wilde marjoleinolie (met carvacrol), tea tree-olie met terpineen-4-ol), pepermuntolie (met carvon) en kaneelolie (met cinnamaldehyde).Het is ook mogelijk om plantaardige of natuurlijke producten te gebruiken die gemaakt zijn op basis van plantaardige grondstoffen. Er zijn drie kandidaten die op dit gebied vooraan lopen.

7) Extract van zuurbes

Het gebruik van de zuurbes is al eeuwenoud: op kleitabletten van de persoonlijke bibliotheek van de Assyrische keizer Asurbanipal, daterend van 650 voor Christus, is reeds bewijs voor het gebruik van zuurbes voor de behandeling van infecties gevonden.

De afgelopen jaren is de ongekende populariteit ook wetenschappelijk verklaard: zuurbes bevat namelijk berberine, een krachtige alkaloïde die inwerkt op het DNA van bacteriën (17). Maar wat de zuurbes echt bijzonder maakt, is dat het tegelijkertijd een flavonolignaan (5’-MHC) produceert die de pompen van bacteriën blokkeert die ervoor moeten zorgen dat berberine afgevoerd wordt uit de cel. Hierdoor kan berberine zich ophopen in de bacterie, waardoor de antibacteriële werking van de stof met een factor 16 vergroot kan worden (18)!


Het advies: om te kunnen profiteren van de rijkdom van zuurbes, is het belangrijk om natuurlijke supplementen te kiezen die gestandaardiseerd zijn met berberine.

8) Honing

Ook hier is het geen toeval dat de traditionele geneeskunst honing al eeuwenlang gebruikt. We weten vandaag de dag dat honing de bacteriegroei remt dankzij een aantal plantaardige stoffen, namelijk flavonoïden en niet-peroxide inhibines. Maar ook de enzymen die de bijen afscheiden via hun kopklieren en die in de honing inhibines produceren hebben een antibiotische werking (19). In sommige ziekenhuizen is men dermate overtuigd van de goede werking dat het wordt ingezet om de wondgenezing van patiënten te bevorderen.


Het advies: wilt u honing gebruiken, meng het dan liever niet met een te warme drank want de warmte vernietigt de antibiotische stoffen. Om die reden is het eveneens verstandig om honing niet te lang te bewaren. Zet het op een donkere plek.

9) Propolis

Net als honing wordt propolis al sinds de oudheid door de mens geëxploiteerd. Het is van een onwaarschijnlijke biologische rijkheid en is een van de fantastische wonderen der natuur. Propolis is een soort plamuurlaag die de bijen gebruiken om de binnenkant van hun korf mee te bedekken als bescherming tegen aanvallen van microben en schimmels.

De wetenschappelijk aangetoonde antibiotische effecten van propolis zijn te danken aan verschillende bijzondere bestanddelen: galangine, kaempferol kaneelzuur en artepilline C.Deze stoffen werken direct in op de micro-organismen: ze remmen de celdeling en verstoren het adhesieproces.


Het advies: Er bestaan twee soorten propolis, maar op voedingsgebied gaat de voorkeur vooral uit naar propolis die geproduceerd wordt in een rijk en wild ecosysteem, zoals de groene propolis uit Brazilië.



U snapt inmiddels dat er veel natuurlijke oplossingen voor het verkleinen van de kans op een winterse infectie. Al besluit u dat u maar drie van de negen tips toe te passen, dan heeft u uw kansen om te ontsnappen aan griep en verkoudheid al verbeterd. We sommen ze nog een keer op voor u:

  1. Ginseng (als thee of als supplement).
  2. Vitamine C (als supplement).
  3. Polysachariden uit paddenstoelen (als supplement).
  4. Royal Jelly (uit een pot of als supplement).
  5. Zink (als supplement).
  6. Essentiële oliën (verspreiden in de lucht, inhaleren of innemen in als supplement).
  7. Zuurbes (als supplement).
  8. Honing (vers, uit een pot)
  9. Propolis (als droog extract of als supplement).

Voor een maximaal effect geven we u nog vijf extra tips die u tijdens uw winterkuur kunt toepassen:

  • Verhoog de consumptie van fruit en groente aanzienlijk om zo de inname van antioxidanten via het voedsel te vergroten. De antioxidanten verminderen de oxidatieve stress en laten het immuunsysteem op volle kracht werken.
  • Blijf uit de buurt van iemand die een winterse infectie heeft: virussen reizen namelijk vooral via microdruppeltjes die via het hoesten en niesen in de lucht terechtkomen.
  • Zorg voor een goede nachtrust: een goed werkend immuunsysteem heeft minimaal 7 uur slaap nodig.
  • Vermijd chemische reinigingsproducten en sigarettenrook en eet zo min mogelijk groente- en fruitsoorten die bespoten zijn met insecticiden. Blootstelling hieraan beschadigt namelijk ons immuunsysteem.
  • Omdat slechte voeding de meest voorkomende oorzaak is van een verzwakt immuunsysteem, is het raadzaam om extra op de voeding te letten in de winter en eventueel voedingssupplementen en eventueel een multivitamine te nemen. Onze immuunrespons wordt sterk beïnvloed door een tekort aan bepaalde micronutriënten, zoals selenium, koper, vitamine E, vitamine A, etc., ook wanneer het tekort niet ernstig is.

Referenties

  1. Hasegawa H. Proof of the mysterious efficacy of ginseng: basic and clinical trials: metabolic activation of ginsenoside: deglycosylation by intestinal bacteria and esterification with fatty acid. J Pharmacol Sci. 2004;95:153–157
  2. Scaglione F, Cattaneo G, et al. Efficacy and safety of the standardised Ginseng extract G115 for potentiating vaccination against the influenza syndrome and protection against the common cold [corrected]Drugs Exp Clin Res 1996;22(2):65-72.
  3. Heimer KA, Hart AM, et al. Examining the evidence for the use of vitamin C in the prophylaxis and treatment of the common cold. J Am Acad Nurse Pract. 2009 May;21(5):295-300.
  4. Masuda Y, Ito K, Konishi M, Nanba H. A polysaccharide extracted from Grifola frondosa enhances the anti-tumor activity of bone marrow-derived dendritic cell-based immunotherapy against murine colon cancer. Cancer Immunol Immunother. 2010 Oct;59(10):1531-41.
  5. Adachi K, Nanba H, Kuroda H. Potentiation of host-mediated antitumor activity in mice by beta glucan obtained from Grifola frondosa (maitake). Chem Pharm Bull 1987;35:262-70.
  6. Ramadan MF, AlSGhamdi A. Bioactive compounds and healthS promoting properties of royal jelly: A review. J FunctFoods.2012 Jan;4(1):39–52.
  7. Singh M, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb
  8. Schnitzler, P., K. Scho¨n, and Reichling. J. (2001). Antiviral activity of Australian Tae tree oil and Eucalyptus oil against herpes simplex virus in cell culture. Pharmazie, 56: 343–347.
  9. Koch C, Reichling J, Schneele J and Schnitzler P:(2008). Inhibitory effect of essential oils against herpes simplex virus type 2. Phytomedicine, 15: 71–78.
  10. Astani A., Jürgen Reichling and Paul Schnitzler (2011). Screening for Antiviral Activities of Isolated Compounds from Essential Oils Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 8 pages.
  11. Schuhmacher A, Reichling J and Schnitzler P. (2003). Virucidal effect of peppermint oil on the enveloped viruses herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Phytomedicine, 10: 504–510.
  12. Prescott LM, Harley JP, Klein DA (1995) Microbiologie. De Boeck ed. p 1014
  13. Jones JDG, Dangl JL (2006) The plant immune system. Nature. 444: 323-329
  14. Murphy Cowan M (1999) Plants as antimicrobial agents. Clin. Microbiol. Rev. 12: 564-582
  15. Kalemba D, Kunicka A (2003) Antibacterial and antifungal properties of essential oils. Curr. Med. Chem. 10: 813-829
  16. Burt S (2004) Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods  a review. Int. J. Food Microbiol. 94: 223-253
  17. Stermitz FR, Tawara-Matsuda J, Lorenz P, Mueller P,Zenewicz L, Lewis K (2000b) 5’-Methoxyhydnocarpin-D and pheophorbide A: Berberis species components that potentiate berberine growth inhibition of resistant Staphylococcus aureus. J. Nat. Prod.63: 1146-1149
  18. Stermitz FR, Beeson TD, Mueller PJ, Hsiang J, Lewis K(2001) Staphylococcus aureusMDR efflux pump inhibitors from a Berberisand a Mahonia(sensu strictu) species. Biochem. Syst. Ecol.29: 793-798
  19. Bogdanov S., Blumer P. (2001), Propriétés antiobitiques naturelles du miel. RSA 98 (3) 107-114
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Ginseng 30%

De onbetwiste leider onder de planten in de Chinese geneeskunst

www.supersmart.com
Ester C®

Een gepatenteerde niet-zure vorm van vitamine C die ontwikkeld is om langer te werken

www.supersmart.com
Beta 1.3/1.6 Glucan

Een krachtig stimulerend middel voor het immuunsysteem met klinisch aangetoonde werkstoffen.

www.supersmart.com
Organic Royal Jelly 4% 10-HDA

100% biologische vitaliteitsboost

www.supersmart.com
Organic Defense Mix

Beste combinatie van essentiële oliën voor het bestrijden van infecties

www.supersmart.com
Berberine

Berberine HCL: een 97% zuiver extract van berberis voor een gezond hart en bloedvatenstelsel

www.supersmart.com
Green Propolis

Een natuurlijke stof met een ongelooflijke biologische rijkdom

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan