Home   >  6 krachtige synergieën van...
03-10-2018

6 krachtige synergieën van voedingstoffen voor dagelijks gebruik

De sjamanen in Zuid-Amerika gebruiken een natuurlijke drank om 'pijn in de ziel' te verzachten en een toestand op te wekken waarin men de realiteit anders ervaart. Dit drankje wordt al meer dan 5.000 jaar gedronken, meestal tijdens traditionele ceremonies. Het bestaat hoofdzakelijk uit chacruna, een plant waarvan de bladeren een alkaloïde bevatten met krachtige psychedelische effecten (dimethyltryptamine, oftewel DMT).


Het hallucinogene brouwsel van de sjamanen

Normaliter heeft deze alkaloïde na het innemen geen enkel effect op het lichaam: het spijsverteringsenzym monoamino-oxidase lost de stof reeds op voordat deze in de bloedbaan kan komen. Maar daar hebben de sjamanen iets op gevonden. Wanneer men de bladeren van chacruna combineert met stukjes ayahuasca-liaan en dit geheel een paar uur kookt, wordt de stof DMT actief en reageert het direct met de hersenen. Dit effect kan worden verklaard door de harmine en harmaline in de ayahuasca-liaan, twee alkaloïden die monoamino-oxidase remmen en er dus voor zorgen dat DMT actief kan blijven in het lichaam. Wanneer men de ayahuasca-liaan en de chacrunabladeren apart inneemt, gebeurt er niets in het lichaam. Maar combineert men beide stoffen, dan doet zich het miraculeuze effect voor. Dit is een typisch voorbeeld van de synergie tussen voedingsstoffen. Deze synergie ontstaat wanneer de inname van verschillende stoffen tegelijkertijd de werking van de stoffen onderling versterkt, waardoor ze krachtiger zijn dan wanneer u ze afzonderlijk in zou nemen.

Hoe hebben deze traditionele bevolkingsgroepen deze synergie gevonden? Dat is namelijk wel heel bijzonder, zeker als u zich realiseert dat er zo'n 80.000 verschillende soorten planten zijn in het Amazonegebied (wat maakt dat men een kans van 1 op 6 miljard heeft om de juiste combinatie te vinden). Waarschijnlijk hebben ze dit in de loop van duizenden jaren na hun vestiging op de Amerikaanse bodem ontdekt... Het geheim werd vervolgens van de ene op de andere generatie overgedragen, zoals dat vaak het geval is bij de synergieën tussen voedingsstoffen die we vandaag de dag herontdekken.

Kurkuma, piperine en bromelaïne: een ontstekingsremmende synergie


Kurkuma en zwarte peper

De curcumine in kurkuma is van alle micronutriënten misschien wel de meest spannende. Er zijn tal van onderzoeken die de belangrijke rol van de stof hebben aangetoond als het gaat om de preventie van kanker (met name in de spijsverteringsgebieden). Het heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die in de Chinese traditionele geneeskunst al eeuwenlang gebruikt worden.

Er is echter wel een klein probleem: curcumine is een molecuul dat maar moeilijk door de darmwand kan dringen. Het wordt dan ook vaak gecombineerd met andere stoffen om de opname te verbeteren en de biologische beschikbaarheid te vergroten. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van bromelaïne, een enzym dat voorkomt in verse ananas, maar vooral ook van piperine, een alkaloïde die in zwarte peper zit. De twee stoffen verhogen de activiteit van een proteïne in de darmen. Deze proteïne is betrokken bij het transport van curcumine en remt de afvoer van de stof via de urine (1-2). In een onderzoek dat uitgevoerd is bij de mens ontdekte men dat piperine de biologische beschikbaarheid van curcumine met meer dan 2000% kon vergroten. Hierdoor werd het potentieel van curcumine maximaal benut (3).

Waarvoor is deze synergie nuttig?

  • Preventie van kanker (met name in het spijsverteringskanaal) en ondersteuning in de behandeling van deze ziekte (4-5).
  • Behandeling of verlichting van ontstekingsklachten en spijsverteringsproblemen.
  • Verbetering van hyperlipidemie en een te hoge bloedsuikerspiegel (twee factoren die voorkomen bij diabetes type 2) (6)

Klaar in 10 minuten:

  • een kurkumadrankje! Mix de volgende ingrediënten in een blender en voeg een paar ijsblokjes toe: 3 cm verse kurkuma, 1 cm gember, 1 rijpe banaan, een snufje zwarte peper, 1 half glas kokosmelk, de helft van een ananas.
  • Kruidenthee van kurkuma. Laat 1 tot 1,5 g kurkumawortel gedurende 10 minuten trekken in 150 ml kokend water, en voeg daarna 1 eetlepel kokosolie en 1 snufje versgemalen peper toe.

Voor een krachtiger effect: Super Curcuma + Piperine

Lycopeen en vetzuren: krachtige synergie tegen veroudering

Lycopeen en vetzuren

Lycopeen is een carotenoïde, een pigment waaraan bepaalde groentesoorten hun oranje of rode kleur te danken hebben, zoals tomaten en paprika's. Het is de meest voorkomende carotenoïde in ons lichaam die waarschijnlijk ook nog eens de krachtigste werking als antioxidant heeft. De stof maakt deel uit van de zeldzame hoeveelheid micronutriënten die positief beïnvloed worden door warmte: de biologische beschikbaarheid van lycopeen bijvoorbeeld neemt toe wanneer men de tomaat kookt.

Maar er is nog een manier om de biologische beschikbaarheid te vergroten: combineer lycopeen met vetzuren. Door de afgifte van galzuren te stimuleren en het vermogen om micellen te vormen te bevorderen, zorgen vetzuren ervoor dat lycopeen beter oplosbaar is. Zo hebben wetenschappers aangetoond dat de hoeveelheid lycopeen die wordt opgenomen in combinatie met de inname van 20 g lipiden veel hoger ligt dan bij een hoeveelheid van 3 tot 8 g lipiden (7).

Waarvoor is deze synergie nuttig?

  • Preventie van kanker (met name van de prostaat) (8).
  • Bestrijding van oxidatiestress en veroudering.
  • Preventie van aandoeningen van de kransslagaderen (9).

Klaar in slechts 20 minuten: doe een eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin een teentje knoflook en wat gesnipperde uien. Snij de tomaten in stukjes. Voeg de stukjes tomaat toe aan 1 liter kokend water, voeg vervolgens de olie en de knoflook toe en meng het geheel.

Voor een krachtiger effect: Lyc-O-Mato tijdens een maaltijd op basis van plantaardige oliën.

Isoflavonen uit soja en fructo-oligosachariden: de krachtigste synergie voor de menopauze


Isoflavonen uit soja en fructo-oligosachariden

Isoflavonen zijn kleine wonderen der natuur. Zodra ze worden ingenomen, kunnen ze de werking van bepaalde hormonen imiteren (oestrogenen) indien de betreffende personen hier een tekort aan heeft. Ze kunnen echter ook juist de negatieve effecten van bepaalde hormonen tegengaan indien er sprake is van een overmatige productie.

In soja vinden we vooral genisteïne, daidzeïne en glyciteïne. De drie bestanddelen worden gebruikt om opvliegers tegen te gaan en de kans op borstkanker en prostaatkanker te verkleinen (bij een dosering van 20 mg per dag). Deze effecten zouden nog sterker zijn bij mensen die in staat zouden zijn om in hun lichaam daidzeïne om te zetten in equol, een molecuul dat nog actiever is. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze omzetting plaatsvindt in de darmen en dat deze afhankelijk is van de samenstelling van de darmflora. Wanneer men prebiotica (oftewel onverteerbare bestanddelen zoals fructo-oligosachariden) geeft aan iemand die isoflavonen uit soja eet, dan blijkt dat de omzetting in equol toeneemt en de effecten van de isoflavonen optimaal zijn.

Waarvoor is deze synergie nuttig?

  • Vermindering van opvliegers (10-11).
  • Bescherming tegen osteoporose.
  • Preventie van borstkanker en prostaatkanker (12).

Klaar in slechts 5 minuten: een theelepel Fructo-Oligosaccharides in combinatie met sojaproducten (sojabonen, tofu, soja-yoghurt).

Vitamine C en flavonoïden (anthocyanines, flavanolen): de sterkste synergie voor de cognitie


Vitamine C en flavonoïden

Flavonoïden zijn plantaardige stoffen met krachtige antioxidatieve eigenschappen. Ze komen voor in wijn, chocolade, citrusvruchten en felgekleurd fruit, zoals bessen of aardbeien. Ze hebben de bijzondere eigenschap dat ze de biologische beschikbaarheid van vitamine C kunnen verhogen, een stof die een belangrijke rol speelt bij de preventie van cognitieve problemen (13) en die ervoor zorgt dat de flavonoïden stabieler blijven. Flavonoïden werken in op twee cognitieve problemen, namelijk de synaptische plasticiteit (die zorgt voor de aanmaak en het behoud van neurologische structuren) en de microcirculatie in de hersenen (door de wanden van de kleinste bloedvaatjes te versterken). Samen met vitamine C beschermen ze eveneens de membranen van neuronen tegen oxidatie (14).

Deze synergie verklaart zonder enige twijfel waarom de antioxidatieve werking van een mix van sinaasappelen, appelen, druiven en blauwe bosbessen veel hoger is dan die van elk van deze vruchten apart. Er is trouwens eveneens een krachtige synergie ontdekt in de combinatie van chocolade met aardbeien.

Waarvoor is deze synergie nuttig?

  • Verbetering van de cognitieve activiteit (concentratie, motivatie, geheugen).
  • Bestrijding van de cognitieve achteruitgang.
  • Verbeteren van de doorbloeding.

Klaar in slechts 5 minuten: bereid een pan vol paprika's (vitamine C) met een scheutje olijfolie en wat lavas. Voeg op het laatste moment wat kappertjes toe (want die zijn rijk aan quercetine).

Klaar in slechts 5 minuten: maak een mengsel van stukjes appel, aardbeien, blauwe bosbessen en sinaasappels en voeg daaraan stukjes chocolade toe van minimaal 80% cacao (flavanolen).

Voor een krachtiger effect: Triple C (Synergie van 3 vitaminevormen + flavonoïden) + Ginkgo Biloba (kaempferol, quercetol, luteoline).

Magnesium, vitamine D en calcium: de perfecte synergie voor de botten

Magnesium, vitamine D en calcium

Een onderzoek dat uitgevoerd is in maart 2018 (15) heeft aangetoond dat het lichaam een zekere hoeveelheid magnesium nodig heeft om vitamine D op de juiste wijze te kunnen verwerken. Voor de activering van de moleculen die door de zon worden gevormd of via het voedsel worden geleverd is namelijk magnesium nodig. Is er geen magnesium, dan zal de in het lichaam aanwezige vitamine D voor het overgrote deel ongebruikt blijven. Dit is precies wat er bij de meeste mensen in de westerse wereld gebeurt, want de hoeveelheden magnesium die men binnenkrijgt liggen meestal onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (420 mg voor mannen en 320 mg voor vrouwen).

De synergie tussen magnesium en vitamine D speelt een rol bij een groot aantal processen, zoals de regulering van calcium, het gezond houden van de botten, de mineralisering van het botweefsel, de preventie van het metabool syndroom en van hart- en vaatziekten.... Magnesium activeert maar liefst 600 verschillende enzymen en beïnvloedt in hoge mate de hoeveelheid calcium die in ons lichaam circuleert.

Waarvoor is deze synergie nuttig?

  • Vermindering van pijn en spierzwakte.
  • Toename van de botdichtheid (en terugdringing van de kans op fracturen en osteoporose)
  • Vermindering van klachten door verstoorde functies van de vaten (met name het afnemende vermogen van slagaderen om zich op de vereiste wijze uit te zetten).

Klaar in slechts 20 minuten : bereid een ovenschotel met heilbot (vitamine D) met gestoomde spinazie en een saus op basis van noten (magnesium).

Voor een krachtiger effect: Vitamin D + Magnesium Orotaat

Polyfenolen en omega-3-vetzuren: synergie voor het hart

Polyfenolen en omega-3-vetzuren

De synergie tussen omega-3-vetzuren (welbekend vanwege de preventieve werking voor hart- en vaatziekten) en polyfenolen (een type antioxidanten) is ontdekt dankzij het mediterrane voedingspatroon. De twee bestanddelen vormen samen een krachtig schild tegen vrije radicalen, maar ze moduleren eveneens de transcriptie van tal van genen. De toevoeging van polyfenolen tijdens de vertering van omega-3-vetzuren zorgt er overigens voor dat deze vetzuren beschermd worden tegen oxidatie. Het bevordert de opname in de bloedbaan van intact gebleven moleculen die hun functie beter kunnen uitoefenen (16).

Waarvoor is deze synergie nuttig?

  • Onderhouden van de gezondheid van het hart.
  • Verbetering van de doorbloeding.
  • Vermindering van de hoeveelheden triglyceriden en terugdringen van een te hoge bloeddruk.

Klaar in slechts 5 minuten : maak een mix van appel, druivenpitten, stukjes walnoot, chiazaad en gemalen lijnzaad.

Voor een krachtiger effect: Super DHA + Double Pomegranate (een concentraat van polyfenolen uit granaatappel).


Referenties

  1. Bhardwaj RK, Glaeser H, Becquemont L, Klotz U, Gupta SK, Fromm MF. Piperine, a major constituent of black pepper, inhibits human P-glycoprotein and CYP3A4. J Pharmacol Exp Ther. 2002 Aug;302(2):645-50.
  2. Singh J, Dubey RK, Atal CK. Piperine-mediated inhibition of glucuronidation activity in isolated epithelial cells of the guinea-pig small intestine: evidence that piperine lowers the endogeneous UDP-glucuronic acid content. J Pharmacol Exp Ther. 1986 Feb;236(2):488-93.
  3. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.
  4. Sourav Banerjee, Chenggong Ji, Joshua E. Mayfield, Apollina Goel, JunyuXiao, Jack E. Dixon, Xing Guo. Ancient drug curcumin impedes 26S proteasome activity by direct inhibition of dual-specificity tyrosine-regulated kinase 2, Proceedings of the National Academy of Sciences Jul 2018, 201806797; DOI:10.1073/pnas.1806797115
  5. López-Lázaro M. Anticancer and carcinogenic properties of curcumin: considerations for its clinical development as a cancer chemopreventive and chemotherapeutic agent. Nutr Food Res. 2008 Jun;52 Suppl 1:S103-27. Review
  6. Chuengsamarn, S., Rattanamongkolgul, S., Luechapudiporn, R., Phisalaphong, C., and Jirawatnotai, S. Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care 2012;35(11):2121-2127. View Abstract
  7. Moran NE, Rogers RB et al. Biosynthesis of highly enriched 13C-lycopene for human metabolic studies using repeated batch tomato cell culturing with 13C-glucose. Food Chem. 2013 Aug 15;139(1-4):631-9. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.01.016. Epub 2013 Jan 23.
  8. Haseen F, Cantwell MM, et al. Is there a benefit from lycopene supplementation in men with prostate cancer? A systematic review. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2009;12(4):325-32. Epub 2009 Sep 1. Review.
  9. Rao AV. Lycopene, tomatoes, and the prevention of coronary heart disease. Exp Biol Med(Maywood). 2002 Nov;227(10):908-13. Review.
  10. D'Anna R, Cannata ML, et al. Effects of the phytoestrogen genistein on hot flushes, endometrium, and vaginal epithelium in postmenopausal women: a 1-year randomized, double-blind, placebo-controlled study. Menopause. 2007 Jul-Aug;14(4):648-55.
  11. Williamson-Hughes PS, Flickinger BD, et al. Isoflavone supplements containing predominantly genistein reduce hot flash symptoms: a critical review of published studies. Menopause. 2006 Sep-Oct;13(5):831-9. Review.
  12. Wu AH, Yu MC, et al. Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk. Br J Cancer. 2008 Jan 15;98(1):9-14. Epub 2008 Jan 8. Review.
  13. Harrison, F. E. A critical review of vitamin C for the prevention of age-related cognitive decline and Alzheimer's disease. J Alzheimers.Dis. 2012;29(4):711-726. View abstract.
  14. Chen CY, Milbury PE, Lapsley K, Blumberg JB. Flavonoids from almond skins are bioavailable and act synergistically with vitamins C and E to enhance hamster and human LDL resistance to oxidation. J Nutr 2005;135:1366–73
  15. Anne Marie Uwitonze, Mohammed S. Razzaque. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American Osteopathic Association, 2018; 118 (3): 181 DOI: 10.7556/jaoa.2018.037
  16. Scoditti E, et al, Vascular effects of the Mediterranean diet—Part II: Role of omega-3 fatty acids and olive oil polyphenols, Vascul. Pharmacol. (2014), http://dx.doi.org/10.1016/j.vph.2014.07.001
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Curcuma

Phytosomen uit curcuma - Grote biologische beschikbaarheid
Een nieuw gepatenteerd curcuma-extract, met 29 maal grotere biologische beschikbaarheid!

www.supersmart.com
Bioperine®

Verbetert op aantoonbare wijze de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen.

www.supersmart.com
Lycopene

Krachtige en voordelige samenstelling van deze onmisbare voedingsstof.

www.supersmart.com
Fructo-Oligosaccharides

Bifido-actieve vezels
Zorgt voor een comfortabel gevoel in de darm, versterkt de natuurlijke weerstand van het lichaam

www.supersmart.com
Triple C

Ascorbinezuur+Calciumascorbaat+Ascorbine palmitaat

www.supersmart.com
Ginkgo Biloba

Gestandaardiseerd extract (50:1) met 24% ginkgo flavonglycosiden

www.supersmart.com
Magnesium Orotate

De magnesiumvorm met een hoge biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Vitamin D3 1000 UI

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 met een dosering die geschikt is voor iedereen

www.supersmart.com
Double Pomegranate

Fytonutriënt, antioxidant met vele gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Verrijkte samenstelling, nu nog completer.

www.supersmart.com
Super DHA

310 mg DHA en 43 mg EPA per softgel

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan