Home   >  Medicinale planten  >  Ashwagandha: een bekende plant...
22-07-2018

Ashwagandha: een bekende plant uit de ayurvedische geneeskunst die het geheugen verbetert

Ashwagandha Heeft u moeite met het onthouden van uw afspraken? Heeft u het idee dat u minder kwiek bent dan voorheen? Of dat het uren kan duren voordat u weer op een bepaald woord of een bepaalde naam komt?

Heeft u een van deze vragen met 'ja' beantwoord, dan bent u vast en zeker geïnteresseerd in de conclusies van deze nieuwe studie: een supplementinname van Indiase ginseng, een traditionele plant die al meer dan 3.000 jaar wordt gebruikt door de ayurvedische geneeskunst, verbetert de cognitieve functies en versterkt het geheugen.

Hoe zag de studie eruit die het bewijs van deze gunstige effecten van ashwagandha heeft vastgelegd?

50 personen die ouder waren dan 35 jaar deden mee aan een klinisch onderzoek dat 8 weken duurde. De helft van de deelnemers ontving een extract van ashwagandha in de vorm van een capsule, die ze twee maal per dag met wat water innamen. De andere helft kreeg een extract dat geen enkele werkzame stof bevatte, zonder dat zij dit wisten.

Voordat het programma begon, werden alle deelnemers door de onderzoekers onderworpen aan een serie cognitieve testen. Na 8 weken van supplementinname werden deze testen herhaald.

Zo konden de wetenschappers de prestaties voor- en na het experiment vergelijken van beide groepen. Dit was hun conclusie: de personen die het supplement van Ashwagandha hadden ingenomen, verbeterden hun prestaties aanzienlijk. De verbeteringen betroffen het geheugen, de logica, het concentratievermogen, de uitvoerende functie en de snelheid waarmee informatie werd behandeld. Volledigheidshalve melden we nog even dat de onderzoekers geen enkel belang hadden bij de uitkomst van de studie.

Het is niet de eerste keer dat een klinische studie met dit resultaat komt:er waren al eerder studies waarin de gunstige werking van ashwagandha was aangetoond voor de cognitieve prestaties en voor de verbetering van cognitieve problemen (1) (2), met name als gevolg van neurologisch verstoringen zoals hersenschade, hersentrauma's en neurologische aftakelingsziekten (3) (4).

Hoe kunnen de gunstige effecten van ashwagandha op het cognitieve vermogen verklaard worden?

Verschillende studies hebben in het verleden al eens aangetoond dat Ashwagandha een antioxidatieve werking heeft. Bovendien beschermt het ons zenuwstelsel, is het ontstekingsremmend, depressiebestrijdend en pijnstillend (5).

De effecten op het geheugen zouden te danken zijn aan het remmende effect dat bepaalde stoffen uit ashwagandha hebben op acetylcholinesterase (6). Dit is een bijzonder enzym dat de taak heeft exciterende boodschappers te deactiveren zodat sommige hormonen weer in de een staat van rust kunnen terugkeren. Door deze deactivering te remmen, zorgt ashwagandha er dus voor dat de betreffende hormonen langer actief blijven (7), hetgeen voor de behandeling van sommige aandoeningen van belang zou kunnen zijn, met name aandoeningen waarbij sprake is van een verkorting van de levensduur van neuronen, zoals dat het geval is bij de ziekte van Alzheimer. Met name de neuronen die direct in verband staan met ons geheugen, worden beïnvloed door acetylcholinesterase...

Andere studies hebben aangetoond dat ashwagandha anti-stresseffecten teweegbrengt. Dat laatste zou direct van invloed kunnen zijn op de verbetering van deze cognitieve mechanismen: het is namelijk aangetoond dat stress op een negatieve wijze de cognitieve functie zou beïnvloeden (7-8), met name als het gaat om het concentratievermogen.

Het is wederom een voorbeeld van een traditionele behandeling die bevestigd wordt door de conventionele geneeskunde. : Indiase ginseng is een plant die al 3 eeuwen gebruikt wordt in de ayurvedische geneeskunst voor het versterken van de levendigheid en de kracht van de geest.

Het treedt in de voetsporen van andere waardevolle extracten, zoals Bacopa monnieri, Gingko biloba en Panax ginseng waarvan in klinische studies is aangetoond dat ze de cognitie kunnen verbeteren en de klachten van neurologische aftakelingsziekten kunnen verminderen (9-12). Bovenstaande stond reeds beschreven in de werken van de ayurvedische geneeskunst. .

Niet erg verrassend, want de kennis van onze voorouders komt niet uit het niets: hun knowhow stamt uit een lange geschiedenis van collectieve ervaringen. Van generatie op generatie werd deze kennis doorgegeven. Dit noemen we ook wel empirische geneeskunde.

Er wordt gesteld dat ashwagandha een adaptogene plant is, omdat het op zeer brede schaal de weerstand vergroot tegen stresserende factoren. Bovendien zou ashwagandha op cognitief niveau stimulerend werken (13). Dit effect heeft niets van doen met het stimulerende effect zoals we dat kennen van bijvoorbeeld cafeïne of nicotine op ons zenuwstelsel. Dergelijke stoffen brengen een al dan niet hevige psychische (en soms ook fysieke) verslaving met zich mee.

memoire

Wilt u dit natuurlijke supplement zelf testen, dan moet u wel weten dat in de studie die we hierboven noemden pas na 8 weken de vooruitgang gemeten is.

Wilt u zelf de doeltreffendheid meten van ashwagandha, weet dan dat dit ook heel goed mogelijk is. : U hoeft daarvoor alleen maar een paar cognitieve oefeningen te doen voordat u begint met de supplementinname. 8 weken na de dagelijkse supplementinname (600 mg per dag) doet u dezelfde oefeningen nogmaals. Deze dosis komt overeen met 2 potjes Super Ashwagandha. Vervolgens maakt u een objectieve vergelijking van de resultaten.

U kunt oefeningen doen waarbij u verschillende aspecten van het geheugen aanspreekt. Daarvoor kunt u ook een app gebruiken, zoals de Max Geheugentrainer , die u eenvoudig kunt installeren op uw telefoon. U kunt hiervoor uiteraard ook een speciaal boek aanschaffen, waarbij u zelf de tijd opneemt en de resultaten vastlegt.

Hierbij 2 voorbeelden van oefeningen die u kunt doen om uw geheugen te testen:

1) Teken een plattegrond van uw eetkamer en zet hierin alle vaste onderdelen (ramen, deuren, meubels, objecten). Maak de tekening niet in de kamer zelf, maar in een andere kamer. U mag de kamer niet eerst bekijken voordat u de tekening maakt.

2) Bekijk een minuut lang deze cijferreeks en probeer ze te onthouden. Vervolgens stopt u met het kijken naar de getallen en probeert u onderstaande vragen te beantwoorden.

memoire

a) Noem de getallen in oplopende volgorde (klein naar groot)
b) Noem de getallen in aflopende volgorde (groot naar klein)
c)Noem de getallen in de volgorde waarin ze aan u werden gepresenteerd.

De belangrijkste studie in dit artikel:

Dnyanraj Choudhary, Sauvik Bhattacharyya & Sekhar Bose (2017) Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions, Journal of Dietary Supplements, 14:6, 599-612, DOI: 10.1080/19390211.2017.1284970

Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Super Ashwagandha

Een biologisch Withania somnifera-extract voor mentale gezondheid en ontspanning

www.supersmart.com
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan