Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Kanker: stoffen met een...
17-07-2018

Kanker: stoffen met een verdacht imago die we overal om ons heen vinden

endocriene stelsel Een nieuwe Europees onderzoeksorgaan luidt de noodklok: de vruchtbaarheid neemt in schrikbarend tempo af. Sinds 50 jaar is de hoeveelheid spermatozoïden in het sperma met een verontrustende 2% per jaar gedaald. Dat is een cumulatieve afname van bijna 50% in een halve eeuw (1). En dat is nog niet alles, want het aantal afwijkende spermatozoïden lijkt ook nog eens toe te nemen, waardoor 25% van de stellen met een westerse achtergrond vruchtbaarheidsproblemen heeft.


Volgens deze onderzoekers is de alarmerende daling mogelijk te wijten aan " de hormonale impregnatie van de foetus met stoffen die het endocriene stelsel verstoren" of aan de "epigenetische mechanismen die zich in de loop van het leven voordoen". Men doelt hiermee op de omgevingsfactoren waarvan men vermoedt dat ze op een ongewenste wijze bepaalde genen activeren of juist uitschakelen (2).

Al lange tijd weten we dat de stoffen die het endocriene stelsel verstoren de vruchtbaarheid aantasten (3-5). De afgelopen jaren hebben verschillende gezondheidsinstanties echter nieuw onderzoeksmateriaal gepubliceerd omtrent de de andere gezondheidseffecten op de langere termijn . Hierbij heeft men zich vooral gericht op het ontstaan van kanker (6). Er zijn verschillende verstorende stoffen beschreven die potentieel of aangetoond kankerverwekkend zijn.


De stoffen imiteren in ons lichaam de eigenschappen van een natuurlijk hormoon en zetten zich vast op dezelfde receptoren. Het signaal dat door deze verbinding wordt afgegeven veroorzaakt een hele reeks moleculaire en fysiologische reacties die niet passend en niet gewenst zijn voor het lichaam. Op de langere termijn ontregelen deze reacties de cellen volledig en belemmeren ze de optimale werking. Hormonen zijn over het algemeen betrokken bij essentiële processen in ons lichaam, zoals de ontwikkeling van de foetus, de voortplanting, de stofwisseling, de regulering van de bloedsuikerspiegel....Een permanente blootstelling aan deze stoffen die het endocriene stelsel verstoren, zorgt ervoor dat de cellen op een ongepaste manier gaan reageren, of dat de echte, lichaamseigen hormonen hun werk niet meer kunnen doen!

Er zijn bepaalde kankersoorten (met name borstkanker, baarmoederkanker, prostaatkanker en teelbalkanker) die zeer gevoelig zijn voor hormonen: ze zijn wat men noemt 'hormoongevoelige kankers'. De hormonen stimuleren de vermeerdering van kankercellen, hetgeen de ontwikkeling van en tumor bevordert. Sinds 1998 heeft men een stijging van 1,5% geconstateerd van het jaarlijkse aantal gevallen van teelbalkanker. En dat terwijl deze kankervorm niet gerelateerd is aan het verouderingsproces. Teelbalkanker komt voornamelijk voor bij mannen tussen de 20 en 40 jaar.

Hoe weet u of u blootgesteld wordt aan stoffen die het endocriene stelsel verstoren?

Daarover bestaat eigenlijk geen twijfel. De Franse organisatie '60 millions de consommateurs', een organisatie die opkomt voor de belangen van consumenten, heeft enkele maanden geleden een onderzoek gepubliceerd (7) waaruit bleek dat kinderen van 10 tot 15 jaar systematisch worden blootgesteld aan vervuilende stoffen, ongeacht of ze in de stad of op het platteland woonden. De wetenschappers vonden in het lichaam van elk kind 34 stoffen die het endocriene stelsel potentieel verstoorden of feitelijk verstoorden. Daaronder bevonden zich ook verschillende stoffen die in Europa sinds een paar jaar verboden zijn.

Deze stoffen, zoals bepaalde pesticiden, bisfenolen en PCB's komen voor in het milieu, in het water, in de voeding, in speelgoed, in verpakking voor voedsel, maar ook in kleding: Het Franse Agentschap voor publieke gezondheidszorg Anses raadt in een persbericht van 4 juli 2018 iedereen aan nieuwe kleding voor het dragen altijd eerst te wassen om "de blootstelling te voorkomen aan stoffen die een verstorende werking op het endocriene stelsel kunnen hebben, zoals nonylfenolen, benzidine, chroom-6 of nikkel. »

Hoe kunnen we blootstelling aan verstorende stoffen voor het endocriene stelsel zoveel mogelijk voorkomen en de effecten ervan beperken?

Het is bijna onmogelijk geworden om blootstelling aan deze verstorende stoffen volledig te voorkomen, maar er zijn wel een paar maatregelen die u kunt nemen om de blootstelling en de effecten ervan zoveel mogelijk te beperken.

 • Was groente en fruit kort voordat u het eet en kies bij voorkeur voor de biologische variant.
 • Eet zoveel mogelijk verschillende soorten fruit en groente, want daarmee voorkomt u de opeenhoping van een en dezelfde pesticide in uw lichaam.
 • Koop producten uit de regio zodat er minder conserveringsmiddelen nodig zijn om de producten goed te houden tijdens het transport over lange afstanden.
 • Eet liever geen grote, oudere vissen, want zij bevatten de meeste vervuilende stoffen. Ook de bekende 'surimi-krab- en garnalen' dient men te vermijden, omdat deze producten gemaakt worden van koolvis die sterk vervuild is met kwik.
 • Eet meer kruisbloemige groente: het bevat DIM (Di-indolylmethaan) en I3C (indole-3-carbinol), twee natuurlijke moleculen die bijdragen aan de preventie van tumorvorming. Daarnaast verminderen ze de groei van kankercellen en bevorderen ze de zelfdestructie van kankercellen, met name bij kankersoorten hormoongevoelig zijn (10-14). Er bestaan eveneens supplementen met DIM en formules die de twee bovengenoemde stoffen bevatten, zoals Cruciferous Detox Formula.
 • Eet niet meer dan 500 gram rood vlees per week (kies liever voor plantaardige eiwitten).
 • Eet verse voeding.
 • Kies voor een supplement met omega-3 en vitamine E om de spermatozoïden te beschermen, aangezien de membranen van spermatozoïden erg gevoelig zijn voor oxidatie (15). Vitamine E zorgt ervoor dat de effecten van lipidenoxidatie beperkt blijven. Een supplement van omega-3 zorgt voor kostbare meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze zijn nodig om de vetzuren in het lichaam te vervangen die zijn aangetast.
 • Gebruik liever geen teflon-pannen (geef de voorkeur aan stalen of keramische pannen). Pannen waarvan de bodemlaag is aangetast, dient u weg te gooien.
 • Gebruik liever bakpapier dan aluminium.
 • Gebruik liever geen nagellak.
 • Gebruik bij het reinigen van uw huis eenvoudige producten (schoonmaakazijn, soda, zwarte zeep, essentiële oliën): de geur van een 'schoon huis' waaraan we gewend zijn geraakt, is in feite een geur van toxische producten.
 • Gebruik glazen of keramische bakjes voor in de oven of magnetron.
 • Was nieuwe kleren voordat u ze draagt.
 • Koop cosmetische producten die geen stoffen bevatten die het endocriene stelsel verstoren.

Referenties

 1. M. Rolland, J. Le Moal, V. Wagner, D. Royère, J. De Mouzon; Decline in semen concentration and morphology in a sample of 26 609 men close to general population between 1989 and 2005 in France, Human Reproduction, Volume 28, Issue 2, 1 February 2013, Pages 462–470.
 2. Rousselle C, Bellanger M, Fiore K, Bayeux T, Chevrier C. Évaluation de l’impact sur la santé reproductive masculine et des coûts associés de deux phtalates : le DEHP et le DINP. Bull Epidémiol Hebd. 2018;(22-23):472-9.http://invs.santepubliquefrance.fr/beh/2018/22-23/2018_22-23_3.html
 3. Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm). Reproduction et environnement. Synthèse d’expertise collective. Paris: Inserm, 2011. 713 p. [Internet] http://www.ipubli.inserm.fr/handle/10608/221
 4. Mitro SD, Johnson T, Zota AR. Cumulative chemical exposures during pregnancy and early development. Curr Environ Health Rep. 2015;2(4):367-78.
 5. Hanson MA, Gluckman PD. Early developmental conditioning of later health and disease: Physiology or pathophysiology? Physiol Rev. 2014;94(4):1027-76.
 6. Delva F, Coquet S, Manangama G, Teysseire R, Brochard P, Sentilhes L. Le centre Artemis, plateforme d’évaluation et de prévention de la santé environnementale dédiée à la reproduction, Bordeaux. Bilan de la première année d’activité 2016-2017. Bull Epidémiol Hebd. 2018;(22-23):486-92.http://invs.santepubliquefrance.fr/beh/2018/22-23/2018_22-23_5.html
 7. 60 millions de consommateurs, Perturbateurs endocriniens : nos enfants contaminés, Mensuel - N° 526 - mai 2017, [https://www.60millions-mag.com/kiosque/perturbateurs-endocriniens-nos-enfants-contamines]
 8. Avis de l’Anses Rapport d’expertise collective, Évaluation des effets sensibilisants ou irritants cutanés des substances chimiques présentes dans les articles chaussants et textiles d’habillement, Avril 2018 [https://www.anses.fr/fr/system/files/CONSO2014SA0237Ra.pdf].
 9. GRIVEAU J. F., LE LANNOU D. (1994) : Effects of ant[oxidants on human sperm preparation techniques. International Journal of Andrology, 17, 225-231.
 10. Cooke D, Steward WP, et al. Anthocyans from fruits and vegetables--does bright colour signal cancer chemopreventive activity?Eur J Cancer 2005 September;41(13):1931-40.
 11. Kushad MM, Brown AF, et al. Variation of glucosinolates in vegetable crops of Brassica oleracea. J Agric Food Chem 1999 April;47(4):1541-8.
 12. Zhang Y. Cancer-preventive isothiocyanates: measurement of human exposure and mechanism of action. Mutat Res 2004 November 2;555(1-2):173-90.
 13. Johnson IT. Glucosinolates: bioavailability and importance to health. Int J Vitam Nutr Res 2002 January;72(1):26-31.
 14. Conaway CC, Yang YM, Chung FL. Isothiocyanates as cancer chemopreventive agents: their biological activities and metabolism in rodents and humans. Curr Drug Metab 2002 June;3(3):233-55.
 15. Griveau J. F., Le Lannou D. (1994) : Effects of antioxidants on human sperm preparation techniques. International Journal of Andrology, 17, 225-231.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
DIM (Di-indolylmethaan)

Beïnvloedt bij zowel man als vrouw op positieve wijze het metabolisme van oestrogenen

www.supersmart.com
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan