Home   >  Voeding voor de hersenen  >  Houd de hersenen zo...
25-06-2018

Houd de hersenen zo lang mogelijk jong met luteïne

Newsletter

lutein Wat is luteïne? Luteïne is een micronutriënt dat werkt als antioxidant. Ons lichaam kan het zelf niet aanmaken. Luteïne hoopt zich op in het oog en het hersenweefsel. Onderzoekers van de universiteit van Illinois hebben de hoeveelheid luteïne bestudeerd in de ogen van 60 volwassenen tussen de 25 en 45 jaar oud voordat ze werden blootgesteld aan verschillende cognitieve testen waarbij de deelnemers zich maximaal moesten concentreren.


Ze ontdekten dat de deelnemers die beschikten over de hoogste luteïnegehaltes het ook het beste deden bij de cognitieve testen. De resultaten die ze boekten kwamen overeen met die van jonge mensen. Voor Naiman Khan, een van de auteurs van de studie, is dit "een reden om extra voedingsmiddelen te eten de rijk zijn aan luteïne, zoals groene groenten, eieren en avocado's.. We weten dat deze voedingsmiddelen ook andere voordelen voor onze gezondheid hebben, maar dit onderzoek suggereert nu dat ze mogelijk ook van belang zijn voor onze cognitieve vermogens.


Het merendeel van de onderzoeken naar luteïne richtte zich vooral op ouderen en werd dus vooral uitgevoerd op het moment dat de cognitieve achteruitgang al was begonnen. Uit dit onderzoek kwam echter naar voren dat dit fenomeen, dat ieder mens treft, op verschillende leeftijden kan starten. Het moment kan van persoon tot persoon verschillen, maar voeding zou hierop een direct of indirect impact hebben. "Bij sommige mensen zien we op 30-jarige leeftijd al veranderingen ontstaan in het cognitieve gebied. ", aldus Anne Walk, eerste auteur van de studie. ”We moedigen mensen dan ook aan luteïnerijke voeding te eten voordat deze cognitieve achteruitgang begint. “


Waarin vinden we luteïne?

Luteïne is een carotenoïde die voornamelijk voorkomt in groene groenten, zoals groene kool, spinazie en broccoli. Omdat we niet in elk seizoen over deze groenten kunnen beschikken, niet iedereen de tijd heeft om deze groenten klaar te maken, en luteïne ook nog eens een hele fragiele carotenoïde is, doen veel mensen een beroep op een luteïnesupplement van natuurlijke oorsprong (extract van het Afrikaantje) zoals Lutein 20 mg. Een enkele capsule bevat 20 mg, oftewel het equivalent van een portie gekookte spinazie.


Net als alle andere carotenoïden wordt luteïne het beste opgenomen samen vet (oftewel, de stof is 'in vet oplosbaar’). Men neemt luteïne dan ook bij voorkeur in tijdens de maaltijd.


Men vermoedt dat luteïne een neutraliserende werking heeft op de vrije elektronen die de neuronen en het netvlies (de retina) beschadigen, en dat het daarnaast in staat is het blauwe licht te filteren dat de fotoreceptoren in het oog aantast.


Het is dan ook een supplement dat met name in de zomer erg nuttig is, wanneer de zon volop schijnt.


De belangrijkste studie in dit artikel:


Anne M. Walk, Caitlyn G. Edwards, Nicholas W. Baumgartner, Morgan R. Chojnacki, Alicia R. Covello, Ginger E. Reeser, Billy R. Hammond, Lisa M. Renzi-Hammond, Naiman A. Khan. The Role of Retinal Carotenoids and Age on Neuroelectric Indices of Attentional Control among Early to Middle-Aged Adults. Frontiers in Aging Neuroscience, 2017; 9 DOI: 10.3389/fnagi.2017.00183

Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Lutein

Meest krachtige en pure vorm van de belangrijke voedingsstof luteïne.

www.supersmart.com
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan